Barnsäkerhetsguiden

Barnsäkerhet

Varje år vårdas 62 000 barn mellan 0 och 6 år på akutmottagningar efter att ha skadats i olycksfall. De allra flesta olycksfallen sker hemma, och många av dem kan undvikas. Genom att röra på sig och utforska omvärlden utvecklas barn. De tar i saker, kryper, står och går. Så småningom lär de sig att behärska sin kropp till fulländning. Men de fantastiska framstegen görs ibland med betydande risker. När man som föräldrar vill förebygga olyckor behöver man vara förutseende och rikta in sig på olika sker beroende på barnets ålder.

 

Innehåll

 

Rekommenderade säkerhetsprodukter inom barnsäkerhet

Upptäck hela vårt sortiment inom barnsäkerhet

 

Var finns olyckan?

Soffan. Skötbordet. Jordnötterna i skålen. Lecakulorna i blomkrukan och kaffet i koppen. Det är sådana saker, sådant som finns i de flesta hem och som vi normalt inte betraktar som farligt, som orsakar många av olycksfallen bland barn.

Som föräldrar få man tänka om, eller tänka nytt. Kanske ska man inte dricka det där kaffet just nu, när babyn är i famnen? Kanske ska den vassa kniven inte lämnas framme på köksbordet längre? Och kanske spisen behöver ett hällskydd, så att det kokande vattnet inte riskerar att välta över barnet som upptäcker världen?

Inte ens det säkraste hem är garanterat olycksfritt, men genom att ligga steget före kan man i alla fall minska riskerna.

 

Säkerhet för barn mellan 0-6 månader

Barn under 6 månader skadas ofta i samband med fall från skötbord. Kvävning orsakad av mat eller smådelar förekommer också, liksom brännskador. 

Skötplatsen

Skötplatsen ska vara stadig och ha skyddskanter så att barnet inte kan rulla ner. Lämna  aldrig barnet utan uppsikt. Håll kvar en hand på barnet om du måste sträcka dig efter något. Den allra säkraste skötplatsen - men kanske inte den bekvämaste för mamma och pappa - är en dyna på golvet. 

Småsaker

Små barn undersöker genom att stoppa i munnen. Och små sker kan fastna i luftstrupen och orsaka kvävning. Konsumentverket har en testcylinder, eller provcylinder, som är lika stor strupen på en 3-åring, omkring 3,2 centimeter i diameter. De saker som får plats i cylindern bör man vara försiktig med. De kan utgöra en kvävningsrisk.

Leksaker

Kolla nallen och de andra leksakerna då och då. Dra i nös, ögon, morrhår och sömnar. Se till att inga smådelar kan lossna eller pillas ur.

Brännskador

Se upp för brännskador. Drick inte het dryck som kaffe eller te när du har barnet i famnen. Element som blir över 60 grader varma kan behöva elementskydd. En del brödrostar blir väldigt heta på utsidan - det kan vara bra att tänka på om man ska köpa en ny. Om olyckan är framme, kan ett brännskadegel vara en bra första hjälp.

Snören och band

Klipp av band som är längre än 22 centimeter från leksaker, mobiler och speldosor. Band som är längre än så kan fastna runt barnets hals.

Napp

Om barnet har napp; dra i den varje dag för att kontrollera att den inte är skadad.

  

Säkerhet för barn mellan 6 månader och 3 år

Skador i samband med fall från trappor eller möbler är vanliga från 6 månaders ålder. Kvävning av mat eller småsaker som fastnar i halsen förekommer också.

Förankra möbler

Se till ad den höga barnstolen är stabil. Fäst den gärna i matbordet, det minskar risken för fallolyckor. Det finns särskilda “ankare” som är till för att koppla fast höga barnstolar i bord. Skruva fast skåp och hyllor som det går att klättra upp på så att barnet inte riskerar att få dem över sig. Här hittar du möbelankare.

Den höga barnstolen

Se till ad den höga barnstolen är stabil. Fäst den gärna i matbordet, det minskar risken för fallolyckor. Det finns särskilda “ankare” som är till för att koppla fast höga barnstolar i bord.

Spisen

Se till att spisen har tippskydd (så att den inte kan välta över barnet om det klättrar på en lucka), hällskydd (så att barnet inte riskerar att bränna sig på en het platta eller välta innehållet i en kastrull över sig), luckspärr (så att barnet inte kan öppna en ugnslucka) och luckskydd (så att barnet inte kan bränna sig på en ugnslucka).

Kemikalier

Förvara maskindiskmedel, rengöringsmedel, övriga kemikalier och mediciner så att barnet  inte når dem, gärna i ett låsbart skåp).

Vassa och farliga saker

Förvara knivar och andra vassa och farliga saker så att barnet inte når dem, gärna i en låda med spärr som barnet inte klarar av att öppna. Här hittar du skåp- och lådregel, lådhurtsregel samt universalregel.

