Om brandvarnare

Läs mer om brandvarnare i vår guide om brandvarnare.

Jag vill veta mer om brandskydd, brandsläckare och brandvarnare.

Om du vill lära dig mer om brandskydd rekommenderar vi följande guider: Guide om brandsläckning, Guide om brandsläckare, Guide om brandvarnare, Olika typer av brandvarnare och gasvarnare, Sammankopplingsbara brandvarnare, Batterier och batteritiden i brandvarnare, Installation av brandvarnare och Om det börjar brinna.

Har ni brandvarnare som fungerar vid minusgrader?

Kyla påverkar tyvärr brandvarnarnas funktionalitet negativt på olika sätt. Batterierna fungerar sämre och det finns risk för falsklarm, detektorerna fungerar sämre och det finns risk för sämre funktion och slutgiltigen finns risk att kondens förstör elektroniken i brandvarnare. Med detta sagt har vi en brandvarnare i vårt sortiment som klarar temperaturer upp till -10° C.

Vi är en bostadsrättsförening med tvättstuga i källaren där vi tänkte placera FireAngel temperaturvarnare, så vad menas med följande text i manualen "Dessa värmelarm är främst avsedda för användning i privata bostäder. Sök tillverkarens råd för användning inom andra områden."?

Det stämmer att FireAngel är i första hand en konsumentprodukt och inte ska användas i industri, verkstäder etc. En tvättstuga i en bostadsrättsförening liknar dock mer en privat bostad än en industrianläggning och vi ser inga hinder att installera FireAngel. Vi har för övrigt haft väldigt många bostadsrättsföreningar som kunder till denna produkt genom åren och inte haft några som helst klagomål.

Hej! Hur rengör man en x10? Vaknade av brandbilar i morse. En brandvarnare hade löst ut och ingen var hemma. Behöver de servas efter 5 år?

Hej! Tack för ditt meddelande.  Ja, du borde kontrollera och vid behov rengöra dina brandvarnare lite oftare än vart femte år, brandförsvaret rekommenderar en gång i månaden... Vi har sammanställt några praktiska tips och råd kring skötsel och kontroll...

Hur stänger man av denna brandvarnare? Jag vill inte stå på stol.

Hej, Denna brandvarnare kan bara stängas av manuellt genom att trycka en knapp på brandvarnaren.  Om du inte vill eller kan stå på en stol bör du titta på ett brandvarnaresystem där det finns en kontrollpanel som tillbehör, till exempel FireAngel: ...

Säljer ni brandvarnare till stall?

​Lantbruk och stall är för frän miljö pga ammoniak i luften som förstör all elektronik på några dagar därför har man så kallade Aspirationssystem i denna typ av byggnad. Se till exempel ICAS Aspirationssystem IRS-3 v 4. Godkänt enligt EN 54-20 Klass C, 2 rörkanaler, inklusive backupbatteri. Avsedd för smutsiga miljöer. Godkänd av LBK och Vds, programvara integrerad för att anpassa, flöden och känslighet. Passar för häststallar, lantbruk, is- & simhallar.

Bakgrund: Jag har tidigare haft ett antal enkla brandvarnare. Ett problem med dem är att när batteriet börjar ta slut indikerar den med ett mycket kort pip följt av en lång tystnad (ibland några dygn) före nästa pip. Om man inte råkar befinna sig mycket nära den enhet som piper är det mycket svårt att veta varifrån pipet kom. Detta leder till att man kopplar ur den ena brandvarnaren efter den andra tills det blir tyst. I värsta fall har man till slut ingen inkopplad. Fråga: Har någon av era brandvarnare/system en funktion där man snabbt och säkert kan avgöra vilken enhet som behöver batteribyte?

Nej, det finns inga brandvarnaresystem (som vi säljer eller känner till) som har en lokaliseringsfunktion för batteribyte. Däremot har just  FireAngel kontrollpanelen en testfunktion, och med denna kan man snabbt och enkelt säkerställa att alla varnare...

Finns det någon tydlig kontroll, typ en lampa, på att FireAngel brandvarnaren har kontakt med de andra i systemet?

FireAngel brandvarnaresystemet är utrustat med en testfunktion som gör att man enkelt kan testa samtliga varnare i systemet. Detta gör man akustiskt genom att lyssna om alla brandvarnare larmar, och inte optiskt (till exempel med en lampa).

Kan alla 5 varmare i rekommenderat brandvarnarepaketet till villan Deluxe kopplas ihop?

Ja, samtliga komponenter i detta paket (rökvarnare, temperaturvarnare och kontrollpanel) ingår i samma modellserie och kan kopplas ihop till ett system där alla komponenter skickar larm till varandra.

