Låshus och låscylinder

Jag har ett gammal låshus Boda 441, vilket låshus ska man ersätta det med?
Låshuset Boda 441 utgick för många många år sedan och ersattes då av låshuset Boda 451-S och även det utgick för många år sedan (2015). Någon naturlig ersättare finns inte och hålbild kommer att behöva ändras lite i både dörrblad och karm. Bästa ersättaren är låspaketet ASSA Entré d12 K1 samt förmodligen ett längre slutbleck ASSA 730.
Passar detta låspaket till villadörrar till standard ytterdörrar?
Detta låspaket till villadörrar passar till de allra flesta ytterdörrar. Tyvärr finns det inte en enhetlig standard för alla ytterdörrar, därför kan man aldig garantera att ett lås kommer att passa alla dörrar. Tanken med detta låspaket är man ska kunna konfigurera sitt eget paket ifall man inte behöver eller vill byta ut samtliga delar.
Hur kan jag se om jag har en ASSA d12 eller en ASSA Basic nyckel?
Det är enkelt att ta reda på om man har en ASSA d12 eller en ASSA Basic nyckel. På en ASSA d12 nyckel finns 7 siffror ingraverade medan på en ASSA Basic nyckel finns 6 bokstäver.
Vad är en Europacylinder?
Europacylinder är en typ av cylinder som är vanligt på många europeiska marknader, och förekommer i Sverige även i produkterna från europeiska tillverkare, till exempel från tyska ABUS. Här hittar du hela vårt sortiment av Europacylinder.
Har just fått ett låshus men har för mig att det skulle ingå skruvar och slutbleck?
Lösa låshus levereras alltid utan slutbleck och skruvar eftersom dessa är avsedda för att ersätta befintliga låshus som ska bytas ut. Om man däremote behöver både slutbleck och kanske även annan låstillbehör, bör man kolla på de olika låspaketen.
Passar låspaketet till villadörrar vår ytterdörr från 1968?
Förmodligen gör det det men det är tyvärr omöjligt att svara på din fråga med säkerhet eftersom det genom åren har funnits väldigt många olika lås och låsbehör. Vid byte av lås rekommenderar vi därför alltid att börja med att ta reda på vilket låshus ni har idag som ska bytas ut; antingen finns fortfarande en modellbeteckning på låshuset och om inte, så går det bra att ta reda på ett passande låshus genom att ta reda på alla mått.
Passar cylinderlåshus ASSA 310 där det tidigare har suttit ett cylinderlåshus ASSA 2002?
ASSA 2002-50 och ASSA 310-50 har exakt samma mått då principiellt kommer det att fungera. Observera dock skillnaderna mellan dessa låshus.
Vid valet ”lika låsning”, ska man välja 3 ifall man köper ett kit och har 2 dörrar till som man vill byta på?(jag får inget alternativ i någon rullgardinsmeny och kan inte göra något extra val.) Hur vet jag att cylindrarna passar redan befintliga låshus/kistor?
Hej, Jag är lite osäker vad du vill göra. - Om du vill byta lås på tre dörrar och ha nya behörssatser på alla tre dörrar med lika låsning, ska du välja tre stycken behörssatser med "Lika låsning". - Om du vill byta lås på tre dörrar och ha en ny behörssats...
Jag har tänkt o beställa låshus ASSA 90001 pga min polislås funkar inte, undrar hur vet jag att den som jag har idag på min dörr är symmetrisk eller Asymmetrisk? vad är skillnaden? sen vad menas med lika låsning o olika låsning? tack
Tack för ditt meddelande. Vänligen se våra svar nedan. Symmetri Det finns två olika typer av stolpar, symmetriska och osymmetriska. Man pratar om symmetriska lås/stolpe när stolpen sitter symetriskt på låshuset (låshuset är placerat mitt på stolpen...
Har tänkt köpa ASSA Entré d12-K1, passar låshuset i dörr där Boda 444 är monterat idag?
Hej Göran, Tack för ditt meddelande. Vi känner inte till ett lås / låshus med beteckningen Boda 444 och inte ens ASSA ABLOY, som äger Boda, känner till detta. Det är dock möjligt att låset har funnits men utgått för länge sedan. Vi rekommenderar därför...
Hur får jag bort de runda låscylindrarna som sitter i dörren, det finns ett skydd för skruvarna?
Vrid nyckeln först till vänster till "klockan 10" och ta bort den ena 
proppen från urtaget mellan skruvarna på cylinderns
 hōgra sida. Vrid nyckeln sedan till höger till "klockan 2" och ta bort den andra proppen från urtaget mellan skruvarna på cylinderns vänstra sida.
