Hjälpcenter

I vår hjälpcenter hittar du tusentals produktspecifika frågor och svar. Bläddra igenom frågekategorierna nedan eller sök direkt efter ett svar på din fråga i sökrutan nedan. Om du inte hittar svaret på din fråga, ställ gärna fråga så svarar vi direkt. Välkommen!

 

 

company.gif
Om St George Security Store
Finns det några fysiska St George Security Stores?
Nej, St George Security Store finns endast på webben och produkterna levereras endast via PostNord.
Hur öppnar jag ett nytt kundkonto?
Det finns två sätt öppna ett kundkonto i St George Security Store. Klicka på "Registrera dig" längst upp till vänster på sidan, eller handla som vanligt och på orderbekräftelse-sidan kan du sedan välja att skapa ett kundkonto utifrån de uppgifter du har lämnat i kassan.
Hur gör jag för att logga ut från Mina sidor?
För att logga ut så ​går du in på "Mitt Konto" och sedan till "Kontoinformation", där klickar du på "Sign Out".
Hur kommer jag lättast i kontakt med kundservice?
Vi rekommenderar i första hand att skicka ett e-brev till oss på kundservice@stgeorge.se, eftersom vi under vissa perioder kan ha svårt att svara i telefon. Vi svarar på samtliga meddelanden till kundservice inom 48 timmar, ofta mycket snabbare.
Gör ni hembesök?
Nej, tyvärr erbjuder vi inga hembesök.
Hi could you send me the adress in Stockholm store or shop, I would like to buy a lock case.
St George Security Store is a online store and we do not have any physical stores.
Visa alla
betalning.png
Beställning och betalning
Vad betyder "Kom ihåg mig på den här enheten" i Klarna Checkout?
När man kommer till kassan är det förvalda betalningsalternativet Klarna Checkout. I Klarna Checkout finns en "Kom ihåg mig på den här enheten"-funktion som fungerar på följande sätt:"Klarna gör det enklare för dig att handla. Nästa gång du handlar med...
Problem vid betalning med Klarna
Vi samarbetar bland annat med Klarna när det gäller betalningar. Inom ramen för Klarna Checkout erbjuder Klarna olika betalningsalternativ såsom betalning mot faktura, delbetalning och direktbetalning med kreditkort samt Internetbank. Klarna tillämpar olika betalningsalternativ åt olika kunder utifrån en rad olika parametrar, som vi varken har kunskap om, eller möjlighet att påverka på något sätt.
Om jag vill hyra en hjärtstartare hur gör jag?
För att hyra en hjärtstartare, välj först om du önskar långtidshyra på 4 år eller korttidshyra på 6 månader och gå till respektive produkt. Vi långtidshyra kan du välja önskad modell, försäkring och faktureringsintervall. När du har gjort dina val, gå till kassan och betala för startavgiften. När beställningen har kommit in till oss, förbereder vi hyresavtalet och återkommer direkt till dig. Först när hyresavtal är påskrivet skickar vi ut hjärtstartaren.
Bli fakturakund
Vi erbjuder företag, föreningar och organisationer att bli fakturakunder. För att kunna lägga upp er som fakturakunder behöver vi veta företagsnamn / föreningens namn, organisationsnummer, fakturaadress, leveransadress samt kontaktuppgifter.
Hej! Jag försöker köpa 4 st Ficklampa Dynamo utan batterier till försskolor mot faktura men får inte köpet godkänt av Klarna. Jag har ingen möjlighet att handla på kort, hur ska jag handla hos er? Med vänlig hälsning Agneta
Hej Agneta, Tack för ditt meddelande.  Det finns två alternativ: 1. Det första och enklaste alternativet är att du välja "Alternativ kassa" i kassan och därefter "Förskottsfaktura". På så sätt kan du handla vad du vill och betala förskottsfakturan...
Kan jag förskottsbetala med bankgiro, pappersblankett. Var får jag ordernumret ifrån?
Det går alldeles utmärkt att betala med förskottsfaktura, dock måste vi då lägga din order manuellt. I så fall skulle vi behöva dina kompletta kontaktuppgifter inklusive e-post och mobilnummer och produkten / produkterna som du önskar beställa. Vi tar...
Gäller ångerrätt för en kundspecifik beställning?
Kundspecifika beställningar som nycklar eller låscylinder med befintlig eller lika låsning är enligt våra Köpvillkor och med stöd av Lag om distandsavtal undantagna från ångerärtten. Enligt Lag (2005:59) om distansavtal och avtal utanför affärslokaler...
Felmeddelande vid kortbetalning
Postnummerkontrollen (ZIP check) jämför postnumret som kunden har angett i kassan med postnumret som banken har registrerat för denna kund och detta kort. Överenstämmer inte postnumren går betalningen inte igenom.
Varför har jag inte fått ett kassakvitto?
När du ingår avtal på distans, som på nätet, över telefon, eller utanför en fast affärslokal, har företaget ingen skyldighet att erbjuda dig ett kvitto. Däremot har företaget en skyldighet att lämna en bekräftelse på avtalet senast när varan levereras eller tjänsten börjar utföras. I bekräftelsen ska det framgå vad du köpt och vad du betalat. Bekräftelsen – tillsammans med exempelvis en kopia på korthistorik, ett utdrag från ditt konto eller ett utdrag från din internetbank – gäller då som bevis på ditt köp.
Kan jag betala säkerhetsbrevlådan med faktura i slutet av månad, sen när jag har fått den.
Om du väljer att betala med Klarna så aktiverar vi fakturan i samband med leverans och från det datumet har du normalt 14 dagar på dig att betala fakturan, dock kan du förlänga fakturan mot en avgift.
Visa alla
leverans.gif
Fraktsätt, leverans och retur
Hur mycket kommer frakten att kosta?
Fraktpriset för en beställning beror på det valda fraktsättet, fraktvikten samt eventuella tillägg för skymmande produkter, farliga gods med mera.
Leverans till utlandet
Vi levererar även till Finland, Danmark, England, Tyskland och många andra länder. Följ instruktionerna i kassan. Observera att vi tyvärr inte har någon möjlighet att skicka till Norge och Schweiz.
Skickar du också till Tyskland och hur kan jag betala?
Vi skickar även i Tyskland och du kan betala med Klarna, kreditkort eller bankkort, PayPal och förskottsbetalning.
Var är min beställning?
När du har valt MyPack Collect, MyPack Home, Varubrev 1:a klass eller PostNord Parcel kan du följa ditt paket så fort det har lämnat vårt lager. Spårningen görs enklast på PostNords hemsida eller i appen PostNord. Det enda du behöver är ditt unika spårningsnummer, som vi skickar till dig i en leveransbekräftelse per e-post. Om du inte har fått ett leveransbekräftelse, har ditt paket inte lämnat vårt lager än.
Hur väljer man leveranstid vid leveranssätt MyPack Home?
Om du har valt leveranssättet "MyPack Home" kan du själv påverka hur du vill ha din hemleverans. Du får en avisering via mejl eller sms, med en länk, om att leveransen är på väg. Det visas också i appen PostNord. Du gör enkelt ditt val i appen eller ...
Min son har ett paket som står i hans namn och han har ingen legitimation så jag behöver flytta över ordern i mitt namn. Hur gör jag då?
Enklast och dessutom kostnadsfritt är att ni laddar ner Postnord appen. Där kan din son logga in och godkänna med bank ID, om han har det, och därmed få en QR kod som han kan ge till dig så att du kan hämta paketet utan hans legitimation.
Ändra mottagare efter leveransen har skickats
Om din beställning redan har skickats från vårt lager, och du inser att du inte har någon möjlighet att personligen hämta ut leveransen från ditt postombud / utlämningsställe, finns fyra alternativ: Låt någon annan hämta paketet åt dig, ändra förfogande, förläng liggetiden eller låta paketet i retur.
Vad är skillnaden mellan garanti och reklamation?
