Cykelhjälm Hövding 3.0 - Airbag för cyklister

Hövding 3.0 är den nya versionen av den revolutionerande cykelhjälmen i form av en krage som cyklisten bär kring halsen. Kragen innehåller en airbag som löser ut och skyddar huvudet först vid en olycka. Hövding har en åldersgräns på 15 år för att garantin ska gälla.

Området som den uppblåsta airbagen täcker är betydligt större än på traditionella cykelhjälmar och anpassat efter befintlig olycksstatistik. Skyddet är som bäst där det behövs mest. Airbagen skapar en mjuk och skonsam stötupptagningsförmåga där trycket i airbagen hålls konstant i flera sekunder och klarar därför flera slag mot huvudet under samma olycka. Hövding skyddar enligt olika tester huvudet hela åtta (8) gånger bättre än en traditionell cykelhjälm. 

Köp till ett snyggt och reflekterande skal till rabatterat pris tillsammans med din Hövding 3.0. (Klicka på länken för att se skalen i ett nytt fönster.)

Vi erbjuder en produktförsäljning i form av en självriskersättning i samarbete med Solid. Läs mer om villkoren för självriskförsäkringen nedan. 

Observera att du inte behöver att ange ditt personnummer om du inte väljer att köpa till försäkringen. Vid köp av fler hjälmar med Solid-försäkring, vänligen lägg dom en och en i varukorgen med respektive tillhörande namn och personnummer.

Specialpris 2 790,00 kr Ordinarie pris 3 495,00 kr

Max: 11 tecken

 
 • Låga priser
 • Snabba leveranser
 • Öppet köp i 15 dagar
Lagervara

Om cykelhjälmar

 Reflex  

Cyklandet ökar och så gör tyvärr även cykelolyckor. Drygt 3.000 cyklister skadas årligen så allvarligt i cykelolyckor att de får bestående men eller måste vårdas på sjukhus, och över 30 dör. Det är fler än som drabbas i bilolyckor, och i det flesta fall handlar det om singelolyckor (utan yttre påverkan),

En cykelhjälm minskar risken för allvarliga skallskador med över två tredjedelar. 

En cykelhjälm rekommenderas därför starkt till samtliga cyklister. Dessutom är det lag på att använda cykelhjälm för barn och ungdomar under 15 år när de cyklar eller blir skjutsade på cykel. Idag finns inte bara traditionella cykelhjälmar, utan även moderna cykelhjälmar med inbyggd LED belysning och modeller med inbyggd airbag.

Tänk på att cykelhjälmar åldras på grund av miljöpåverkan och över tid tappar sin skyddande effekt. Det rekommenderas därför att byta sin cykelhjälm efter ungefär 4 år.

Om cykelhjälmar

Reflex

Cyklandet ökar och så gör tyvärr även cykelolyckor. Drygt 3.000 cyklister skadas årligen så allvarligt i cykelolyckor att de får bestående men eller måste vårdas på sjukhus, och över 30 dör. Det är fler än som drabbas i bilolyckor, och i det flesta fall handlar det om singelolyckor (utan yttre påverkan),

En cykelhjälm minskar risken för allvarliga skallskador med över två tredjedelar. 

En cykelhjälm rekommenderas därför starkt till samtliga cyklister. Dessutom är det lag på att använda cykelhjälm för barn och ungdomar under 15 år när de cyklar eller blir skjutsade på cykel. Idag finns inte bara traditionella cykelhjälmar, utan även moderna cykelhjälmar med inbyggd LED belysning och modeller med inbyggd airbag.

Tänk på att cykelhjälmar åldras på grund av miljöpåverkan och över tid tappar sin skyddande effekt. Det rekommenderas därför att byta sin cykelhjälm efter ungefär 4 år.

Om cykelhjälmen Hövding 3.0 - Airbag för cyklister

Cykelhjälmen Hövding innehåller sensorer som kontinuerligt registrerar cyklistens rörelser när den är påslagen. Sensorerna känner av hastighetsförändring och vinkelförändring hos cyklisten och skiljer på normal cykling och olyckor. Vid en olycka registrerar Hövding att ett onormalt rörelsemönster uppstår och tar beslut om att blåsa upp. Uppblåsningen tar en tiondels sekund (0,1 sekund) och airbagen är fullt uppblåst innan cyklisten slår i huvudet. Bakom produkten Hövding ligger sju års utveckling, som har skett i samarbete med experter inom cyklistskallskador, airbagteknologi, matematik och krocktester.

