Guide om hjärtstartare

Brandvarnare

Plötsligt hjärtstopp är den vanligaste dödsorsaken utanför sjukhus och kan drabba vem som helst, när som helst. Den enda behandling som har bevisat livräddande effekt vid hjärtstopp är hjärt-lungräddning (HLR) och en strömstöt från en hjärtstartare (defibrillator). Hjärtstartare har de senaste åren blivit både billigare och enklare att använda och lämpar sig därmed inte bara till arbetsplatser eller offentliga platser utan även till privatpersoner. I vår guide om hjärtstartare har vi därför sammanställt de viktigaste aspekter vid val av hjärtstartare.

Innehåll:

 

Rekommenderade hjärtstartare

Upptäck hela vårt sortiment av hjärtstartare.

 

Hjärtstartare och Hjärt-Lung Räddning (HLR)

Endast Hjärt-Lung Räddning (HLR) klarar inte av att starta ett hjärta utan HLR hjälper endast till att syresätta hjärnan. Kombinationen av snabb hjälp med HLR och en hjärtstartare ökar chansen med 50-70% att en drabbad person överlever. Chansen till överlevnad utan hjärtstartare minskar med 10% för varje minut.

Kedjan som räddar liv

Bästa sättet att öka chansen att rädda en person med plötsligt hjärtstopp är att komma ihåg och följa alla led i kedjan;

 1. tidigt larm (ring 112)
 2. tidig hjärt- lungräddning (HLR)
 3. tidig defibrillering och
 4. tidig avancerad vård.

Varje steg bidrar till att rädda liv, och varje steg som missas minskar chansen till överlevnad. Det är av yttersta vikt att snabb defibrillering sker så att chansen till överlevnad ökar, men det är inte allt. Ca 50 % av dem som drabbas av hjärtstopp kräver omedelbar defibrillering, men alla behöver effektiv hjärt- lungräddning.

 

Allmänt om hjärtstartare

Hjärtstartare används för att få igång hjärtat igen vid ett hjärtstopp. Inom sjukvården kallas hjärtstartaren ofta för defibrillator. Moderna hjärtstartare är användarvänliga och framförallt väldigt säkra, så att man inte kan göra fel.

 • Helautomatiska och halvautomatiska hjärtstartare - Helt automatiska hjärtstartare initierar defibrilleringen helt automatiskt, vid halvautomatiska hjärtstartare måste användaren initierar defibirlleringen genom en knapptryckning. För icke-professionella användare rekommenderas en halvautomatisk hjärtstartare eftersom den minimerar risken att man rör vid patienten under defibrillering (strömstöten).
 • HLR stöd - 
 • Språkstöd
 • Analys - 
 • Energi 
 • Uppkoppling

Samtliga hjärtstartare ska följa 

 

