Guide om flytutrustning

Flytväst

Val av rätt flytväst beror på simkunnighet, användningsområde, storlek/passform och personlig smak.

 

Innehåll

 

Rekommenderad flytutrustning

 

Typ av flytutrustning

Behöver du flythjälp för att du inte kan simma ska du endast titta på våra räddningsvästar, som finns för barn från 3 kg upp till vuxna på över 100 kg. Vill du ha både rörelsefrihet, extra flytkraft och hjälp att vändas till ryggläge kan du titta på våra uppblåsbara räddningsvästar. 

En bra flytväst som håller en person över 25 kg flytande med god marginal har säkerhetsklassningen 50 Newton (50N). Flytväst ändå kräver simkunnighet eftersom den inte vänder personen till ryggläge. I den här kategorin ingår förutom allround-flytvästar även flytvästar för vattensport, funktionsflytvästar och flytkläder – alltså vad de flesta väljer och behöver. En flytväst bör erbjuda en bra balans mellan funktion, rörelsefrihet och flytförmåga.

Vidare är det viktigt att välja en flytväst i rätt storlek och med rätt passform. Observera att storleksindelningen baseras på användarens ungefära kroppsvikt (tex 50-70 kg) istället för storlek (t ex M). Det är dock viktigt att komma ihåg att passformen på västen är viktigare än att det står exakt rätt viktintervall på etiketten. Väger man 75 kg men passar bättre i en väst som det står 50-70 kg på så är det den man skall välja. Flytkraften räcker till gott och väl. Det är viktigt att västen inte är för stor så att den glider upp om man trillar i. Det blir också ansträngande att simma om man hela tiden måste dra ner flytvästen.

Slutgiltigen får även den personliga smaken på utseendet samt övriga utrustningsdetaljer styra val av lämplig flytutrustning!

 

Räddningsvästar 

En räddningsväst är designad för att hjälpa användaren att vändas rätt och hålla upp huvudet så att luftvägarna är ovanför vattenytan, och är testade och godkända enligt 100N- eller 150N-standarden. Räddningsvästen är därmed det självklara valet för alla som inte är simkunniga samt små barn till sjöss. En räddningsväst har mycket flytkraft på framsidan av kroppen och mindre på ryggen, detta gör att västen vill vända så att användaren hamnar på rygg. Kragen på västen har ingenting med själva vändningen att göra utan den är till för att lyfta upp huvudet så att luftvägarna kommer ovanför vattenytan. Förutom egenskaperna i vatten så måste västarna ha en viss grundutrustning, exempelvis visselpipa, reflexer, grenband och yttermaterial med hög synlighet.

Uppblåsbara räddningsvästar är bland det säkraste man kan använda när man är ute på sjön, och de finns både med automatisk och manuell uppblåsning. Läs mer om uppblåsbara räddningsvästar nedan.

 

Flytvästar

En vanlig flytväst (kallas även för Allroundväst eller Seglarväst) är en flytväst som passar till de flesta aktiviteter och är utvecklad för vanligt båtliv och livet på eller i närheten av vatten. Allroundvästarna är godkända till 50N-standarden, detta innebär att flytvästen håller dig flytande med god marginal men hjälper dig inte med vändning eller håller upp huvudet på dig. Man skall alltså vara simkunnig för att använda dessa produkter. För att använda en 50N produkt skall man väga minst 25 kg, väger man mindre än detta eller inte är simkunnig rekommenderar vi räddningsväst. När det gäller att välja allroundväst så är de två kanske viktigaste parametrarna passform och design. Den ska naturligtvis sitta bekvämt, men den ska också vara snygg så att du gärna har på dig den när du är vid vatten. Flytvästen är med fördel snabbtorkande, lätta och bekväma att bära. En grenband gör att västen sitter bättre på kroppen i vattnet vilket gör det lättare att simma med västen. Dessutom så är det roligare för barn att bada med västen på om den inte glider upp och sätter sig under armarna. Det som skiljer de olika modellerna åt är färg, form och detaljer. Vissa modeller har delade flytkroppar som gör att västen följer kroppen bättre och får en bekvämare passform. Andra modeller har dragkedjefickor för förvaring av exempelvis nycklar. 