Framtagningen av Hövding har föregåtts av ett intensivt forskningsarbete som pågått sedan 2005. Under åren har företaget utvecklat en unik expertis inom airbaghjälmteknologi. Tusentals cykelolyckor har iscensatts och jämförts med hundratals timmar av normal cykling med Hövding. Utvecklingsarbetet kring Hövding har resulterat i ett flertal patent och pågående patentansökningar.

Airbagen är utformad som en huva och tillverkad i slitstarkt nylon som tål att skrapas mot asfalt. Hövding skyddar mycket stora delar av huvudet, men lämnar samtidigt synfältet fritt. Gasgeneratorn som fyller airbagen med gas är placerad i en behållare i kragen på cyklistens rygg. Gasgeneratorn i Hövding är en s.k. kallgasgenerator med heliumgas.

 

Hövding är marknadens säkraste cykelhjälm

I försäkringsbolaget Folksams test (läs hela testet här) av ett stort antal cykelhjälmar på den svenska marknaden 2015 uppvisade Hövding mer än tre gånger bättre stötupptagningsförmåga än alla andra hjälmar. Man genomförde ett islagstest där samtliga traditionella hjälmar låg omkring 250 g, jämfört med airbagcykelhjälmen Hövding som noterade endast 65 g. (Ju lägre värde, desto bättre är hjälmens förmåga att skydda huvudet i en olycka.)

Skadekonsekvenserna från Folksams islagstest har nu analyserats och dessa visar att med en traditionell cykelhjälm i denna typ av olycka är sannolikheten för svår huvudskada ungefär 90 procent och risken för dödlig skada hela 30 procent. Genom att använda en airbagcykelhjälm från Hövding vid samma olycka minskar skaderisken drastiskt. Risken för svår huvudskada är då endast 2 procent och risken för dödlig skada nästan obefintlig.

Alla cykelhjälmar som säljs på marknaden måste vara CE-märkta. För att få CE-märkning krävs att en cykelhjälm dämpar accelerationskraften vid ett huvudislag ner till 250 g. Det tolererade maxvärdet är alarmerande högt och ligger klart över skadegenererande våldsnivåer. Det innebär att en hjälm som klarar dagens lagkrav på 250 g ändå kan ge allvarliga – till och med dödliga – huvudskador vid en cykelolycka. Om kravet hade satts utifrån Hövdings skyddsnivå skulle alla andra hjälmar bli underkända. 

Hövding är godkänd för personer över 15 år med huvudstorlek (omkrets) 52–59 cm (20,5–23,2”) och för halsmått upp till max 45 cm (17,7”) i omkrets.

 

Nyheter med Hövding 3.0

Hövding 3.0, som lanserades september 2019, har samma grundfunktionalitet som tidigare men med följande förbättringar:

 • Endast en storlek som passar huvudomfång 52-59 cm och justeras med en “Boa-ratt” som man vrider. 
 • En ny uppdaterad mer ergonomisk form på kragen, som gör den skönare att bära.
 • 3.0 är lite tyngre, 800g.
 • Batteritiden är 15 timmar istället för 7,5 timmar.
 • En app som man frivilligt kan parkoppla hjälmen med där man bl.a kan lägga in 5 stycken ICE ("In Case of Emergency") personer som kan få en varning om hjälmen löser ut och se på karta vart personen är.
 • Sleepmode för om man inte ska använda Hövdingen på länge
 • Högre ljud och olika ljud vid aktivering, avaktivering och lågt batteri och kritiska fel.
 • 4 st nya skal som också är one size. Airbag inside med reflex, Gul Hövding, en skottskrutig harris tweed och en röd/orange paisleymönstrad.