Garanti och reklamation förväxlas ofta och det kanske inte är så konstigt med tanke på att båda kan vara aktuella om en produkt går sönder. Men det finns viktiga skillnaden mellan garanti och reklamation.
Ångrat köp - hur gör jag?
Om du vill ångra ditt köp ber vi dig att läsa och följa instruktionerna under §5 Ångerrätt i våra Köpvillkor.
Reklamation
Vid reklamationer eller fel leverans ombeds kunden att inom skälig tid kontakta oss och beskriva felet. Vi kommer därefter skicka en returfraktsedel för att ge kunden möjligheten att skicka tillbaka de reklamerade eller felaktiga varorna på vår bekostnad.
Visa alla
brand.gif
Om brandskydd
Varför låter den utan brand?
Misstänker att din fråga syftar på falsktalarm. vi rekomennderar att du läser bifogad guide gällande oönskade larm.
Vad är det för vitt pulver på brandboxen?
Brandboxen innehåller en betongbaserad isolering och denna isolering krävs för att skåpet ska klassifieras som brandsäkert. Det är inte ovanligt att torkat betongdamm syns på ett nytt skåp då detta är ett resultat från tillverkningsprocessen samt från...
Innebär en installation av denna säkerhetsbrevlåda Postgate Brand att dörrens brandklass typ EI60 fortfarande kan innehållas ?
Säkerhetsbrevlådan Postgate Brand skyddar i första hand bostaden om någon stoppar in brinnande föremål genom brevinkastet. Dessutom förbättrar Postgate brandskyddet jämfört med en vanlig brevlåda. Brevlådan är dock inte klassad enligt El60 och därmed kan man inte säga att dörrens brandklass kan innehållas.
Jag vill veta mer om brandskydd, brandsläckare och brandvarnare.
Om du vill lära dig mer om brandskydd rekommenderar vi följande guider: Guide om brandsläckning, Guide om brandsläckare, Guide om brandvarnare, Olika typer av brandvarnare och gasvarnare, Sammankopplingsbara brandvarnare, Batterier och batteritiden i brandvarnare, Installation av brandvarnare och Om det börjar brinna.
Har ni brandvarnare som fungerar vid minusgrader?
Kyla påverkar tyvärr brandvarnarnas funktionalitet negativt på olika sätt. Batterierna fungerar sämre och det finns risk för falsklarm, detektorerna fungerar sämre och det finns risk för sämre funktion och slutgiltigen finns risk att kondens förstör elektroniken i brandvarnare. Med detta sagt har vi en brandvarnare i vårt sortiment som klarar temperaturer upp till -10° C.
Vilken brandsläckare rekommenderas för LiPo batterier?
​AVD (Aqueous Vermiculite Dispersion) är det enda släckmedlet som genom oberoende test har kunnat bevisa sin släckande effekt för att släcka bränder i metaller som lithium, så det är AVD-släckare som gäller för LiPo (Lithium-ion Polymer)-batterier.
Vilken färg får en brandsläckare ha?
Brandsläckare ska vara röda på allmänna platser och arbetsplatser. I privata utrymmen som bostäder finns det dock inga krav på färgen på brandsläckarna.
Kan jag fylla på min brandsläckare?
När mätaren på brandsläckaren visar rött eller när du haft din släckare i 10 år eller längre, så är det dags att byta ut den.  Många undrar var de kan fylla på sin brandsläckare? Eftersom det är lika kostsamt att fylla på en gammal släckare som det ...
Behöver man fortfarande en egen baklucka om man väljer postgate brand? Med tanke på att den sluter om hela brevinkastet.
Hej Hannah, Ja, det behöver man. Observera även att Postgate Brand passar och fungerar endast till det brandklassade brevinkastet SWEDBOX. Mvh /Magnus
Hej! Hur rengör man en x10? Vaknade av brandbilar i morse. En brandvarnare hade löst ut och ingen var hemma. Behöver de servas efter 5 år?
Hej! Tack för ditt meddelande.  Ja, du borde kontrollera och vid behov rengöra dina brandvarnare lite oftare än vart femte år, brandförsvaret rekommenderar en gång i månaden... Vi har sammanställt några praktiska tips och råd kring skötsel och kontroll...
Visa alla
brandvarnare.gif
Om brandvarnare
Jag vill veta mer om brandskydd, brandsläckare och brandvarnare.
Om du vill lära dig mer om brandskydd rekommenderar vi följande guider: Guide om brandsläckning, Guide om brandsläckare, Guide om brandvarnare, Olika typer av brandvarnare och gasvarnare, Sammankopplingsbara brandvarnare, Batterier och batteritiden i brandvarnare, Installation av brandvarnare och Om det börjar brinna.
Har ni brandvarnare som fungerar vid minusgrader?
Kyla påverkar tyvärr brandvarnarnas funktionalitet negativt på olika sätt. Batterierna fungerar sämre och det finns risk för falsklarm, detektorerna fungerar sämre och det finns risk för sämre funktion och slutgiltigen finns risk att kondens förstör elektroniken i brandvarnare. Med detta sagt har vi en brandvarnare i vårt sortiment som klarar temperaturer upp till -10° C.
Håller 10-års batterier i en brandvarnare verkligen i 10 år?
Den bästa batteritiden har i regel brandvarnare med inbyggda lithiumbatterier eftersom dessa batterier ska hålla under hela brandvarnarens livstid, vilket i regel är 10 år. Inbyggda batterier kan inte bytas ut. Många brandvarnare med inbyggda lithiumbattier marknadsförs just med denna långa batterilivslängd, dock är det viktigt att känna till att detta inte innebär en garanti för att batterierna alltid kommer att hålla i 10 år. Vissa omständigheter, som till exempel många larm, inklusive testlarm och falsklarm, låga temperaturer eller tjocka väggar som försvårar radiokommunikationen i sammankopplade brandvarnare, kan påverka batterilivslängden negativt. Medan batterierna i dessa brandvarnare oftast håller i 10 år, lämnar tillverkarna i regel en garanti på batterierna på maximalt 5 år.
Jag har problem med falsklarm med mina brandvarnare, vad kan jag göra?
Nästan alla falsklarm beror på miljön som brandvarnaren är uppsatta i, till exempel att det finns för mycket damm, smuts, kondens eller liknande i luften. Vi rekommenderar därför alltid att läsa och följa anvisningarna i denna guide om falsklarm först.
Vi är en bostadsrättsförening med tvättstuga i källaren där vi tänkte placera FireAngel temperaturvarnare, så vad menas med följande text i manualen "Dessa värmelarm är främst avsedda för användning i privata bostäder. Sök tillverkarens råd för användning inom andra områden."?
Det stämmer att FireAngel är i första hand en konsumentprodukt och inte ska användas i industri, verkstäder etc. En tvättstuga i en bostadsrättsförening liknar dock mer en privat bostad än en industrianläggning och vi ser inga hinder att installera FireAngel. Vi har för övrigt haft väldigt många bostadsrättsföreningar som kunder till denna produkt genom åren och inte haft några som helst klagomål.
Hej! Hur rengör man en x10? Vaknade av brandbilar i morse. En brandvarnare hade löst ut och ingen var hemma. Behöver de servas efter 5 år?
Hej! Tack för ditt meddelande.  Ja, du borde kontrollera och vid behov rengöra dina brandvarnare lite oftare än vart femte år, brandförsvaret rekommenderar en gång i månaden... Vi har sammanställt några praktiska tips och råd kring skötsel och kontroll...
Hur stänger man av denna brandvarnare? Jag vill inte stå på stol.
Hej, Denna brandvarnare kan bara stängas av manuellt genom att trycka en knapp på brandvarnaren.  Om du inte vill eller kan stå på en stol bör du titta på ett brandvarnaresystem där det finns en kontrollpanel som tillbehör, till exempel FireAngel: ...
Säljer ni brandvarnare till stall?