Funktioner och specifikationer av hjärtstartare

  Physio Control
LIFEPAK CR2
Physio Control
LIFEPAK CRPlus
Physio Control
LIFEPAK 1000
Philips Heartstart HS1 HeartSine Samaritan PAD 350P
Funktionslägen          
Automatisk Extern Defibrillering (AED)          
- Helt automatisk AED Ja*1 Ja*1 Ja Ja  
- Halvautomatisk AED Ja*1 Ja*1 Ja Ja Ja
Manuell Defibrillering Ja Ja Ja Ja Ja
Endast EKG övervakning Nej Nej Ja Nej Nej
Vågform Bifasisk trunkerad exponentiell, med spännings- och varaktighetskompensation för patientimpedans. Bifasisk trunkerad exponentiell, med spännings- och varaktighetskompensation för patientimpedans. Bifasisk trunkerad exponentiell, med spännings- och varaktighetskompensation för patientimpedans. Bifasisk trunkerad exponentiell, med spännings- och varaktighetskompensation för patientimpedans. Bifasisk trunkerad exponentiell, med spännings- och varaktighetskompensation för patientimpedans.
Uppfyller HLRs riktlinjer Ja Ja Ja Ja Ja
Röstinstruktioner och bruksanvisning ska vara på svenska. Ja Ja Ja Ja Ja
Hjärtstartaren och nödvändiga tillbehör, såsom elektroder, skall vara CE-märkta. Ja Ja Ja Ja Ja
Hjärtstartaren skall ge tydliga instruktioner steg-för-steg och elektroderna skall visa tydliga instruktioner för applicering. Ja Ja Ja Ja Ja
HLR stöd Ja Ja Ja Ja Ja
Rösinstruktioner Ja Ja Ja Ja Ja
Metronom Ja Nej Nej Nej Nej
Antal språk 2 1 1 1 1
Batterikapacitet (mAh) 4.700 mAh 1.400 mAh 4.500 mAh 4.200 mAh n/a mAh
Energi  200 J | 300 J | 360 J 200 J | 300 J | 360 J 200 J | 300 J | 360 J 200 J | 300 J | 360 J 150 J | 150 J | 200 J
Kapacitet 166 stötar (vid 200 Joule) eller 13,5 timmar drifttid 30 stötar eller 3,5 timmar drifttid 440 stötar (vid 200 Joule) eller 17 timmars drifttid 200 stötar eller 4 timmars drifttid 60 stötar eller 6 timmars drifttid
Hjärtstartaren skall kunna uppdateras om nya riktlinjer för behandling ändras. Ja via uppkoppling Ja (Endast via servicebesök) Ja (Endast via servicebesök) Ja (Endast via servicebesök) Ja (Endast via servicebesök)
Uppkoppling för övervakning och uppdatering Ja Ja Ja Ja  
- USB Ja Nej Nej Nej Nej
- WIFI Ja*1 Ja Ja Ja Nej
- 3G/4G Ja*1 Ja Ja Ja Ja
Livslängd för elektroder 4 år  2 år    2 år 5 år
Livslängd för batterier 4 år   2 år  5 år  4 år 5 år
Finns det träningsmöjligheter med hjärtstartaren?  Ja  Ja  Ja  Ja  
Garantitid 8 år     5 år   8 år
Mått (H x B x D) i cm 9,7 x 22,6 x 27,4 10,7 x 20,3 x 24,1 8,7 x 23,4 x 27,7 7,1 x 21 x 19 4,8 x 18,4 x 20 
IP klassning (Läs mer om IP klassning) IPX5 IPX4 IP55 IP21 IP56
Vikt 2,0 kg 2,0 kg 3,2 kg 1,5 kg 1,1 kg
Tillverkning         Europa

*1 Beroende på modell

 

Placering av hjärtstartare

Det är bra att tänka igenom var hjärtstartaren ska placeras, så att den snabbt kan tas fram om ett hjärtstopp skulle inträffa. Även om ambulans larmas snabbt kan det ibland ta 10-15 minuter innan den kommer fram. Att hjälp kommer för sent är den främsta anledningen till att endast 4-5 procent överlever ett hjärtstopp. Om defibrillering kan utföras inom tre minuter från att en person får hjärtstopp ökar överlevnadschansen från 5 procent till 75 procent! Efter 3 minuter sjunker överlevnadschansen sedan snabbt med cirka 10 procent per minut och efter 10 minuter överlever få utan permanent hjärnskada. För en hjärtsäker arbetsmiljö bör därför hjärtstartaren placeras så att den alltid kan nås inom tre minuter. Vi kan hjälpa er ta fram en handlingsplan och rutiner för hjärtstopp på arbetsplatsen och ge råd om hjärtstartarens placering.

 

Förvaring av hjärtstartare

Hjärtstartaren bör förvaras i en väska eller ett skåp som skyddar den från smuts, damm, fukt, kyla, stötar och stöld. Första hjälpencentrums väska är utrustad med tillbehör och har ett handtag så att den kan hängas på väggen. Vårt skåp är IP-klassat, tillverkat i galvat stål och dessutom utrustat med larm.

Upptäck vårt sortiment av väskor, väggfästen, väggskåp och golvställ till hjärtstartare.

 

Service av hjärtstartare

​En hjärtstartare kräver normalt sett inte mycket service eftersom de flesta hjärtstartare genomför automatiska självtester och hjärtstartaren indikerar själv  om något behöver åtgärdas. Det enda som i regel behöver göras är att byta elektroder och batteri efter 2 - 5 år (beroende på modell). De flesta kunder väljer att göra detta själv men om man inte vill eller kan göra det, kan man också teckna ett serviceavtal. Kontakta oss för en individuell offert.

 

Hyra av hjärtstartare

Vi erbjuder både kort- och långtidshyra av hjärtstartare.

 • Vid korttidshyra erbjuder vi att hyra en Zoll AED per dag, vecka eller månad.
 • Vid långtidshyra erbjuder vi LifePak CR 2 samt Zoll AED i 48 månader.

Kontakta oss för en individuell offert.

Rekommenderade hjärtstartare