 

Användning av Hövding

Du aktiverar Hövding genom att dra upp dragkedjan och knäppa on/off-knappen på kragens högra sida. Du slår av Hövding genom att knäppa upp on/off-knappen. En ljudsignal och lysdioder som börjar lysa talar om att Hövding är igång. Då man slår av Hövding släcks dioderna och en annan ljudsignal signalerar att Hövding har slagits av. Baktill på kragens undersida finns ingång för batteriladdning via en USB-C kontakt.

Batteriet laddas enkelt via eluttag med hjälp av medföljande USB-C kabel, när ljus samt ljud signalerar att batterinivån är låg, efter ca 15 timmars cykling. OBS! Hövding bör inte laddas via annat än eluttag, som t.ex. datorn.

Kragen är sydd i vattentätt funktionstyg som ger bästa tänkbara skydd av det inbyggda airbagsystemet. Själva kragen går inte att tvätta, men skyddas mot slitage, svett och smuts av det omslutande skalet i tyg. Fläckar på kragen kan dock försiktigt gnuggas bort med en fuktig trasa. Kragen är ergonomisk utformat med jämn viktfördelning över axlarna. Den är något tyngre bak än fram för att vikten skall vila mot ryggen när du sitter på cykeln.

Det omslutande skalets främsta funktion är att ge dig möjlighet att förändra Hövdings utseende. Skalet är lätt att ta av och tvätta eller byta mot ett annat som matchar din outfit.

OBS! Glöm inte att det SISTA du gör INNAN du cyklar iväg är att aktivera din Hövding, samt det FÖRSTA du gör INNAN du kliver av din cykel är att avaktivera den. Detta för att inte riskera att din Hövding löser ut sig felaktigt.

 

Efter en olycka

Om Hövding har löst ut kan den inte laddas om och man behöver i så fall ersätta den med en ny. De flesta försäkringsbolag täcker kostnaden (minus självrisk) för en ny Hövding efter en olycka via sin hemförsäkring. Kontakta ditt försäkringsbolag för att se hur de hanterar Hövding.

Inuti kragen finns en så kallad svart låda som sparar tio sekunders data från cyklistens rörelsemönster i samband med en olycka. I vissa fall kan data från en olycka vara både intressant och värdefull för Hövding i sitt fortsatta utvecklingsarbete och därför önskar Hövding ibland att man skickar in sin cykelhjälm som har löst ut.

 

Teknisk specifikation

 • Storleken går att anpassa med justeringsratt (Boa)
 • Ansluten via Bluetooth
 • Batteritid för ca 15 timmars aktiv cykling
 • Regntålig
 • Ljud- och ljussignaler indikerar när Hövding är aktiverad/avaktiverad, behöver laddas etc.
 • Vikt ca 800 g
 

Medföljande tillbehör

 • USB-C-kabel för laddning
 • Svart basskal
 • Quick start guide samt teknisk manual
 • Hövding får endast användas till cykling på standard tvåhjulscykel i stadsmiljö och på landsväg.
 

Självriskförsäkring

Vi erbjuder en självriskförsäkring för Hövding i samarbete med Solid Försäkring, som täckar självrisken för din hemförsäkringen om du är med i en olycka. Läs mer om självriskförsäkringen. Om du önskar teckna självriskförsäkringen, behöver vi ditt personnummer för att kunna registrera försäkringen i samband med ditt köp. Observera att det är inte möjligt att teckna och registrera självriskförsäkringen i efterhand. Ditt personnummer blir en del av köpeshandlingen och hanteras av oss i enlighet med dataskyddslagen.

 

Garanti

Garantin gäller i två år om din Hövding har löst ut utan att du har varit med om olycka, så länge du har använt produkten på rätt sätt. 