Kvävningsrisker

Plocka undan plastpåsar och plastkassar, och knyt gärna ihop dem - de kan utgöra en kvävningsrisk annars. Ballonger kan utgöra en kvävningsrisk om de går sönder.

Spjälsängen

Många fallolyckor bland små barn inträffar när barnet försöker klättra ur spjälsängen. Sänk därför botten i spjälsängen när barnet kan sitta, stå på knä eller dra sig upp.

Leksaker

Håll koll på att smådelar inte lossnar från leksakerna. Släng allt som är trasigt och vasst.

Trappan

Trapp-eller barngrindar, både ovanför och nedanför trappan, kan förhindra fallolyckor.

 Snören och band

Persienn-  och markissnören kan bli en strypfälla, eftersom de ofta hänger i barnhöjd och dessutom bildar en ögla. Klipp isär öglan för att minska olycksrisken.

Fönster och dörrar

Enligt Boverkets regler ska det finnas säkerhetsbeslag på fönster- och balkondörrar så att barn inte kan få upp dem, men det finns inte alltid. Om det finns, men säkerhetsbeslagen är gamla är det stor risk att de inte är godkända. För att förhindra klämskador kan innerdörrar som brukar stå öppna behöva klämskydd eller dörrstoppar. Här hittar du fönsterkedjor och vädringsbelag.

 

Säkerhet för barn äldre än 3 år

För äldre barn är det trafiken som är den stora faran. Barnet kanske vet att det inte ska vara i trafiken och leka, men glömmer bort det direkt om bollen rullar ut på vägen. Studier och forskning har visat att barn under 12 år inte kan tränas för konsekvent trafiksäkert beteende. Barn har svårt att sprida sin uppmärksamhet. De ägnar sig åt en sak i taget och är lättdistraherade. Cykling, till exempel, kräver full koncentration på att trampa och manövrera cykeln. Att cykla är dessutom snarare en lek än ett sätt att förlytta sig, ända upp till mellanstadieåldern.

Räkna inte med att ett barn som ena dagen är en riktigt duktig trafikant även nästa dag kommer ihåg högerregeln, eller att visa stopptecken. Fokusera trafikuppfostran på det som är absolut viktigast - som att alltid hålla sig till kanten, och alltid titta åt båda hållen innan man korsar vägen. Utrusta barnet med häftiga reflexer och en högkvalitativ cykelhjälm med attityd. Och statuera alltid själv gott exempel.

Tänk på följande:

  • Barn i den här åldern skadar sig oftast i samband med att de cyklar omkull, skaffa därför en cykelhjälm till barnen, som krävs enligt lag för alla barn under 15 år.
  • Även drunkning förekommer, se därför till att barnen har en räddningsväst (ej flytväst) på sig när de inte är simkunniga.
  • Brännskador i samband med lek med tändstickor eller tändare är också vanliga, ett brännskadegel kan vara en bra första hjälp.

 

Gör hemmet elsäkert för barnen

Elinstallationer och elapparaterna i hemmet är utformade med tanke på vuxna mäniskors användning. Ibland kan barn ha egna idéer om hur exempelvis eluttg och sladdar ska användas. Var därför försiktigt med att placera elapparater i barnrum! Här följer några tips om hur du kan göra hemmet elsäkrare även för dina barn.

 

Uttag och sladdar

  • Se till att eluttagen i din bostad har kontaktskydd eller PET-skyddade, det vill säga har täckplattor över kontakthylsorna.
  • Sladdar som ringlar över golvet kan bli oemotståndliga men farliga leksaker, skaffa därför en sladdhållare. Ett annat sätt att undvika lösa, långa sladdar är att installera fler vägguttag. Ett annat är att fästa de sladdar som ändå behövs mot en vägg eller list.
  • Om isoleringen runtom sladden skadas, till exempel genom att barn klipper i den eller en hamster gnagar på den, förvandlas sladden snabbt från leksak till dödsfälla.


Farliga apparater

Brödrostar och hårtorkar är exempel på spännande apparater, som när de lämnas liggande framme, utgör en stark lockelse på nyfikna barn. Ta för vana att alltid dra ur stickkontakten när du använt sådana apparater. Spisen, och det som sker där, brukar också locka till sig små barns uppmärksamhet. De flesta moderna spisar har barnskyddsutrustning som spislås, tippskydd, spärr på ugnsluckan och kastrullskydd. Använd dessa skydd och komplettera gärna med en timer, ifall barnet i ett obevakat ögonblick lyckas sätta på spisen eller annan apparat.

 

Sänglampor

När du inreder barnens sovrum, undvik lampor som inbjuder till lek. Lampor som ser ut som sagofigurer eller djur bör därför stå så att barnet inte når dem. Du bör också tänka på att montera vägglampor och sladdar så att barnet inte kan riva ner dem i sömnen eller under lek.

 

Källor: ASSA, Vi Föräldrar, Elsäkerhetsverket samt egna erfarenheter