Om brandvarnare

Läs mer om brandvarnare i vår guide om brandvarnare.

Jag vill veta mer om brandskydd, brandsläckare och brandvarnare.
Om du vill lära dig mer om brandskydd rekommenderar vi följande guider: Guide om brandsläckning, Guide om brandsläckare, Guide om brandvarnare, Olika typer av brandvarnare och gasvarnare, Sammankopplingsbara brandvarnare, Batterier och batteritiden i brandvarnare, Installation av brandvarnare och Om det börjar brinna.
Har ni brandvarnare som fungerar vid minusgrader?
Kyla påverkar tyvärr brandvarnarnas funktionalitet negativt på olika sätt. Batterierna fungerar sämre och det finns risk för falsklarm, detektorerna fungerar sämre och det finns risk för sämre funktion och slutgiltigen finns risk att kondens förstör elektroniken i brandvarnare. Med detta sagt har vi en brandvarnare i vårt sortiment som klarar temperaturer upp till -10° C.
Håller 10-års batterier i en brandvarnare verkligen i 10 år?
Den bästa batteritiden har i regel brandvarnare med inbyggda lithiumbatterier eftersom dessa batterier ska hålla under hela brandvarnarens livstid, vilket i regel är 10 år. Inbyggda batterier kan inte bytas ut. Många brandvarnare med inbyggda lithiumbattier marknadsförs just med denna långa batterilivslängd, dock är det viktigt att känna till att detta inte innebär en garanti för att batterierna alltid kommer att hålla i 10 år. Vissa omständigheter, som till exempel många larm, inklusive testlarm och falsklarm, låga temperaturer eller tjocka väggar som försvårar radiokommunikationen i sammankopplade brandvarnare, kan påverka batterilivslängden negativt. Medan batterierna i dessa brandvarnare oftast håller i 10 år, lämnar tillverkarna i regel en garanti på batterierna på maximalt 5 år.
Jag har problem med falsklarm med mina brandvarnare, vad kan jag göra?
Nästan alla falsklarm beror på miljön som brandvarnaren är uppsatta i, till exempel att det finns för mycket damm, smuts, kondens eller liknande i luften. Vi rekommenderar därför alltid att läsa och följa anvisningarna i denna guide om falsklarm först.
Vi är en bostadsrättsförening med tvättstuga i källaren där vi tänkte placera FireAngel temperaturvarnare, så vad menas med följande text i manualen "Dessa värmelarm är främst avsedda för användning i privata bostäder. Sök tillverkarens råd för användning inom andra områden."?
Det stämmer att FireAngel är i första hand en konsumentprodukt och inte ska användas i industri, verkstäder etc. En tvättstuga i en bostadsrättsförening liknar dock mer en privat bostad än en industrianläggning och vi ser inga hinder att installera FireAngel. Vi har för övrigt haft väldigt många bostadsrättsföreningar som kunder till denna produkt genom åren och inte haft några som helst klagomål.
Hej! Hur rengör man en x10? Vaknade av brandbilar i morse. En brandvarnare hade löst ut och ingen var hemma. Behöver de servas efter 5 år?
Hej! Tack för ditt meddelande.  Ja, du borde kontrollera och vid behov rengöra dina brandvarnare lite oftare än vart femte år, brandförsvaret rekommenderar en gång i månaden... Vi har sammanställt några praktiska tips och råd kring skötsel och kontroll...
Hur stänger man av denna brandvarnare? Jag vill inte stå på stol.
Hej, Denna brandvarnare kan bara stängas av manuellt genom att trycka en knapp på brandvarnaren.  Om du inte vill eller kan stå på en stol bör du titta på ett brandvarnaresystem där det finns en kontrollpanel som tillbehör, till exempel FireAngel: ...
Säljer ni brandvarnare till stall?
​Lantbruk och stall är för frän miljö pga ammoniak i luften som förstör all elektronik på några dagar därför har man så kallade Aspirationssystem i denna typ av byggnad. Se till exempel ICAS Aspirationssystem IRS-3 v 4. Godkänt enligt EN 54-20 Klass C, 2 rörkanaler, inklusive backupbatteri. Avsedd för smutsiga miljöer. Godkänd av LBK och Vds, programvara integrerad för att anpassa, flöden och känslighet. Passar för häststallar, lantbruk, is- & simhallar.
Bakgrund: Jag har tidigare haft ett antal enkla brandvarnare. Ett problem med dem är att när batteriet börjar ta slut indikerar den med ett mycket kort pip följt av en lång tystnad (ibland några dygn) före nästa pip. Om man inte råkar befinna sig mycket nära den enhet som piper är det mycket svårt att veta varifrån pipet kom. Detta leder till att man kopplar ur den ena brandvarnaren efter den andra tills det blir tyst. I värsta fall har man till slut ingen inkopplad. Fråga: Har någon av era brandvarnare/system en funktion där man snabbt och säkert kan avgöra vilken enhet som behöver batteribyte?