​Lantbruk och stall är för frän miljö pga ammoniak i luften som förstör all elektronik på några dagar därför har man så kallade Aspirationssystem i denna typ av byggnad. Se till exempel ICAS Aspirationssystem IRS-3 v 4. Godkänt enligt EN 54-20 Klass C, 2 rörkanaler, inklusive backupbatteri. Avsedd för smutsiga miljöer. Godkänd av LBK och Vds, programvara integrerad för att anpassa, flöden och känslighet. Passar för häststallar, lantbruk, is- & simhallar.
Bakgrund: Jag har tidigare haft ett antal enkla brandvarnare. Ett problem med dem är att när batteriet börjar ta slut indikerar den med ett mycket kort pip följt av en lång tystnad (ibland några dygn) före nästa pip. Om man inte råkar befinna sig mycket nära den enhet som piper är det mycket svårt att veta varifrån pipet kom. Detta leder till att man kopplar ur den ena brandvarnaren efter den andra tills det blir tyst. I värsta fall har man till slut ingen inkopplad. Fråga: Har någon av era brandvarnare/system en funktion där man snabbt och säkert kan avgöra vilken enhet som behöver batteribyte?
Nej, det finns inga brandvarnaresystem (som vi säljer eller känner till) som har en lokaliseringsfunktion för batteribyte. Däremot har just  FireAngel kontrollpanelen en testfunktion, och med denna kan man snabbt och enkelt säkerställa att alla varnare...
Finns det någon tydlig kontroll, typ en lampa, på att FireAngel brandvarnaren har kontakt med de andra i systemet?
FireAngel brandvarnaresystemet är utrustat med en testfunktion som gör att man enkelt kan testa samtliga varnare i systemet. Detta gör man akustiskt genom att lyssna om alla brandvarnare larmar, och inte optiskt (till exempel med en lampa).
Visa alla
brandslackare.gif
Om brandsläckare
Vad är det för skillnad mellan pulver- och skumsläckare?
Pulver är det släckmedel som har bäst släckkapacitet per kilo släckmedel, och anses vara lätt att använda även för den ovane. Detta är skälet till varför pulver i många fall är förstahandsvalet som handbrandsläckare. Den stora nackdelen med pulver är...
Vilken färg får en brandsläckare ha?
Brandsläckare ska vara röda på allmänna platser och arbetsplatser. I privata utrymmen som bostäder finns det dock inga krav på färgen på brandsläckarna.
Kan jag fylla på min brandsläckare?
När mätaren på brandsläckaren visar rött eller när du haft din släckare i 10 år eller längre, så är det dags att byta ut den.  Många undrar var de kan fylla på sin brandsläckare? Eftersom det är lika kostsamt att fylla på en gammal släckare som det ...
Kan jag använda både skum- och pulversläckare vid samma tillfälle?
Ja, både skum och pulver är effektiva släckmedel och det är inget problem att använda skum och pulver samtidigt.
Vilka krav finns på brandsläckare i elbil?
Hej! Mig veterligen finns det ingen kravbild för brandsläckare i elbil, I princip kan man utgå ifrån att man inte kan släcka en elbil där batteriet brinner, i alla fall har ingen räddningstjänst i världen visat att de lyckats, ingen myndighet i världen...
Vilka temperaturområden klarar olika brandsläckare?
Vilken temperaturområde en brandsläckare klarar av ligger i intervallet -30°C till +60°C och beror på typ av brandsläckare.
Kan man fylla om en tömd eller äldre brandsläckare med pulver och i så fall är det billigare än att köpa en ny?
Eftersom det kostar minst lika mycket att fylla på en gammal pulversläckare som det är att köpa en ny har det blivit ovanligt att fylla på en gammal pulversläckare och vi erbjuder därför inte en påfyllning av gamla brandsläckare heller. Vi rekommenderar att lämna in den gamla pulversläckaren för sortering på återvinningscentralen och investera i en ny. 
Behöver man ha en brandsläckare på fritidsbåten?
Fritidsbåtar med en motor på över 20 hk och båtar med öppen låga ombord (till exempel båtkök) måste utrustas med minst en godkänd handbrandsläckare (2 kg pulver). Om båten är längre än 10 m måste man ha minst två brandsläckare.
Behöver man ha en skylt på bilen där det framgår att man har en brandsläckare/gasflaska i bilen?
Hej! För brandsläckare finns inga regler om märkning. För gasflaskor gäller följande skylt: Gasbehållare förs i säkerhet vid brandfara Mvh, /Ida
Kan jag fylla på min brandsläckare?
Produktion pcj fyllning av brandsläckare inklusive de nödvändiga testerna är fullautomatiserade processer som görs i fabriker (ofta i Kina), medan en påfyllning är alltid en manuell process som utförs av lokal arbetskraft i Sverige. Resultatet är att en ny brandsläckare i regel är betydligt billigare än en påfylld brandsläckare och därför är efterfrågan från kunderna på påfylling väldigt liten. Med detta sagt finns det lokala brandskyddsbolag som fortfarande fyller på brandsläckare, men kolla priserna innan.
Visa alla
bevakning.gif
Om inbrottsskydd
Vad betyder det om ett lås är "godkänt"?
En produkt anses i regel att vara godkänd om den har testats och certifierats av ett testinstitut i enlighet med gällande standarder och normer, till exempel enligt SS 3522 för dörrlås och SS 3620 för fönsterlås. Att en produkt har testats och certifierats innebär dock inte per automatik att produkten är godkänd av försäkringsbolagen, och samtidigt kan produkter som inte har testats och certifierats vara godkända av försäkringsbolagen.
Kan jag installera Yale Doorman L3 lås på min lägenhetsdörr? Finns det utbildade mekaniker som kan sätta in låset?
Principiellt inget problem att installera Yale Doorman på en lägenhetsdörr. Många lägenhetsdörrar har vanliga lås och då kan man oftast byta låset till ett Yale Doorman rakt av, vilket är ganska enkelt. Men om lägenhetsdörren har en spanjolett, behöver man dels byta ut den befintliga spanjoletten till en Yale H9 spanjolett samt en variant på Yale Doorman som heter Yale Doorman MPL (Multi Points Lock).
Är alla lås här godkända?
En produkt anses i regel att vara godkänd om den har testats och certifierats av ett testinstitut i enlighet med gällande standarder och normer (till exempel SS eller EN). Observera att många standarder och normer är indelade i olika klasser och att ett godkännande endast gäller respektive klass. Om en produkt har testats och certifierats enligt gällande standarder och normer framgår det tydligt på produktsidan. Att en produkt är godkänd innebär dock inte per automatik att produkten är godkänd av försäkringsbolagen, dessutom kan försäkringsvillkoren skiljer sig mellan försäkringstagare och även mellan olika användningsområden. Därför är det i många fall omöjligt att generalisera om en produkt är godkänt av försäkringsbolagen eller inte. Vi rekommenderar därför alltid att man kollar med sitt försäkringsbolag kring sina individuella försäkringsvillkor.
Vad betyder det att en produkt är godkänd?
En produkt anses i regel att vara godkänd om den har testats och certifierats av ett testinstitut i enlighet med gällande standarder och normer (till exempel SS eller EN). Observera att många standarder och normer är indelade i olika klasser och att ...
Går det att sätta en dörrkedja på en säkerhetsdörr till lägenhet?
Ja, det är inget som helst problem att montera en dörrspärr på en säkerhetsdörr. Det är bara viktigt att borra hålen med en metallborr och använder rätt skruvar.
Kan inkrypningsskyddet monteras utvändigt på inåtgående fönster? Vilka är de maximala fönstermått (glasrutans mått) som skyddas av ett exemplar av detta inkrypningsskydd?
Principiellt är det inget som helst problem att montera ett inkrypningsskydd på utsidan av ett inåtgående fönster, dock har inkrypningsskydden inget bra rostskydd så man får vara beredd på att måla om inkrypningsskydden ibland. Inkrypningsskydden skyddar fönster med en karmbredd eller karmhöjd på 450 - 1495 mm, beroende på modell.
