Cykelhjälm Hövding 2.0 - Airbag för cyklister

För tillfället är storlek S och Medium helt slut på deras centrallager och de har tyvärr inget besked när den kommer in igen. Det finns endast ett fåtal Large kvar så vi kan inte garantera att den kommer finnas vid order. 

Hövding 2.0 är den nya versionen av den revolutionerande cykelhjälmen i form av en krage som cyklisten bär kring halsen. Kragen innehåller en airbag som löser ut och skyddar huvudet först vid en olycka. I priset ingår frakt med PostNord MyPack Collect (andra fraktsätt är inte tillgängliga).

Området som den uppblåsta airbagen täcker är betydligt större än på traditionella cykelhjälmar och anpassat efter befintlig olycksstatistik. Skyddet är som bäst där det behövs mest. Airbagen skapar en mjuk och skonsam stötupptagningsförmåga som är mer än tre gånger större än alla andra cykelhjälmar på marknaden. Trycket hålls konstant i flera sekunder och klarar därför flera slag mot huvudet under samma olycka. Hövding är enligt Folksams cykelhjälmstest 2012 marknadens absolut bästa och säkraste cykelhjälm. 

Välj önskad storlek och om du önskar teckna en självriskförsäkring eller inte nedan.

Osäker vilken storlek du ska ha? Svaret hittar du i vår storleksguide. 

Läs mer om villkoren för självriskförsäkringen nedan.

Från 2 595 kr Ordinarie pris 2 995 kr
+
 • Låga priser
 • Snabba leveranser
 • Öppet köp i 15 dagar
 • Tillgänglighet: I Lager
 • Lagervara med omgående leverans

Om cykelhjälmar

 Reflex

Cyklandet ökar och så gör tyvärr även cykelolyckor. Drygt 3.000 cyklister skadas årligen så allvarligt i cykelolyckor att de får bestående men eller måste vårdas på sjukhus, och över 30 dör. Det är fler än som drabbas i bilolyckor, och i det flesta fall handlar det om singelolyckor (utan yttre påverkan),

En cykelhjälm minskar risken för allvarliga skallskador med över två tredjedelar. 

En cykelhjälm rekommenderas därför starkt till samtliga cyklister. Dessutom är det lag på att använda cykelhjälm för barn och ungdomar under 15 år när de cyklar eller blir skjutsade på cykel. Idag finns inte bara traditionella cykelhjälmar, utan även moderna cykelhjälmar med inbyggd LED belysning och modeller med inbyggd airbag.

Tänk på att cykelhjälmar åldras på grund av miljöpåverkan och över tid tappar sin skyddande effekt. Det rekommenderas därför att byta sin cykelhjälm efter ungefär 4 år.


Film om skillnaden mellan vanliga cykelhjälmar och Hövding - Airbag för cyklister


Om cykelhjälmen Hövding 2.0 - Airbag för cyklister

Cykelhjälmen Hövding innehåller sensorer som kontinuerligt registrerar cyklistens rörelser när den är påslagen. Sensorerna känner av hastighetsförändring och vinkelförändring hos cyklisten och skiljer på normal cykling och olyckor. Vid en olycka registrerar Hövding att ett onormalt rörelsemönster uppstår och tar beslut om att blåsa upp. Uppblåsningen tar en tiondels sekund (0,1 sekund) och airbagen är fullt uppblåst innan cyklisten slår i huvudet. Bakom produkten Hövding ligger sju års utveckling, som har skett i samarbete med experter inom cyklistskallskador, airbagteknologi, matematik och krocktester.

Framtagningen av Hövding har föregåtts av ett intensivt forskningsarbete som pågått sedan 2005. Under åren har företaget utvecklat en unik expertis inom airbaghjälmteknologi. Tusentals cykelolyckor har iscensatts och jämförts med hundratals timmar av normal cykling med Hövding. Utvecklingsarbetet kring Hövding har resulterat i ett flertal patent och pågående patentansökningar.

Airbagen är utformad som en huva och tillverkad i slitstarkt nylon som tål att skrapas mot asfalt. Hövding skyddar mycket stora delar av huvudet, men lämnar samtidigt synfältet fritt. Gasgeneratorn som fyller airbagen med gas är placerad i en behållare i kragen på cyklistens rygg. Gasgeneratorn i Hövding är en s.k. kallgasgenerator med heliumgas. 

Hövding är marknadens säkraste cykelhjälm

I försäkringsbolaget Folksams test av ett stort antal cykelhjälmar på den svenska marknaden 2015 uppvisade Hövding mer än tre gånger bättre stötupptagningsförmåga än alla andra hjälmar. Man genomförde ett islagstest där samtliga traditionella hjälmar låg omkring 250 g, jämfört med airbagcykelhjälmen Hövding som noterade endast 65 g. (Ju lägre värde, desto bättre är hjälmens förmåga att skydda huvudet i en olycka.)

Skadekonsekvenserna från Folksams islagstest har nu analyserats och dessa visar att med en traditionell cykelhjälm i denna typ av olycka är sannolikheten för svår huvudskada ungefär 90 procent och risken för dödlig skada hela 30 procent. Genom att använda en airbagcykelhjälm från Hövding vid samma olycka minskar skaderisken drastiskt. Risken för svår huvudskada är då endast 2 procent och risken för dödlig skada nästan obefintlig.

