11 enkla säkerhetstips för bostadsrättsföreningar

Nedan en enkel checklista med några av de viktigaste säkerhetstipsen för att komma igång med säkerhetsarbetet i bostadsrättsföreningen:

Brandskydd

 1. Se till att det finns en brandsläckare på varje våningsplan.
 2. Släckaren ska sitta upphängd på en skena och vara tydligt uppmärkt med efterlysande skylt.
 3. Använd skumsläckare i stället för pulver. Skulle någon tömma en pulversläckare i trapphuset så måste man sanera, en tömd skumsläckare kan man torka upp med en trasa. 
 4. En åtgärd som att se över tätningslister på dörrarna sparar inte bara energi utan ger en bättre boendemiljö då rätt lister sänker ljudvolymen varje gång dörren slår igen.
 5. Trapphuset skall hållas rent och får inte innehålla brännbara material eller annat som kan vara brandfarligt. Man får hellre inte blockera trappor och utrymningsvägar med barnvagnar eller cyklar.
 6. Brandvarnare som är sammankopplade med varandra ska finnas på varje våning. Gärna med 10-års batteri eller med extern strömförsörjning.

 

Inbrottsskydd

 1. Entrédörren används ibland flera hundra gånger varje dag och med rätt service så håller både lås och dörr mycket längre. Se till att lägga fett på låskolvarna och använd en bra torr låsolja i cylindern. Gångjärn och dörrstängare behöver också fett samt kontrollera att dörren går igen utan att ta i samt att den inte slår igen för hårt. Entrédörrar bör servas en gång i månaden och vanliga lägenhetsdörrar 1-2 gånger per år.
 2. Byt koder på kodlåset med jämna mellanrum och se till att entrédörren låser som den ska.
 3. Byt ut gamla glödlampor till lågenergi och ska armaturerna bytas i trapphuset så kan man se till att få inbyggd rörelsevakt eller ljudvakt för aktivering av ljuset.
 4. Ta bort klotter och se till att ha det välstädat. Lite klotter växer snabbt till mera och samma sak gäller skräp. Inbrotts- och skaderisken är mindre i välskötta föreningar.
 5. Sätt rutiner för service och översyn, se till att någon är ansvarig och att åtgärda fel och dålig funktion. Det lönar sig i längden med god service.

 

Mer information 

Mer information

Vill du lära dig mer om bostadsrättsföreningar och säkerhet.