Hur många användare kan man ha i Verisure appen till Yale Doorman?
Man kan skapa upp till 9 st olika användare i Verisure appen. Det som man skulle kunna göra är att man skapa en generell användare som används av flera personer och på så sätt finns inga begränsningar hur många app-användare ett Yale Doorman lås kan ha. Enda nackdelen är att man inte längre kan se vilka användare som har öppnat låset, om man nu vill göra det.
Vad är det för skillnad på dörrspärr bg 901 med genomgående montering jämfört med assa LB 1000?
Dörrspärrarna BG 901 och ASSA LB 1000 är relativ lika men ASSA LB 1000 har en lite kraftigare konstuktion och anses vara den kraftigaste dörrspärren på marknaden. Dessutom har ASSA LB 1000 en lite längre bygel, vilket innebär att man öppna dörren lite mer.
Passar låspaketet till villadörrar vår ytterdörr från 1968?
Förmodligen gör det det men det är tyvärr omöjligt att svara på din fråga med säkerhet eftersom det genom åren har funnits väldigt många olika lås och låsbehör. Vid byte av lås rekommenderar vi därför alltid att börja med att ta reda på vilket låshus ni har idag som ska bytas ut; antingen finns fortfarande en modellbeteckning på låshuset och om inte, så går det bra att ta reda på ett passande låshus genom att ta reda på alla mått.
Om man installerar en Yale H9 spanjolett från start (helt ny dörr) och kopplar in en Yale Doorman MPL, är det lika komplicerat då? Fungerar det nya låset L3 då?
Det som kan vara lite komplicerat är att montera en spanjolett i dörren tillsammans med tillhörande slutbleck i dörrkarmen. Samtidigt behöver det naturligtvis inte alls vara komplicerat för en duktig snickare under förutsättning att det är en trädörr. Observera att det är bara Yale Doorman MPL (Version 2) som är kompatibel, inte Yale Doorman L3.
Visa alla
lascylinder.gif
Om mekaniska lås
Vilket slutbleck passar till ASSA 8765?
Det är serien 1887 med olika plösmått som passar, det vanligaste är 1887-2.
Var är det bästa stället på fönstret att montera låset på? Jag tänkte på mitten, m.a.o. inte i nederkant eller i överkant.
De allra flesta fönsterlås är konstruerade för att monteras på fönsterkarmens underkant ca 10 cm från den öppningsbara sidan av karmen. 
Vad menas med enkel båge?
Man skiljer mellan enkel båge (bara en båge med en glasskiva) och kopplad båge (två bågar med två glasskivor som ligger mot varandra). 
Vad menas med modullås?
Modullås är låshus från ASSA och omfattar både de allra enklaste fallåsen till godkända regellås. Till skillnad från Connectlås har modullås ingen hakregel utan endast rak regel eller fallregel.  
Är ovala enkelcylinder lämpliga att ha i ytterdörrar?
Till yttererdörrar rekommenderas i första hand alltid runda säkerhetscylinder som till exempel ASSA d12 1212 eftersom dessa mycket svårare att forcera. Ovala enkelcylinder rekommenderas till innerdörrar och låsbara fönsterhandtag med flera.
Hur får jag bort cylinderpropparna när jag skall byta ut en befintlig rund låscylinder?
Cylinderpropparna brukar man ganska enkelt kunna "pilla bort" med en liten skruvmejsel eller dylikt. Observera dock att du måste ha nyckeln i låscylindern och vrider nyckeln ca 45˚ till vänster och höger för att kunna få loss propparna på höger- och vänstersidan. I vår guide om installation av runda säkerhetscylinder hittar du tydliga instruktioner samt illustrationer om hur man montera och demontera runda säkerhetscylinder.
Hur tar man bort envägsskruvar?
Det går att knacka loss en envägsskruv / säkerhetsskruvar men det kräver några verktyg och mycket tålamod. Såhär gör man: 1. Försök att hålla skruvmejseln eller donet rak och still och slå med hammaren med lätta slag* på skruvmejseln / donet så att det bildas ett litet spår eller hål. 2. Använd spåret eller hålet och slå med hammaren med lätta slag* på den vinklade skruvmejseln / donet så att envägsskruven börjar rotera moturs. Det är de första varven som är jobbigast, sedan går det "lättare". 3. Till slut går det att skruva ut envängsskruven med en vanlig bredbladigare skruvmejsel under tryck.
Passar detta låspaket till villadörrar till standard ytterdörrar?
Detta låspaket till villadörrar passar till de allra flesta ytterdörrar. Tyvärr finns det inte en enhetlig standard för alla ytterdörrar, därför kan man aldig garantera att ett lås kommer att passa alla dörrar. Tanken med detta låspaket är man ska kunna konfigurera sitt eget paket ifall man inte behöver eller vill byta ut samtliga delar.
Jag har idag ett Yale Doorman som jag vill byta ut mot ett vanligt lås, t ex till låspaketet ASSA D12 som ni säljer. Kommer det att passa?
Att byta ut ett Yale Doorman lås mot ett mekanisk ASSA lås som ASSA Entré är enkelt eftersom låshusen har samma mått och slutblecken är till och med identiska (ASSA 1487-2). Man behöver alltså inte byta slutblecket och inte heller göra någon förändring i dörren, utan det är bara att demontera ditt Yale Doorman och montera ett ASSA Entré eller motsvarande lås.
Hur byter man ut en befintlig tryckcylinder ASSA 7310 till en ny. Dvs hur lossar man själva tryckcylindern, den sitter ju fast med en fjädrande låsning ”inne” i låset.
För att ta bort en tryckcylinder från ett låsbart handtag behöver du först demontera handtaget så du kommer åt baksidan av handtaget. Därefter måste trycka i spärrstiften som finns på tryckcylindern, vrida nyckeln och dra ut låscylindern.
Visa alla
digital-las.png
Om digitala lås
Kan man koppla Yale Easy till Verisure?
Nej, det är inte möjligt tyvärr, det går bara med Yale Doorman.
Jag är i behov av två stycken Yale Doorman V2N, 1 st mikroenhet som jag vill styra via appen, vad är totala antalet användare jag kan ha på låsen? Är det 20 st? Jag behöver mer än 10 brickor, hur ser den tekniska lösningen ut för att ha fler brickor än 10st?
Yale Doorman är framtagen för hemmabruk med ett fåtal användare, det är inte ett passersystem för ett stort antal användare. Man kan ha upp till 10 st nyckelbrickor per lås och 9 st användare per app.
Är digitala lås och låstillbehör som Yale Doorman, Yale Entr S, Yale Easy, Friday Smart Lock, Glue Smart Kit, Habo Tribe och MyLoq godkända?
De flesta försäkringsbolag har inte längre några specifika låskrav för dörr- och fönsterlås, vilket innebär att samtliga lås och låstillbehör är godkända, av dem även digitala. Vi rekommenderar dock att man kontrollera eventuella låskrav alltid med...
Är Yale Doorman ett godkänt lås?
Yale Doorman har testats och certifierats enligt SS 3522 i klass 3 och är därmed godkänt av Svenska Stöldskyddsförening (SSF) under följande förutsättningar:  Låset ska vara i bortasäkrat läge med advanced mode. Kodblockering och automatisk låsning...
Vad betyder det att en produkt är godkänd?
En produkt anses i regel att vara godkänd om den har testats och certifierats av ett testinstitut i enlighet med gällande standarder och normer (till exempel SS eller EN). Observera att många standarder och normer är indelade i olika klasser och att ...
Fungerar Yale Linus med ASSA 2000, ASSA 2002, ASSA 8765 och ASSA 410 (med 360° vridning)?