 

Flytvästar för vattensport och funktionsflytvästar

För dig som åker vattenskidor, wakeboard eller vattensportar på annat sätt är det viktigt att ha en flytväst som sitter ordentligt på och som tål tuffa tag. Den ska ha hög bärförmåga, sitta stadigt även vid hårda fall och ha inbyggd stötdämpning. Vattensportvästarna bör vara godkända till 50N standarden, detta innebär att flytvästen håller dig flytande med god marginal men hjälper dig inte med vändning eller håller upp huvudet på dig. Man ska alltså vara simkunnig för att använda dessa produkter. För att använda en 50N produkt skall man väga minst 25 kg, väger man mindre än detta eller inte är simkunnig skall man använda en räddningsväst.

  • Flytvästar för wakeboard och vattenskidor  har kraftiga spännen istället för dragkedja för att hålla ihop västen vid fall och även för att man skall kunna justera passformen så att västen inte glider upp när man ligger i vattnet och väntar. Västarna har dessutom stoppade sidpaneler som skyddar mot slag och stötar. Dessa västar passar också utmärkt för vattenskoter. 
  • Flytvästar för RIB-båtåkning har förutom fast flytmaterial även en integrerad uppblåsbar räddningsväst, och är testad som räddningsväst enligt 150N-standarden och som flytväst enligt 50N-standarden.
  • Jollevästar  används idag av landslag över hela världen från USA till Australien. 
  • Kajakvästar  är en kortare modell så att den inte glider upp under hakan när du sätter dig ner. Den har mindre material i sidorna så att du skall kunna röra dig fritt och inte fastna i rörelsen. 
  • Fiskeflytvästar och äventyrsvästar har många förvaringsfickor och fästpunkter. 
  • Offshorevästar är utrustade med integrerad säkerhetssele och fleecefodrade fickor som man kan värma händerna i när det blåser kallt. 

 

Flytkläder

Flytkläder fyller samma funktion som en vanlig flytväst till sjöss, med bibehållen trygghet. Och både på sjöss och på land fungerar de som praktiska - och värmande - västar eller jackor. Du får alltså två funktioner i ett och samma plagg.

 

Säkerhetsutrustning 

Hästskoboj och säkerhetssystem är ytterligare flytutrustning som är vanliga på fritidsbåtar och som hjälper dig när du hamnat i vattnet. Men det finns sätt för att slippa hamna där. Särskilt när man ensamseglar kan det vara en extra trygghet att veta att man kan hålla sig kvar ombord.

  • En säkerhetssele  tar man enkelt på sig utanpå eller under flytvästen, beroende på modell. Selen har en D-ring som man fäster säkerhetslinan i. Den andra änden på säkerhetslinan fäster man därefter antingen i en fästpunkt ombord eller i ett däcksband som löper längs däcket. Därmed kan man smidigt förflytta sig utan att behöva kroka loss sig.
  • En säkerhetslina  finns i ett flertal olika modeller, de vanligaste är en lina med två krokar. En krok i selen och en i båten, men det finns även varianter med tre krokar. Vill man spara vikt kan man välja en modell som har en sydd ögla i ena änden och en krok i andra. Fäster man öglan i selen slipper man tyngden av kroken och den blir bekvämare att ha på sig.

Selar och linor bör vara testade och godkända enligt EN ISO 12401. När världens mest erfarna och rutinerade havskappseglare ska förflytta sig på däck litar de på säkerhetsselar och linor. Men du behöver inte vara havskappseglare för att få lite extra trygghet.

 

Uppblåsbara räddningsvästar

Uppblåsbara räddningsvästar är utrustade med en kolsyrepatron och har en uppblåsningsventil kopplad till en lufttät lunga. Denna ventil har antingen manuell eller automatisk funktion. Uppblåsbara räddningsvästar är bland det säkraste man kan använda när man är ute på sjön - i uppblåst form levererar de 50 % mer bärförmåga än traditionella räddningsvästar.

  • Automatisk uppblåsning är den vanligaste modellen. Denna ser till att västen blåses upp av sig självt när man trillar i vattnet.
  • Modeller med manuell uppblåsning används av bland andra sportfiskare som står i strömmande vatten och fiskar, räddningspersonal som vill kunna simma med västen på sig och själva välja när och om de vill blåsa upp västen. Kappseglare kan ibland också ha användning av en manuellt uppblåsbar väst.