Jag har idag ett ASSA 2000 märkt Ruko 30. Är detta samma produkt?
Ruko är namnet på ASSA danska dotterbolag, låsen är dock oftast identiska och det har därför ingen betydelse i sammanhanget. 30 betyder att låshuset är osym (osymmetrisk) istället för sym (symmetrisk), vilket är standard nuförtiden. I övrigt är det samma låshus och sammantaget betyder det att du bör välja alternativet osymmetriskt (eller asymmetriskt) på produktsidan för ASSA 2000.
Hur tar tar jag bort befintligt ASSA 237-låshus från en säkerhetsdörr? Låset hakar fast i något när jag försöker ta ur det.
Om du har tagit bort eventuella nyckelskyltar (beslag) och de två skruvarna i låsstolpen ska man kunna dra ut låshuset från urtaget i dörren, det finns ingenting annat som håller låshuset på plats och det finns inte heller mycket där låshuset kan haka fast sig på. Men, om urtaget i dörren är lite för liten kan låshuset klämma lite, isåfall finns ingenting annat att göra än att dra lite hårdare. Ett tips är att använda en skruvmejsel, som man stoppar genom nyckelhålet och dra/trycka ut låshuset på det sättet.
På min nyckel står det 332 DD och under 38.9 Hos min låssmed får jag beskedet att det inte finns ämnen kvar att göra sån nyckel mer, utan måste byta ut cylinder och nya nycklar?
Ja, tyvärr är det nog så. Lyckligtvis har alla ovala låscylindrar samma mått och är därmed kompatibla med varandra och du behöver inte byta ut mer än själva låscylindern inklusive nycklarna.  Återkom om du behöver hjälp med val av ny låscylinder, vi hjäler dig gärna.
Jag har ett ASSA 2000 lås och behöver byta ut låscylindern, är ASSA Basic 1312 rätt? Det står "Stiftcylinder med 6 spärrelement". Jag trodde att det ska vara 7 men huvudsaken är ju att cylindern är godkänd.
ASSA Basic 1312 är en rund säkerhetscylinder som både passar och rekommenderas till ytterdörrlås som ASSA 2000. Observera dock att nycklarna i ASSA Basic-serien inte är kopieringsskyddade. Om du önskar kopieringsskyddande nycklar ska du köpa ASSA d12 1212 istället:
Med runda låscylindrar verkar det som att man utifrån kan skruva av både cylinderring och ta av cylinderhylsan så att själva cylindern blottas helt och hållet. Är inte detta en risk med runda låscylindrar?
Det är korrekt att man kan demontera både cylinderring och cylinderhyla från utsidan men dessa har bara en dekorativ funktion och det innebär såldedes ingen säkerhetsrisk när dessa tas bort. Runda låscylinder betecknas även som säkerhetscylinder eftersom de skruvas fast med fyra (4) stycken skruvar och inte bara med två (2) som ovala låscylinder. Skruvarna skruvas fast från insidan, är oåtkommliga från utsidan och har hög hållfasthet för maximal säkerhet. 
Är låshuset ASSA 1560 godkänt ?
Nej, ASSA 1560 är inte ett godkänt cylinderlåshus. En lista över godkända cylinderlåshus hittar du här: https://www.stgeorge.se/las/lashus/cylinderlashus?approved=1271
Jag har en säkerhetsdörr med tjocklek 58 mm med ett gammalt låshus ASSA 8765 med rak regel, symmetrisk låsstolpe och ett dorndjup på 50 mm. Får man byta det här låshuset mot ett nytt låshus ASSA 2000 med rak regel, symmetrisk låsstolpe och ett dorndjup på 50 mm och komplettera det med en behörssats ASSA Entré d12-B1 Epok 1956, med tanken på att man behöver borra i säkerhetsdörren ett extra håll för den vreden som finns i det?
Principiellt ser jag inga större praktiska problem i att borra ett extra hål i säkerhetsdörren för att kunna byta ett äldre låshus mot ett nyare låshus med vred men jag skulle kontakta leverantören av säkerhetsdörren för att få deras åsikt för säkerhets...
Är låshuset ASSA 565 godkänt till garagedörrar?
Passar dessa låscylindrar till ASSA 2000 låshus
Ja, eftersom ASSA 2000 är ett s k cylinderlåshus passar samtliga låscylindrar, även ASSA Basic 1312.
Sida
Fick du inte svar på din fråga?