Yale Linus i kombination med ett låshus där man behöver vrida nyckeln ett fullt varv (360°) för att låsa/ låsa upp, till exempel ASSA 2000, ASSA 2002, ASSA 8765 eller ASSA 410, ger vissa begränsningar i funktionen på Yale Linus om man använder nyckeln parallellt med Yale Access appen. Eftersom vredet inte snurrar när nyckeln vrids på 360° lås kommer Yale Linus inte att känna av rörelsen. Om du har ett befintlig låshus med 360° vridning, rekommenderar Yale därför att man endast använder nyckeln endast i undantagsfall (för nödöppning) för att undvika problem.
Jag har idag ett Yale Doorman som jag vill byta ut mot ett vanligt lås, t ex till låspaketet ASSA D12 som ni säljer. Kommer det att passa?
Att byta ut ett Yale Doorman lås mot ett mekanisk ASSA lås som ASSA Entré är enkelt eftersom låshusen har samma mått och slutblecken är till och med identiska (ASSA 1487-2). Man behöver alltså inte byta slutblecket och inte heller göra någon förändring i dörren, utan det är bara att demontera ditt Yale Doorman och montera ett ASSA Entré eller motsvarande lås.
Är Habo Tribe godkänt av samtliga försäkringsbolag (i Sverige)?
Habo Tribe har per idag (september 2018) inte testats och certifierats enligt SS 3522 och är därmed inte godkänt av Stöldskyddsföreningen (SSF). Men försäkringsbolagen gör idag olika bedömningar. Medan vissa försäkringsbolag utgår från de lås som är godkända av Stöldskyddsföreningen, godkänner andra försäkringsbolag (som tex If) alla digitala lås och ytterligare några godkänner endast en viss användning av lås.
Jag vill ha 5 stycken Yale Doorman till samma hus och vill kunna styra dessa via appen. Vad behöver jag?
Hej, Om du vill styra fem dörrar med Yale Doorman lås via Verisure-appen behöver du följande: 5 st Yale Doorman V2N lås 5 st SmartLock Modul (en till varje Yale Doorman) 1 st SmartLock Box En SmartLock Box kan för övrigt styra upp till sex (...
Hur många användare kan man ha i Verisure appen till Yale Doorman?
Man kan skapa upp till 9 st olika användare i Verisure appen. Det som man skulle kunna göra är att man skapa en generell användare som används av flera personer och på så sätt finns inga begränsningar hur många app-användare ett Yale Doorman lås kan ha. Enda nackdelen är att man inte längre kan se vilka användare som har öppnat låset, om man nu vill göra det.
Visa alla
lashus.gif
Låshus och låscylinder
Jag har ett gammal låshus Boda 441, vilket låshus ska man ersätta det med?
Låshuset Boda 441 utgick för många många år sedan och ersattes då av låshuset Boda 451-S och även det utgick för många år sedan (2015). Någon naturlig ersättare finns inte och hålbild kommer att behöva ändras lite i både dörrblad och karm. Bästa ersättaren är låspaketet ASSA Entré d12 K1 samt förmodligen ett längre slutbleck ASSA 730.
Passar detta låspaket till villadörrar till standard ytterdörrar?
Detta låspaket till villadörrar passar till de allra flesta ytterdörrar. Tyvärr finns det inte en enhetlig standard för alla ytterdörrar, därför kan man aldig garantera att ett lås kommer att passa alla dörrar. Tanken med detta låspaket är man ska kunna konfigurera sitt eget paket ifall man inte behöver eller vill byta ut samtliga delar.
Hur kan jag se om jag har en ASSA d12 eller en ASSA Basic nyckel?
Det är enkelt att ta reda på om man har en ASSA d12 eller en ASSA Basic nyckel. På en ASSA d12 nyckel finns 7 siffror ingraverade medan på en ASSA Basic nyckel finns 6 bokstäver.
Vad är en Europacylinder?
Europacylinder är en typ av cylinder som är vanligt på många europeiska marknader, och förekommer i Sverige även i produkterna från europeiska tillverkare, till exempel från tyska ABUS. Här hittar du hela vårt sortiment av Europacylinder.
Vilka mått har medbringaren på låscylindern?
Medbringaren på låscylindern är exakt 53 mm lång, 6 mm bred och 2 mm tjock. Var femte millimeter finns ett spår för att enkelt kunna korta ner medbringaren i 5 mm steg. 
Jag har ett gammalt lås till vår gallergrind som heter LB 9930. Jag behöver byta ut det och undrar om det finns någon ersättare?
​Låshuset LB 9930 har utgått och det finns ingen regelrätt ersättare men det närmaste man kommer är det godkända tillhållarlåshuset till smalprofildörrar ASSA 237.
Går det att styra det digitala låset dormakaba dkey MTL 9121 på distans via wifi?
Med dKey nätverksenhet (tillbehör) kan man använda samtliga funktioner i det smarta låshuset dormakaba dKey MTL 9121 på distans via en molntjänst.
Har just fått ett låshus men har för mig att det skulle ingå skruvar och slutbleck?
Lösa låshus levereras alltid utan slutbleck och skruvar eftersom dessa är avsedda för att ersätta befintliga låshus som ska bytas ut. Om man däremote behöver både slutbleck och kanske även annan låstillbehör, bör man kolla på de olika låspaketen.
Passar låspaketet till villadörrar vår ytterdörr från 1968?
Förmodligen gör det det men det är tyvärr omöjligt att svara på din fråga med säkerhet eftersom det genom åren har funnits väldigt många olika lås och låsbehör. Vid byte av lås rekommenderar vi därför alltid att börja med att ta reda på vilket låshus ni har idag som ska bytas ut; antingen finns fortfarande en modellbeteckning på låshuset och om inte, så går det bra att ta reda på ett passande låshus genom att ta reda på alla mått.
Passar cylinderlåshus ASSA 310 där det tidigare har suttit ett cylinderlåshus ASSA 2002?
ASSA 2002-50 och ASSA 310-50 har exakt samma mått då principiellt kommer det att fungera. Observera dock skillnaderna mellan dessa låshus.
Visa alla
overvakning_1.gif
Om kameraövervakning
Vad är skillnaderna mellan de olika Arlo modellerna (Pro 2, Pro 3, Pro 4, Ultra, Ultra 2)?
Arlo är världsledande inom videoövervakningskameror för konsumentmarknaden samt mindre och medelstora företag. Det finns flera olika modeller som skiljer sig på en rad punkter som kameraupplösning, kameravinkel, antal detektorer, lampor med mera. I nedanstående sammanställning ger vi en tydlig överblick över skillnaderna.
Vad skiljer Arlo Ultra och Arlo Ultra 2?
Arlo Ultra 2 har alla funktioner som finns i den ursprungliga Arlo Ultra plus ökad anslutningsräckvidd, dual-band WiFi (2.4 GHz och 5 GHz) och en provperiod på tre månader för 4K Arlo Smart.
Vad är skillnaden mellan Arlo Pro 3 och Arlo Ultra?
Arlo Pro 3 och Arlo Ultra skiljer sig på följande punkter: Arlo Ultra har en kameraupplösning på 4K (3840 x 2160) medan Arlo Pro 3 har en kameraupplösning på 2K (2560 x 1440), Arlo Ultra erbjuder en kameravinkel på 180° medan Arlo Pro 3 har en kameravinkel på 160°, Arlo Ultra har dubbla rörelsedetektorer medan Arlo Pro 3 har bara en rörelsedetektor och Arlo Ultra har dubbla riktmikrofoner med ljudreducering för vind- och bakgrundsljud, Arlo Pro 3 har en enda mikrofon.
Vad är skillnaden mellan Arlo Pro 2 och Arlo Pro 3?
Arlo Pro 3 skiljer sig på flera punkter från Arlo Pro 2: Arlo Pro 3 har en upplösning på 2K medan Arlo Pro 2 endast har Full HD. Arlo Pro 3 har en bildvinkel på 160° medan Arlo Pro 2 endast har 130°. Arlo Pro 3 har en digital zoom på 12x medan Arlo Pro 2 endast har 8x. Arlo Pro 3 har en nattsensor med färg medan Arlo Pro 2 endast har en nattsensor i svartvitt.