Den uppblåsbara räddningsvästen ska alltid sitta ytterst av alla plagg, oavsett vad du har på dig. Detta för att vattnet snabbt skall komma in till sensorn och för att den skall kunna blåsa upp sig helt. Det är viktigt att justera midjebandet så att västen sitter bra på kroppen. Med en väl justerad modern väst kan man använda den hela dagen utan att det börjar kännas i axlar och nacke. Det finns modeller med och utan integrerad säkerhetssele. Säkerhetsselen är till för att man skall kunna kroka fast en säkerhetslina i västen och därmed förhindra att man faller överbord. Ombord på en motorbåt eller för sportfiske så rekommenderar vi en modell utan säkerhetssele, då västen blir både lättare och enklare att justera. Ombord på en segelbåt kan det många gånger vara bra att ha möjlighet att kunna koppla fast en säkerhetslina i västen, speciellt när man skall upp på däck under gång.

Kolsyrepatronen ska bytas varje gång som västen varit uppblåst.

 

Manuell uppblåsning

Vid manuell uppblåsning drar man ned knoppen på räddningsvästens högra sida med ett ryck. Gasuppblåsningen startar omedelbart att fylla lungan.

 

Automatisk uppblåsning

Vid automatisk uppblåsning behöver man inte göra någonting. Uppblåsningen startar automatiskt efter ca tre sekunder i vattnet. Räddningvästar med automatisk uppblåsning har i regel även en manuell uppblåsningsbackup samt en munventil som du använder om du vill blåsa upp räddningsvästen med munnen. Räddningsvästen töms på luft via munventilen. Drivgasen i gaspatronen är ofarlig koldioxid av livsmedelskvalitet. Obs! Efter att räddningsvästen varit gasuppblåst måste den laddas om. I västen finns markering om vilket återuppladdningskit som skall användas. 

Är västen automatisk så sitter det även en sensor i västen, det är denna del som känner av om man trillar i vattnet. Då sätter sensorn igång uppblåsningen och västen blåses upp. Sensorn ska bytas enligt dess bäst före datum eller när västen varit uppblåst. Kontakta din återförsäljare för att lämna in västen på service.

Alla uppblåsbara räddningsvästar har självklart också ett manuellt dragsnöre för uppblåsningen som extra trygghet. Dragsnöret finns på både manuella och automatiska modeller.

 

Service för uppblåsbara räddningsvästar

Lås mer i vår guide om service för uppblåsbara räddningsvästar

 

Flytutrustningens bärkraft - Newton-klasser

Ett flytplagg som är CE-märkt är testat och godkänt enligt EUs regler. Flytplaggen testas och certifieras enligt europeiska standarder, t ex EN 393, och klassas enligt bärkraft i Newton-klasser. Newton är en beteckning för kraft och förkortas med N.

En vuxen person behöver ca 20-30N bärförmåga för att hålla sig flytande (oavsett kroppsvikt). En flytväst i 50N-klassen håller dig därmed flytande med god marginal. Vill du att flytvästen skall hjälpa dig till ryggläge, ifall du t ex är medvetslös när du hamnar i vattnet, krävs fler Newton = mera kraft.
 


   

50 Newton för simkunnig person

50N-klassen håller en person flytande med god marginal. Ett flytplagg i 50N-klassen hjälper inte användaren till ryggläge, och rekommenderas därför endast till simkunniga personer.
 


   

100 Newton för både simkunniga och icke-simkunniga personer

Räddningsvästar i 100N-klassen hjälper en medvetslös eller icke simkunnig person till ryggläge. Flytkraften är koncentrerad framtill och plagget har stor krage.    


150 Newton för simkunnig person

Uppblåsbara räddningsvästar i 150N-klassen har god vändningsförmåga. Finns med automatisk eller manuell gasuppblåsning. Erbjuder i ouppblåst form ingen bärförmåga och rekommenderas därför endast till simkunniga personer.
    


275 Newton för simkunnig person

Uppblåsbara räddningsvästar i 275N-klassen tillhandahåller extremt god vändnings- och bärförmåga. Specifikt lämpade för industriellt bruk och användare som bär tung utrustning. Finns med automatisk eller manuell gasuppblåsning. Erbjuder i ouppblåst form ingen bärförmåga och rekommenderas därför endast till simkunniga personer.
 

Källa: Baltic