Alla cykelhjälmar som säljs på marknaden måste vara CE-märkta. För att få CE-märkning krävs att en cykelhjälm dämpar accelerationskraften vid ett huvudislag ner till 250 g. Det tolererade maxvärdet är alarmerande högt och ligger klart över skadegenererande våldsnivåer. Det innebär att en hjälm som klarar dagens lagkrav på 250 g ändå kan ge allvarliga – till och med dödliga – huvudskador vid en cykelolycka. Om kravet hade satts utifrån Hövdings skyddsnivå skulle alla andra hjälmar bli underkända. 

Läs hela testet här

 

Nyheter med Hövding 2.0

Hövding 2.0, som lanserades 2015, har exakt samma funktionalitet och elektronik som Hövding 1.0. Skillnaderna ligger i första hand i bekvämligheten:

 • All elektronik finns nu på Hövdings baksida. Därmed har kragen blivit lättare och mjukare och skönare att bära.
 • En ny batteriindikator visar batteriets laddningsgrad vid knapptryckning (och inte bara vid laddning).
 • Vid köp ingår nu alltid ett svart skal, andra skal finns fortfarande som tillbehör, dock till ett lägre pris.

 

Användning av Hövding

Du aktiverar Hövding genom att dra upp dragkedjan och knäppa on/off-knappen på kragens högra sida. Du slår av Hövding genom att knäppa upp on/off-knappen. En ljudsignal och lysdioder som börjar lysa talar om att Hövding är igång. Då man slår av Hövding släcks dioderna och en annan ljudsignal signalerar att Hövding har slagits av. Framtill på kragen finns ingång för batteriladdning via en Micro-USB kontakt.

Batteriet laddas enkelt via dator med hjälp av medföljande USB kabel, när ljus samt ljud signalerar att batterinivån är låg (efter ca 18 timmars cykling). Det går även att ladda Hövding via vägguttaget med hjälp av en vanlig mobiltelefonladdare med Micro-USB.

Kragen är sydd i vattentätt funktionstyg som ger bästa tänkbara skydd av det inbyggda airbagsystemet. Själva kragen går inte att tvätta, men skyddas mot slitage, svett och smuts av det omslutande skalet i tyg. Fläckar på kragen kan dock försiktigt gnuggas bort med en fuktig trasa. Kragen är ergonomisk utformat med jämn viktfördelning över axlarna. Den är något tyngre bak än fram för att vikten skall vila mot ryggen när du sitter på cykeln.

Det omslutande skalets främsta funktion är att ge dig möjlighet att förändra Hövdings utseende. Skalet är lätt att ta av och tvätta eller byta mot ett annat som matchar din outfit.

 

Efter en olycka

Inuti kragen finns en så kallad svart låda som sparar tio sekunders data från cyklistens rörelsemönster i samband med en olycka. I vissa fall kan data från en olycka vara både intressant och värdefull för oss i vårt fortsatta utvecklingsarbete.

De flesta försäkringsbolag täcker kostnaden (minus självrisk) för en ny Hövding efter en olycka via din hemförsäkring. Kontakta ditt försäkringsbolag för att se hur de hanterar ditt fall.

 

Självriskförsäkring

Vi erbjuder en självriskförsäkring för Hövding i samarbete med Solid Försäkring, som täckar självrisken för din hemförsäkringen om du är med i en olycka. Läs mer om självriskförsäkringen. Om du önskar teckna självriskförsäkringen, behöver vi ditt personnummer för att kunna registrera försäkringen i samband med ditt köp. Observera att det är inte möjligt att teckna och registrera självriskförsäkringen i efterhand. Ditt personnummer blir en del av köpeshandlingen och hanteras av oss i enlighet med dataskyddslagen.

 

Garanti

Garantin gäller om din Hövding löst ut utan att du har varit med om olycka, så länge du har använt produkten på rätt sätt. 

 

Storleksguide

Hövding finns för närvarande i tre storlekar; Small (S), Medium (M) och Large (L). Din Hövding ska sitta närmst halsen, så vi rekommenderar att din Hövding ska sitta så tajt som möjligt men fortfarande vara bekväm.

 • Small rekommenderas för en halsomkrets som är mindre än 36 cm.
 • Medium rekommenderas för en halsomkretsmed som är mellan 34 och 42 cm.
 • Large rekommenderas för en halsomkretsmed som är mellan 38 och 45 cm.

Huvudomfånget är detsamma för samtliga modeller, alla Hövding modeller passar ett huvudomfång från 52 till 59 cm.

Specifikation
Leveranstid Lagervara med omgående leverans
Godkänd Ja
Typ av cykelhjälm Uppblåsbar cykelhjälm
Certifikat CE
CE märkning Ja
Färg Svart
Produktvikt (kg) 0.63
Skriv din egen recension
Du recenserar:Cykelhjälm Hövding 2.0 - Airbag för cyklister
Ditt betyg
Customer Questions
Kan ett företag tecknar försäkring för självriskeliminiering?

Nej, endast privatpersoner kan teckna Solids försäkring om självriskelminiering.

Fick du inte svar på din fråga?