Vad är det för skillnad på Spotcam MED abonnemang och UTAN abonnemang?
För att kunna använda Spotcam övervakningskamerorna behöver man ett SpotCam Cloud konto som finns i en gratis och en kostnadspliktig variant.
Vilken operatör och vilket abonnemang ska jag välja till min YOYOCam?
Ett mobilabonnemang eller ett kontantkort från alla de stora operatörerna (Telia, Telenor, Tele2/Comviq eller Tre) fungerar alla utmärkt. Kameran använder endast mobildata (surf) så abonnemanget/kortet måste ha stöd för det. Datamängden beror på många olika faktorer men 2-3 GB i månaden är en bra start.
Hur mycket data förbrukas vid användning av övervakningskamera YOYOCam 3G / 4G
Dvs det är många parametrar som påverkar dataförbrukningen för en 3G- eller 4G-uppkopplad kamera. Inte bara det uppenbara att den förbrukar data när den är uppkopplad (direktvisning av video eller uppspelning av inspelad video), utan även cilken kameramodell det handlar om, hur och var inspelningar lagras (i kameran eller i molnet), signalstyrkan på installationsplatsen och så vidare.
Vad är skillnaden mellan Arlo Pro 2 och Arlo Pro?
Arlo Pro 2 är den senaste versionen och erbjuder bland annat en betydligt högre upplösning med 1080p (1920 x 1080) eller Full HD. Arlo Pro däremot erbjuder endast 720p (1080 x 720) eller HD. 
Kan man koppla flera kameror tillsammans, finns det någon basstation?
Nej, det kan man inte göra. Men man kan övervaka och styra flera kameror i en och samma app.
Hej vi har köpt ett övervakningssystem via er säkrrhetsbutik , ARLO med fyra kameror för ganska många kronor, och vi trodde att om vi köpte något som ni rekomdondrar , att det var bra och lätt installerade produkter, men hur vi än försöker så får vi inte sakerna att fungera, kan vi skicka tillbaka det eller hur får man det att fungera ? Mvh Perry
Jag beklagar att ni har problem med era Arlo kameror. Generellt anses vara Arlo ett av de enklaste och mest användarvänliga kameraövervakningssystem på marknaden, jag undrar därför om ni hade möjlighet att specificera era problem lite tydligare, så kommer vi säkert att kunna hjälpa er.
Visa alla
hanglas.gif
Om stöldskydd
Vad betyder det om ett lås är "godkänt"?
En produkt anses i regel att vara godkänd om den har testats och certifierats av ett testinstitut i enlighet med gällande standarder och normer, till exempel enligt SS 3522 för dörrlås och SS 3620 för fönsterlås. Att en produkt har testats och certifierats innebär dock inte per automatik att produkten är godkänd av försäkringsbolagen, och samtidigt kan produkter som inte har testats och certifierats vara godkända av försäkringsbolagen.
Kom igång med SweTrack spårsändare
Det är enkelt och går fort att komma igång med en spårsändare / GPS-tracker från SweTrack samt spårningstjänsten / appen SweTrack Live. och på denna sida hittar du kom igång filmer för SweTrack Lite, SweTrack Extreme och SweTrack Live.
Vad händer när batteriet börjar ta slut i MaxiTracker. Kan det laddas upp och hur?
Det uppladdningsbara batteriet i MaxiTracker laddas enkelt med den medföljande USB-kabeln.
Hur aktiverar jag abonnemanget för min Northtracker spårsändare?
Man måste skapa ett NorthTracker konto på northtracker.com och koppla sin spårsändare till sitt konto med hjälp av enhetens unika IMEA numme. Det tar sammanlagt ungefär 2 minuter och sedan kan man använda abonnemanget.
Vilka skillnader finns mellan de olika DNA-märkningsprodukter på marknaden?
Det finns flera DNA-märkningsprodukter på markanden, som skiljer sig avsevärt på en rad punkter.
Vad betyder det att en produkt är godkänd?
En produkt anses i regel att vara godkänd om den har testats och certifierats av ett testinstitut i enlighet med gällande standarder och normer (till exempel SS eller EN). Observera att många standarder och normer är indelade i olika klasser och att ...
Hur ska man stöldskyddsmärka bilen med DNA märkning?
DNA märkning ska appliceras på stöldbegärliga föremål i fordonet som ratten, audio-/ navigationsutrustning, Xenon-lamporna, fälgarna samt höger vägg inne i bagageutrymme.
Vilka hänglås rekommenderas till förråd?
Till förråd, till exempel i källar- eller vindsutrymmen, rekommenderas ett hänglås i klass 2.
Hur åldringsbeständig är DNA märkningen?
Själva DNA märkningen är extremt åldersbeständing och försvinner inte om den inte slits/nöts bort. Därför bör man applicera DNA märkningen helst i håligheter/skrovligheter där DNA märkningen är skyddad från slitage. Den fluorescerande färgen mattas ...
Hur ska man göra när man säljer föremål med DNA märkning?
Det finns DNA märkning både med och utan möjlighet till överlåtelse. Om produkten erbjuder möjlighet till överlåtelse, bör denna överlåtelse ske vid försäljning. Därmed avregistreras den gamla ägaren och istället registreras den nya ägaren. Om produkten...
Visa alla
skap-sakerhetskap.gif
Om kassaskåp
Går det att komma in i Sentry kassaskåpet med bara en nyckel? Eftersom att knappsatsen för koden verkar va trasig, för det hjälpte inte att byta batterier.
Nyckellåset är ett sekundärt lås som används tillsammans med kodlåset. Man kan alltså inte öppna med bara nyckellåset, däremot kan man öppna med bara kodlåset förutsatt att nyckel-låset är olåst. Om jag tolkar det rätt har batterihållaren gått sönder och i så fall vill jag minnas att man kan ersätta de fyra AA-batterierna med ett 9V batteri istället för batterihållaren.
Jag vill lära mig mer om kassaskåp.
Kassaskåp skyddar innehållet från stöld och brand. Man skiljer mellan klassade och oklassade skåp. Men vilket skåp ska man välja? I vår guide om kassaskåp kan du läsa om all relevant information.
Fastbultning av skåp
Alla skåp kan inte bultas fast. Brandklassade skåp är enbart förberedda för fastbultning i golv. Skåp som inte är brandklassade, till exempel värdeförvaringsskåp, säkerhetsskåp, vapenskåp och nyckelskåp, kan bultas fast i både golv och/eller i ryggen...
Vad händer om batterierna i kodlåset tar slut?
Kodlåset är batteridrivet och när batterierna börjar ta slut indikerar kodlåset så att man kan byta dem tid. Om batterierna hinner att ta slut innan bytet är gjort så gör det inget eftersom man byter batterierna från utsidan. Har man bytt batterierna...
Vad betyder det att en produkt är godkänd?
En produkt anses i regel att vara godkänd om den har testats och certifierats av ett testinstitut i enlighet med gällande standarder och normer (till exempel SS eller EN). Observera att många standarder och normer är indelade i olika klasser och att ...
Det är fuktigt i mitt kassaskåp, vad ska jag göra?
Det är inte ovanligt att det blir fuktigt i ett kassaskåp, framförallt i datamediaskåp. Anledningen är att datamediaskåp har en mycket tät isolering för att kunna skydda innehållet i skåpet mot både extrem värme och släckvatten. Isoleringen innebär dock att fukt, som en gång har kommit in i skåpet (tex genom fuktig luft), inte kan dunsta bort utan stannar kvar i skåpet och därmed kan leda till mögelbildning.
Hur fungerar upphämtning av kassaskåp från Robursafes fabrik / lager?
Vi erbjuder våra kunder att hämta upp sina beställda och betalda kassaskåp kostnadsfritt från Robur Safes fabrik / lager i Slöinge i Halland.
Finns någon beskrivning om hur kassaskåp ska bultas fast och vilket material underlaget ska vara av?