Film om skillnaden mellan vanliga cykelhjälmar och Hövding - Airbag för cyklister

Specifikation
Leveranstid Lagervara
Varumärke Hövding
Garanti 2 år
Typ av cykelhjälm Uppblåsbar cykelhjälm
Godkänd Ja
Certifikat CE
CE märkning Ja
Färg Svart
Produktvikt (kg) 0.8
Dokument
Jag har beställt en hövding med Solid försäkring. Nu såg jag ett medlande på hemsidan att ni behöver mitt personnummer till er så att ni kan koppla försäkringen. Vart skickar jag mitt personnummer?
Du kan mejla ditt personnummer till kundservice.
Kan ett företag tecknar försäkring för självriskeliminiering?
Nej, endast privatpersoner kan teckna Solids försäkring om självriskelminiering.
Min cykelhjälm Hövding utlöste under cykelfärd, utan olycka. Hur reklamerar jag och får ny?
Om du ska göra en reklamation av din Hövding 2.0 eller Hövding 3.0, behöver du fylla i reklamationsblanketten som du hittar på den här sidan. 
På vintern har man halsduk och hög krage på jackan, går det att använda hövdingen då?
Hövdingen ska sitta direkt rund halsen och man ska inte ha höga kragar eller halsduk mellan Hövding och halsen. Samtidigt värmer ju Hövndingen också så det räcker för de flesta.
Är batteriet i cykelhjälm Hövding utbytbart?
Batteriet i cykelhjälm Hövding är inte utbytbart. Batteriet har dock en livslängd på 10 år och då är det ändå tid att byta ut sin Hövding.
Hur lång är leveranstiden för cykelhjälm Hövding om jag beställer idag?
Hövding 3.0 är lagervara och skickas omgående, dvs samma dag eller dagen efter din beställning.
Är det ok med Hövding till EU moppe?
Du som kör motorcykel, moped och fyrhjuling måste enligt lag använda hjälm. Kraven på hjälmarna är densamma, hjälmen ska vara märkt enligt kraven i ECE22:05. Det är inte bara en juridisk fråga utan krävs också av försäkringsbolagen. Hövding är specifik framtagen och rekommenderas enbart för cyklister ("Hövding - Airbag för cyklister") och är inte godkänd enligt ECE22:05. Det är därmed varken tillåtet eller rekommenderat att använda en Hövding på en moped.
Kan man använda Hövding på en elcykel?
Ja, det går alldeles utmärkt.
Hej Jag cyklar ofta på kullerstensgator på väg till mitt jobb. Det kan bli lite hoppigt . Påverkar det hövding?
Svaret är nej, åtminstone inte så länge du inte ramlar av cykeln.
Om man inte krockar men använder hjälmen regelbundet, hur lång livslängd har den då? dvs vad blir årskostnaden för en Hövding hjälm?
Svaret på din fråga beror naturligtivs helt och hållet på hur ofta och hur länge du använder Hövding och därmed hur många gånger du behöver ladda batteriet igen. Batteriet kan laddas 300 gånger innan kapaciteten gradvis sjunker.
Jag har förstådd att självriskförsäkringen med Solid man kan förnya årligen, gäller det samma ifall man köper försäkringen från er, eller gäller försäkring från er bara ett år? Och en fråga till, har ni andra leveransalternativ än hemleverans?
Självriskförsäkringen tecknas separat och direkt med Solidförsäkring, det är med andra ord Solids villkor (t ex kring förlängning) som gäller.
Ska man avaktivera sin Hövding om man kliver av medan man väntar vid rödljus?
Man ska inte behöva avaktivera sin Hövding om man stannar tillfälligt, till exempel vid ett rödljud eller ett övergångsställe. Dock ska man komma ihåg att Hövding är på och undvika allt för snabba rörelser.
Har ni en lånehjälm om jag måste skicka in min Hövding för reklamation?
Tyvärr så har vi inte lånehjälmar. Vi rekommenderar att du har en vanlig hjälm i reserv då det även är bra att ha i de fall du missat att ladda din Hövding och den visar sig vara urladdad när du ska använda den.
Är gaspatronen i cykelhjälmen Hövding utbytbar efter den har löst ut?
Nej, om en Hövding har löst ut kan man inte ladda om och återanvända den utan behöver köpa en ny.
Fungerar Hövding 3 om en olycka sker på en el-skoter (inte snöskoter)?
Nej, Hövding är inte anpassad för el-skoter. Alla rörelsemönster som Hövding reagerar på utgår från traditionell cykling.
Fick du inte svar på din fråga?
Write Your Own Review
Du recenserar:Cykelhjälm Hövding 3.0 - Airbag för cyklister
Your Rating