Hej Hur kopplar man ihop flera stycken brandvarnare ? Hur långt bort når de förvar ha kontakt ??

Hej,Tack för ditt meddelande och ursäkta den långa svarstiden men vi väntade på svar från leverantören.Brandvarnaren X10 är inte sammankopplingsbar tyvärr. Här hittar du vårt sortiment av högkvalitativa sammankopplingsbara brandvarnare:https://www.stgeorge...

Behöver bättre brandvarnare i en större byggnad med två plan, betongkonstruktion. Är osäker på antal varnare som behövs, och kommunikationsförmågan. Gör ni sådana bedömningar i enskilda fall ?

Det är omöjligt att göra exakta bedömningar i enskilda fall utan man får testa sig fram.Normalt räcker en brandvarnare till max 55 kvm och avståndet mellan brandvarnare varierar mellan 300 meter med fri sikt till ca 10-20 meter om man har tjocka väggar...

Jag vill ha en kolmonoxidvarnare för rum med öppen spis och en brandvarnare för allrum/kök och vill att de ska vara sammankopplade. Vad ska jag köpa då?

Hej Ingrid,Vi rekommenderar FireAngel systemet, som är ett av de bästa systemen på marknaden och uppfyller dina önskemålhttps://www.if-sakerhet.se/brandvarnare-fireangel-sammankopplingsbar-med-inbyggt-10-ars-batteri.htmlhttps://www.if-sakerhet.se/kolmonoxidvarnare...

Kan man byta batteriet på brandvarnaren fast det är inbyggt?

Nej, man kan inte byta batteri om en brandvarnare har ett inbyggt batteri. Det är faktiskt själva poängen med ett inbyggt batteri, att man inte ska kunna byta det. Anledningen är att en brandvarnare bör bytas ut efter max 10 år i alla fall eftersom produktens...

Hej! Behöver två nya brandvarnare till landet, gärna två som går att ”para ihop” (en på undervåningen och en på övervåningen). Har ni nån variant som både har brand- och kolmonoxidvarnar-funktion? Ser fram emot att höra ifrån er. Vänliga hälsningar, Erik

Ja, det har vi. Brandvarnaresystemet FireAngel har sammankopplingsbara brand-, temperatur- och kolmonoxidvarnare i sitt sortiment.

Finns det app så att man kan koppla brandvarnaresystemet FireAngel till sin mobil?

FireAngel erbjuder som standard ingen uppkoppling mot Internet och styrning via app. Däremot kan man byta ut Wi-Safe2 modulen i FireAngel varnare mot en Z-Wave modul och därigenom kopplar upp brandvarnare mot ett Z-Wave smarta hemsystem.

Vad är skillnaden mellan olika brandvarnare från FireAngel, Deltronic PX, HX, PHX, PHTX-serien, Houseguard Origo och Firephant?

Samtliga brandvarnare håller mycket hög kvalitet och uppfyller gällande godkännanden som CE-märkning och standarder som EN 14604. Samtidigt finns stora skillnader gällande pris och funktionalitet, nedan en överblick över de viktigaste skillnaderna

Varför bör man skaffa sammankopplingsbara brandvarnare?

Med sammankopplingsbara brandvarnare i hemmet kan man känna sig tryggare. Om du har en större bostad med många rum, stängda dörrar eller en bostad med flera våningar bör du ha sammankopplingsbara brandvarnare. I händelse av brand på nedre våningen skickar en trådlöst brandvarnare en radiosignal till de övriga kopplade brandvarnarna, t ex i sovrum på övervåningen. Larmar en brandvarnare så larmar alla helt enkelt.

Finns det sammankopplingsbara kombinationsbrandvarnare (rök- och temperaturvarnare)?

Ja, det finns sammankopplingsbara kombinationsbrandvarnare (rök- och temperaturvarnare), till exempel: Deltronic PHX-1231 Housegard Origo

Jag bor på 4 trappor upp i en fastighet från 1890-talet byggd i Sten i Stockholms innerstad. Jag bor i 8 rum på 290 kvm och önskar en enkel brandvarnare som inte går igång utan att jag lätt kan stänga av den. Hjälp mig

Vi rekommenderar en sammankopplingsbar brandvarnare, till exempel från FireAngel eller Deltronic. Observera att du behöver minst 4-5 brandvarnare till din lägenhet. Läs gärna mer om brandvarnare i vår guide.

Det står att man måste sätta Capidi brandvarnaren minst 1.5 meter från lysrör. Hur är det med spottar i taket? Måste det vara ett visst avstånd till dem också?

Så länge det inte finns transformatorer kopplade till spotten nära brandvarnaren som kan störa signalen så är det ingen fara att sätta dom närmre.

Sida
Fick du inte svar på din fråga?