Underlaget ska vara så hårt som möjligt, helst betong. Sedan är det bara ett borra ett hål i golvet/väggen, stoppa in en passande plugg och skruva in medföljande skruv. Observera dock att inte alla kassaskåp är förberedda för fastbultning, information...
Hello - would it be possible to put bolts through the back of this datamedia safe? I want to bolt it to a concrete wall.
No, it is not possible to put bolts through any datamedia safe because it would destroy the fire and water protection of the safe.
Hej jag söker offert om kod nyckelskåp för att kunna ha personliga koder så att man kan se vem som tog ut nycklar när. Alternativt ett skåp som med kod gör vissa nycklar tillgängliga
Det finns ett nyckelskåp som uppfyller era krav och det nyckelskåpet heter ASSA Traka 21. Skåpet har plats för upp till 21 nycklar och man kan både styra vilka nycklar som ska vara tillgängliga och se vem som har hämtat och lämnat nycklar.
Visa alla
bil.gif
Om bilsäkerhet
Vad är skillnaderna mellan Disklok och Megalock?
Konstruktionen för Disklok och Megalock skiljer sig avsevärt, och båda produkter har sina för- och nackdelar.
hej, har för mig att ni tidigare haft någon slags kniv för att kunna klippa/skära av säkerhetsbältet vid olycka - är det något ni har?
Ja, dem heter "Räddningshammare" och du hittar produkterna här. 
Om batteriet kopplas ur på bil/mc, har spårsändaren SweTrack Lite ett eget backup batteri?
Vad betyder det att en produkt är godkänd?
En produkt anses i regel att vara godkänd om den har testats och certifierats av ett testinstitut i enlighet med gällande standarder och normer (till exempel SS eller EN). Observera att många standarder och normer är indelade i olika klasser och att ...
Hur ska man stöldskyddsmärka bilen med DNA märkning?
DNA märkning ska appliceras på stöldbegärliga föremål i fordonet som ratten, audio-/ navigationsutrustning, Xenon-lamporna, fälgarna samt höger vägg inne i bagageutrymme.
Kan man välja att märka bilrutorna med de sista åtta tecknen i chassinumret ?
Tyvärr det går det inte eftersom bilrutemärkningen börjar med ett förtryckt "S" (som står för Sweden) och därefter finns det bara utrymme för sex tecken.
Varför ska man investera i Rimgard falglås?
1. Det är ett växande problem med fälgstölder. 1. Rimgard är det starkaste, smartaste och säkraste låset på marknaden. 3. Rimgard täcker självrisken. 4. Rimgard har de absolut nöjdaste kunderna.
Vad är skillnaden mellan rattlåsen Megalock Standard och Megalock Twin?
Den stora skillnaden mellan Megalock Standard och Megalock Twin är att Megalock Twin har en betydligt kraftigare konstruktion som är betydligt svårare att forcera. Både Megalock Standard och Megalock Twin är dock godkända enligt TFFN 902, som enda rattkryckor på den svenska marknaden.
Finns det en storleksguide angående vilken Disklok man ska välja?
Nedanstående översikt visar vilken Disklokmodell som passar till vilken ratt: Storlek     Rattdiameter    Kransdiameter    Passar till de flesta S  350 - 385 mm max 40 mm    personbilar  M 386 - 410 mm max 40 mm    mindre ...
Hej passar denna till en BMW med M paket 2018
Rattkryckan MegaLock Standard passar till i princip alla bilar, alltså även bilar med kraftigare ratt, till exempel multifunktionsratt, med en innerdiameter mellan 215 mm och 420 mm.
Visa alla
bat.gif
Om båtsäkerhet
Hur ska man låsa båtmotorn`
Varje år sker cirka 20.000 stölder av båtar och båtmotorer i Sverige. Majoriteten av stölderna sker i maj samt i september. Det är väldigt viktigt att skydda utombordsmotorn med ett så kraftigt lås som möjligt.  Har motorn mindre än 50 hk brukar den...
Hur lång är kättingen?
Du kan välja mellan fem olika längder i olika låsklasser: 150 cm med ring i låsklass 3 250 cm med ring i låsklass 3 250 cm med ring i låsklass 3 med Dacromat 160 cm i låsklass 4 300 cm i låsklass 5
Vad betyder det att en produkt är godkänd?
En produkt anses i regel att vara godkänd om den har testats och certifierats av ett testinstitut i enlighet med gällande standarder och normer (till exempel SS eller EN). Observera att många standarder och normer är indelade i olika klasser och att ...
Behöver man ha en brandsläckare på fritidsbåten?
Fritidsbåtar med en motor på över 20 hk och båtar med öppen låga ombord (till exempel båtkök) måste utrustas med minst en godkänd handbrandsläckare (2 kg pulver). Om båten är längre än 10 m måste man ha minst två brandsläckare.
Är båtlås för utombordare BEMA UBL-1 godkänt i klass 3?
Båtlås för utombordare BEMA UBL-1 är testat och godkänt enligt SSFN 026, normen för båtmotorlås, och godkänt av försäkringsbolagen. Det finns inte några klasser inom normen SSFN 026.
Vad är det för klassning på hänglås ABUS Nautica 180?
Det finns inga godkända kombinationshänglås på marknaden då det går att öppna dem utan nyckel, därmed kan kombinationslåsen inte klassas på samma sätt som cylinderlåshus. Men kombinationslås av det bättre slaget har en stark Grade istället , man finner de uppgifterna under fliken "Specifikation".
Vilken är den bästa flytvästen för en 2,5 månaders bebis på 7 kg? Priset spelar ingen roll. Flytvästen ska vara så säker som möjligt.
Till bebisar skulle jag rekommendera räddningsvästen till baby / barn Baltic Bambi Supersoft, av följande anledningar (från produktbeskrivningen):
Visa alla
cykel.gif
Om cykel-/mc-säkerhet
Vad betyder det om ett lås är "godkänt"?
En produkt anses i regel att vara godkänd om den har testats och certifierats av ett testinstitut i enlighet med gällande standarder och normer, till exempel enligt SS 3522 för dörrlås och SS 3620 för fönsterlås. Att en produkt har testats och certifierats innebär dock inte per automatik att produkten är godkänd av försäkringsbolagen, och samtidigt kan produkter som inte har testats och certifierats vara godkända av försäkringsbolagen.
Min cykelhjälm Hövding utlöste under cykelfärd, utan olycka. Hur reklamerar jag och får ny?
Om du ska göra en reklamation av din Hövding 2.0 eller Hövding 3.0, behöver du fylla i reklamationsblanketten som du hittar på den här sidan. 
Är ABUS Tresor 1385/85 godkänt avseende försäkringsvillkor (Cykel under 35 000)?
För låsning av cykel rekommenderas ett godkänt cykellås enligt SSF 011, alternativt godkänt hänglås med kätting i klass 2 enligt SSFN 014 och SSFN 022. ABUS Tresor 1385/85 är inte ett certifierat och godkänt cykellås.
Vad betyder det att en produkt är godkänd?
En produkt anses i regel att vara godkänd om den har testats och certifierats av ett testinstitut i enlighet med gällande standarder och normer (till exempel SS eller EN). Observera att många standarder och normer är indelade i olika klasser och att ...
Jag undrar vad det finns för krav (t.ex. säkerhetsklass på lås) när jag transporterar min cykel på min bil, för att försäkringen ska gälla.
Försäkringsbolaget If, till exempel, har som säkerhetsföreskrift i sina försäkringsvillkor att cykel ska vara låst när man lämnar den utan uppsikt. Villkoret anger inte krav på särkild typ av lås eller att den ska vara låst på annat sätt om den transporteras på en bil (gissar att man då menar på ett cykelställ bakpå dragkroken). Villkoren gör ingen skillnad om cykeln stjäls från en parkering på stan eller från ett cykelställ bakpå bilen.
Måste man ha belysning och reflexer på en cykel?
Belysning och reflexer på cykel krävs men bara vid färd under mörker. Cykel som leds av gående eller vid färd dagtid omfattas inte av kraven.