Nej, det finns inga brandvarnaresystem (som vi säljer eller känner till) som har en lokaliseringsfunktion för batteribyte. Däremot har just  FireAngel kontrollpanelen en testfunktion, och med denna kan man snabbt och enkelt säkerställa att alla varnare...
Finns det någon tydlig kontroll, typ en lampa, på att FireAngel brandvarnaren har kontakt med de andra i systemet?
FireAngel brandvarnaresystemet är utrustat med en testfunktion som gör att man enkelt kan testa samtliga varnare i systemet. Detta gör man akustiskt genom att lyssna om alla brandvarnare larmar, och inte optiskt (till exempel med en lampa).
Kan alla 5 varmare i rekommenderat brandvarnarepaketet till villan Deluxe kopplas ihop?
Ja, samtliga komponenter i detta paket (rökvarnare, temperaturvarnare och kontrollpanel) ingår i samma modellserie och kan kopplas ihop till ett system där alla komponenter skickar larm till varandra.
Hej Hur kopplar man ihop flera stycken brandvarnare ? Hur långt bort når de förvar ha kontakt ??
Hej,Tack för ditt meddelande och ursäkta den långa svarstiden men vi väntade på svar från leverantören.Brandvarnaren X10 är inte sammankopplingsbar tyvärr. Här hittar du vårt sortiment av högkvalitativa sammankopplingsbara brandvarnare:https://www.stgeorge...
Behöver bättre brandvarnare i en större byggnad med två plan, betongkonstruktion. Är osäker på antal varnare som behövs, och kommunikationsförmågan. Gör ni sådana bedömningar i enskilda fall ?
Det är omöjligt att göra exakta bedömningar i enskilda fall utan man får testa sig fram.Normalt räcker en brandvarnare till max 55 kvm och avståndet mellan brandvarnare varierar mellan 300 meter med fri sikt till ca 10-20 meter om man har tjocka väggar...
Kan man byta batteriet på brandvarnaren fast det är inbyggt?
Nej, man kan inte byta batteri om en brandvarnare har ett inbyggt batteri. Det är faktiskt själva poängen med ett inbyggt batteri, att man inte ska kunna byta det. Anledningen är att en brandvarnare bör bytas ut efter max 10 år i alla fall eftersom produktens...
Jag vill ha en kolmonoxidvarnare för rum med öppen spis och en brandvarnare för allrum/kök och vill att de ska vara sammankopplade. Vad ska jag köpa då?
Hej Ingrid,Vi rekommenderar FireAngel systemet, som är ett av de bästa systemen på marknaden och uppfyller dina önskemålhttps://www.if-sakerhet.se/brandvarnare-fireangel-sammankopplingsbar-med-inbyggt-10-ars-batteri.htmlhttps://www.if-sakerhet.se/kolmonoxidvarnare...
Hej! Behöver två nya brandvarnare till landet, gärna två som går att ”para ihop” (en på undervåningen och en på övervåningen). Har ni nån variant som både har brand- och kolmonoxidvarnar-funktion? Ser fram emot att höra ifrån er. Vänliga hälsningar, Erik
Ja, det har vi. Brandvarnaresystemet FireAngel har sammankopplingsbara brand-, temperatur- och kolmonoxidvarnare i sitt sortiment.
Finns det app så att man kan koppla brandvarnaresystemet FireAngel till sin mobil?
FireAngel erbjuder som standard ingen uppkoppling mot Internet och styrning via app. Däremot kan man byta ut Wi-Safe2 modulen i FireAngel varnare mot en Z-Wave modul och därigenom kopplar upp brandvarnare mot ett Z-Wave smarta hemsystem.
Jag har en en och en halvplans villa. Mellan källare och första plan har jag betongbjälklag, Om jag köper hopkopplingsbara brandvarnare fungera det med betongbjälklaget?
Att man har betongbjälklag är inte ovanligt och det ska fortfarande fungera att koppla ihop brandvarnare på olika plan. Däremot kommer balkongväggar och bjälklag att minska räckvidden och / eller öka strömförbrukningen i brandvarnarna.
Vad är skillnaden mellan olika brandvarnare från FireAngel, Deltronic PX, HX, PHX, PHTX-serien, Houseguard Origo och Firephant?
Samtliga brandvarnare håller mycket hög kvalitet och uppfyller gällande godkännanden som CE-märkning och standarder som EN 14604. Samtidigt finns stora skillnader gällande pris och funktionalitet, nedan en överblick över de viktigaste skillnaderna
Varför bör man skaffa sammankopplingsbara brandvarnare?
Med sammankopplingsbara brandvarnare i hemmet kan man känna sig tryggare. Om du har en större bostad med många rum, stängda dörrar eller en bostad med flera våningar bör du ha sammankopplingsbara brandvarnare. I händelse av brand på nedre våningen skickar en trådlöst brandvarnare en radiosignal till de övriga kopplade brandvarnarna, t ex i sovrum på övervåningen. Larmar en brandvarnare så larmar alla helt enkelt.
Sida
Fick du inte svar på din fråga?