Säker laddning  

Vi lever i en tid där allt från små prylar och apparater till stora maskiner och fordon drivs av el i allmänhet och batterier i synnerlighet, allt från mobiltelefoner till verktyg och även elcyklar och bilar. Men batterierna blir inte bara vanligare och fler, det blir också större och kraftigare för att hålla längre. I praktiken innebär det att allt mer energi sparas i batterierna och den batteritypen som kan spara mest energi är lithiumbatterier. En fortfarande relativ okänd och underskattad fara är att lithiumbatterier börjar brinna eftersom det inte är möjligt att släcka en lithiumbrand med traditionella släckmedel (pulver, skum, vatten, brandfilt). En av de vanligast orsaker av lithiumbränder är laddning.

Säker laddning är ett begrepp för ett koncept som sätter fokus på rätt hantering av lithiumbatterier under laddning, från batterierna till kablar och själva laddaren.

 

 

 

Innehåll

  • Väggladdare
  • Batteriladdare
  • Uppladdningsbara batterier
  • Ej uppladdningsbara batterier
  • Batterier och PowerBank
  • Kablar
  • Släckning av lithiumbränder

 

Batterier och PowerBanks

Godkännanden

Därför är samtliga litiumceller som används i GP PowerBank godkända enligt UN38,3, vilket betyder att de är säkra att använda under flyt- och båttransport. De är också CE-märkta och uppfyller alla EU-krav. Dessutom har alla GP PowerBanks inbyggda säkerhetsfunktioner som skyddar laddaren (PowerBank), enheten som laddas (t ex din mobiltelefon) och framförallt användaren.

Överströmsskydd

Om enheten som laddas drar för mycket ström från PowerBank så kan både din laddare och din enhet skaddas. För att förhindra detta har alla GP PowerBanks ett överstänningsskydd som stoppar laddaren för att hindra den från att bli överhettad eller ta eld.

Kortslutningsskydd

kommer laddningen att avbrytas för att förhindra att PowerBank eller enheten som laddas överhettas eller tar eld.

Övertemperatursskydd

När för mycket ström leds genom batteriet eller under ogynnsamma förhållanden kan laddaren bli överhettad. Därför har vi installerat ett övertemperatursskydd som säkerställer att batteriet verkar under säkra förhållanden och undviker alla risker relaterade till överhettning.

Låg- och överspänningsskydd

En batteridriven enhet kan bara hantera en viss spänning. GP PowerBanks har försetts med en en gräns som reglerar hur mycket spänning laddaren skall hantera, vilket förhindrar batteriskador som orsakas av oväntad strömtillförsel eller överurladdning.

Stötsäker

Ett fall kan orsaka stor skada på batteriet,vilket i sin tur kan skada både laddaren och enheten som ska laddas. Om man har otur kan det även resulterar i att batteriet tar eld eller exploderar. Cellerna i GP PowereBank är testade och godkända för att klara stötar och fall.

 

Batteriladdare

Säkerhetstimer – 8 timmar

dV-fulladdningsövervakning

Temperaturskydd

 

Kablar

Laddkablar bör vara stresstestade för att klara vridningar och böjningar många tusentals gånger.  vilket har resulterat i extremt hållbara och pålitliga kablar för alla sorters situationer där du laddar. Framtagna med en slitstark design i baktanken som gör att kablarna kan användas år efter år.

 

 

Släckning av lithiumbränder