Om brandsläckare

Läs mer om brandvarnare i vår guide om brandsläckare.

Vad är det för skillnad mellan pulver- och skumsläckare?
Pulver är det släckmedel som har bäst släckkapacitet per kilo släckmedel, och anses vara lätt att använda även för den ovane. Detta är skälet till varför pulver i många fall är förstahandsvalet som handbrandsläckare. Den stora nackdelen med pulver är...
Vilken färg får en brandsläckare ha?
Brandsläckare ska vara röda på allmänna platser och arbetsplatser. I privata utrymmen som bostäder finns det dock inga krav på färgen på brandsläckarna.
Kan jag fylla på min brandsläckare?
När mätaren på brandsläckaren visar rött eller när du haft din släckare i 10 år eller längre, så är det dags att byta ut den.  Många undrar var de kan fylla på sin brandsläckare? Eftersom det är lika kostsamt att fylla på en gammal släckare som det ...
Kan jag använda både skum- och pulversläckare vid samma tillfälle?
Ja, både skum och pulver är effektiva släckmedel och det är inget problem att använda skum och pulver samtidigt.
Vilka krav finns på brandsläckare i elbil?
Hej! Mig veterligen finns det ingen kravbild för brandsläckare i elbil, I princip kan man utgå ifrån att man inte kan släcka en elbil där batteriet brinner, i alla fall har ingen räddningstjänst i världen visat att de lyckats, ingen myndighet i världen...
Kan man fylla om en tömd eller äldre brandsläckare med pulver och i så fall är det billigare än att köpa en ny?
Eftersom det kostar minst lika mycket att fylla på en gammal pulversläckare som det är att köpa en ny har det blivit ovanligt att fylla på en gammal pulversläckare och vi erbjuder därför inte en påfyllning av gamla brandsläckare heller. Vi rekommenderar att lämna in den gamla pulversläckaren för sortering på återvinningscentralen och investera i en ny. 
Vilka temperaturområden klarar olika brandsläckare?
Vilken temperaturområde en brandsläckare klarar av ligger i intervallet -30°C till +60°C och beror på typ av brandsläckare.
Behöver man ha en brandsläckare på fritidsbåten?
Fritidsbåtar med en motor på över 20 hk och båtar med öppen låga ombord (till exempel båtkök) måste utrustas med minst en godkänd handbrandsläckare (2 kg pulver). Om båten är längre än 10 m måste man ha minst två brandsläckare.
Behöver man ha en skylt på bilen där det framgår att man har en brandsläckare/gasflaska i bilen?
Hej! För brandsläckare finns inga regler om märkning. För gasflaskor gäller följande skylt: Gasbehållare förs i säkerhet vid brandfara Mvh, /Ida
Kan jag fylla på min brandsläckare?
Produktion pcj fyllning av brandsläckare inklusive de nödvändiga testerna är fullautomatiserade processer som görs i fabriker (ofta i Kina), medan en påfyllning är alltid en manuell process som utförs av lokal arbetskraft i Sverige. Resultatet är att en ny brandsläckare i regel är betydligt billigare än en påfylld brandsläckare och därför är efterfrågan från kunderna på påfylling väldigt liten. Med detta sagt finns det lokala brandskyddsbolag som fortfarande fyller på brandsläckare, men kolla priserna innan.
Är koldioxidsläckaren Housegard 5 kg 89B återfyllningsbar?
Ja, man kan fylla (ladda om) denna koldioxidsläckare.
Hur lång tid innan jag kan få koldioxidsläckare 2 kg levererad hem?
Produkten finns per idag i lager för omgående leverans.
Jag har köpt en brandsläckare av det här märket och i instruktionerna står det att man bör säkerställa att markören står på det gröna fältet. När jag öppnade min så står markören på det gröna men inte mitt i. Den lutar mer åt det röda (åt höger). Bör jag reklamera den? Och vad betyder detta?
Denna behöver inte reklameras, så länge den den står på grön så är den okej.
Vilka brandsläckare rekommenderas till stall?
Brandrisken i stall är stor eftersom det finns mycket lättantändligt material som tex. hö, halm och foder. Varje år inträffar flera större bränder i stall där både djur och människor skadas eller omkommer. I linje med gällande lag- och försäkringskrav rekommenderar vi därför följande brandsläckare.
Ingår vägghållare till brandsläckare?
Ja, till samtliga brandsläckare ingår en vägghållare, i samma färg som brandsläckaren.
Varför skickas 2 brandsläckare i två olika kollin?
En 6 kg brandsläckare måste packas en och en i eget emballage på grund av vikten (11 kg per släckare) och på grund av varans innehåll som gör att brandsläckare är klassade enligt UN1044 2.2, SP 594, som kräver en separat packinstruktion med förstärkt emballage för att vara tillåten att skickas i PostNords distributionsnätverk.
Vilken klassning har koldioxidsläckaren Firemill?
Koldioxidsläckaren Firemill har ingen klassning och ska inte ersätta en traditionell brandsläckare, utan ska användas endast som ett komplement.
Vilka mått har denna 2 kg brandsläckare?
Brandsläckaren 2 kg har följande mått:  Höjd (mm) 380 Diameter (mm) 120 Dessa mått och övriga tekniska specifikationer finns på produktsidan under fliken "Specifikation".
Medföljer hållaren till brandsläckaren?
Ja, hållare till brandsläckare ingår alltid.
Fick du inte svar på din fråga?