Spårsändare MC: Ska vara kopplad till central enligt försäkringsbrevet om jag tolkat det rätt. Vilken spårsändare rekommenderar ni då? Med vänlig hälsning Johan Wallin
Hej Johan, För tillfäller erbjuder endast SpotGuard koppling till larmcentral med åtgärd. Mvh /Magnus
Tänkte beställa en Hövding 3.0 men jag ser inte att man kan beställa en storlek M. Finns det bara en storlek?
Ja, en av förändringar med Hövding 3.0 är att den är one-size. Man kan dock justera storleken så den passar både små och stora halsar.
Vad menas med grönt spänne?
Barn i åldrarna upp till sju år bör ha en småbarnshjälm när de blir skjutsade på cykel eller cyklar själva. En småbarnshjälm är en cykelhjälm som också är lämplig vid lek, eftersom den har ett spänne som automatiskt löser ut om barnet fastnar med hjälmen. Småbarnshjälmar är utvecklade för att passa små barns sätt att leva. Ena stunden cyklar de, andra stunden leker de – men med hjälmen på hela tiden.
Min ABUS nyckel har gått sönder, men jag har en ABUS Key Card kvar. Hur går jag tillväga för att kunna använda låset igen?
Hej, Det enda du behöver göra är att beställa en eller flera extra ABUS nycklar i webbutiken. Vi kontaktar dig därefter med instruktioner. Mvh /Magnus
Visa alla
skylt.gif
Om skyltar
Är trafikskylten "Kör sakta - Lekande barn" reflekterande i mörkt ljus?
Hej, Skylten är inte reflekterande i dess rätta bemärkelse, men det är en trafikskylt med bra synlighet i mörkret och mycket populär i detta mörka land. Mvh, /Magnus
Hur fäster man skylten på en stolpe?
Plana skyltar fäster man med ett skyltfäste för plana skyltar.
Hur fäster man skyltar på en dörr?
Det finns olika sätt att fästa trivsel- och ordningsskyltar samt övriga skyltar på en dörr beroende på skyltens och dörrens beskaffenhet, nämligen skruvar, dubbelhäftande tej och skyltfästen.
Behöver man ha en skylt på bilen där det framgår att man har en brandsläckare/gasflaska i bilen?
Hej! För brandsläckare finns inga regler om märkning. För gasflaskor gäller följande skylt: Gasbehållare förs i säkerhet vid brandfara Mvh, /Ida
Vi skulle behöva en skylt som visar endast bilparkering då vi har en husvagn som ställs upp där Med vänlig hälsning, Mikael
Hej Mikael,Vad bra. Då har vi lagt upp produkten här:https://www.stgeorge.se/parkeringsskylt-med-egen-text.htmlBlock för utfärdande av kontrollavgift säljer vi tyvärr inte.Återkom gärna om du har ytterligare frågor.Vänlig hälsning,Marc
Jag önskar beställa en skylt som det står "privat cykelparkering" på.
Det finns ingen sådan färdig skylt. Det närmaste man kommer är en parkeringsskylt med egen text ("Privat cykelparkering") eller en trivsel- och ordningsskylt "Cyklar och mopeder får ej parkera här". Alternativet är att ta fram en helt egen skylt men den kostar ca 800 kr. Kontakta oss vid intresse.
Vilken likvärdig skylt ska man ha för utomhusbruk?
Samtliga färgefterlysande nöd- och utrymningsskyltar Supernova® är gjorda i aluminium, som är ett hållbart material som passar både inom- och utomhus.
Finns det några hål i skylten, så man kan fästa den på en nödstoppslina med buntband?
Nej, det finns inga hål i skylten, däremot kan man enkelt borra egna hål / skruva egna skruvar genom skylten, alternativt använda ett passande skyltfäste.
Kan man beställa en skylt med texten "Gärna hundar men kopplade"?
Ja, man kan beställa en skylt med texten "Gärna hundar men kopplade" på denna sida.
Visa alla
vatten.gif
Om vattensäkerhet
Hej, jag vill installera ett vattenlarm i min villa. Det finns varianter som sätts på invattnet. Det står att vattenlarm kan kombineras med villalarm. Vad kan ni som försäkringsbolag rekommendera?
Jag undrar om det är tekniskt bra och ekonomiskt vettigt att skaffa dels en vattenfelsbrytare Waterfuse Plugin och dels en vattendetektor ABUS Z-Wave att installera i ett ombyggt kök för att höja säkerheten mot vattenskador?
Ja, det kan det absolut vara en bra idé att installera både en vattenfelsbrytare ​och en vattendetektor.
Jag är intresserad av ett vattenlarm som jag kan montera i köket och som jag koppla upp till min mobil, vilket rekommenderar ni?
Om du vill koppla larmet till din mobiltelefon, behöver du köpa ett vattenlarmet (eller en vattendetektorn) som kan kopplas till en hub (som i sin tur kan kommunicera med din mobil). I så fall kan vi rekommendera Housegard Note samt Cavius.
Vi har cirkulerande varmvatten där en del av ledningen har lagts i ett utrymme som kanske kan frysa med mycket låga utetemperatur. Hur kan jag upptäcka om röret har frysts och möjligen bristat?
Om din fråga syftar på en eventuell redan existerande skada så finns det inte mycket att göra förutom att undersöka vattenledningen i det utsatta utrymmet. Om din fråga syftar på vad man kan göra i förebyggande syfte, rekommenderar vi en vattenfelsbryare.
Är ett vattenlarm lämpligt i ett diskbänksskåp? Jag har haft en vattenskada där och vill inte ha det igen eller något annat som ni rekommenderar?
Ett vattenlarm är ett bra första steg för att skydda sig mot vattenskador men det finns flera och mer effektiva sätt att skydda sig mot vattenskador.
Jag har avhärdningsfilter som backspolar varje natt blir det ett problem att installera vattenfelsbrytare WaterFuse® Villa till huvudvattenledningen?
WaterFuse vattenfelsbrytaren måste sitter efter alla typer av filter och reningsanläggningar för att fungera korrekt. Orsaken är att filter och reningsanläggningar ofta har inbyggda självspolningar som sker under dygnet/veckan och då måste vara anslutna till vatten.
Hur tjockt är materialet i underlägg Foolproof?
Diskmaskinsunderlägg och kyl- och frysunderlägg Foolproof är 2,0 mm tjocka.
Hur tjockt är materialet i banskskapsinsatser AquaTeam+?
Bänkskåpsinsatser AquaTeam+ har en tjocklek på 0,7 mm.
Vad är det för skillnad på dörrspärr bg 901 med genomgående montering jämfört med assa LB 1000?
Dörrspärrarna BG 901 och ASSA LB 1000 är relativ lika men ASSA LB 1000 har en lite kraftigare konstuktion och anses vara den kraftigaste dörrspärren på marknaden. Dessutom har ASSA LB 1000 en lite längre bygel, vilket innebär att man öppna dörren lite mer.
Ligger sensorn av vatternlarmet Housegard direkt mot golvet? Eller måste det bli ett visst vattendjup?
Sensorn av vattenlarmet ska monteras på golvet och upptäcker all vätska och även fukt.
Visa alla
sjostall.gif
Om personlig säkerhet
Är självförsvarsspray lagligt?
Ja, självförsvarssprayerna i vårt sortiment är lagliga att sälja och använda i Sverige.
Visa alla
barnsakerhet.gif
Om barnsäkerhet
Kan man ha hörselskydden Peltor Kid till spädbarn?
Ja, principiellt är det inget problem. 
Vad är godkänd låsning för min barnvagn?
Försäkringsbolagen har inga direkta låskrav när det gäller låsning av barnvagn. Men tänk på att självrisken för en stulen barnvagn oftast är mycket högre än kostnaden av ett godkänt lås. Du bör hantera barnvagnen med försiktighet och vi rekommenderar...
Visa alla
hund.gif
Om djursäkerhet
Visa alla