Om mekaniska lås

Vilket slutbleck passar till ASSA 8765?
Det är serien 1887 med olika plösmått som passar, det vanligaste är 1887-2.
Var är det bästa stället på fönstret att montera låset på? Jag tänkte på mitten, m.a.o. inte i nederkant eller i överkant.
De allra flesta fönsterlås är konstruerade för att monteras på fönsterkarmens underkant ca 10 cm från den öppningsbara sidan av karmen. 
Vad menas med enkel båge?
Man skiljer mellan enkel båge (bara en båge med en glasskiva) och kopplad båge (två bågar med två glasskivor som ligger mot varandra). 
Vad menas med modullås?
Modullås är låshus från ASSA och omfattar både de allra enklaste fallåsen till godkända regellås. Till skillnad från Connectlås har modullås ingen hakregel utan endast rak regel eller fallregel.  
Är ovala enkelcylinder lämpliga att ha i ytterdörrar?
Till yttererdörrar rekommenderas i första hand alltid runda säkerhetscylinder som till exempel ASSA d12 1212 eftersom dessa mycket svårare att forcera. Ovala enkelcylinder rekommenderas till innerdörrar och låsbara fönsterhandtag med flera.
Hur får jag bort cylinderpropparna när jag skall byta ut en befintlig rund låscylinder?
Cylinderpropparna brukar man ganska enkelt kunna "pilla bort" med en liten skruvmejsel eller dylikt. Observera dock att du måste ha nyckeln i låscylindern och vrider nyckeln ca 45˚ till vänster och höger för att kunna få loss propparna på höger- och vänstersidan. I vår guide om installation av runda säkerhetscylinder hittar du tydliga instruktioner samt illustrationer om hur man montera och demontera runda säkerhetscylinder.
Hur tar man bort envägsskruvar?
Det går att knacka loss en envägsskruv / säkerhetsskruvar men det kräver några verktyg och mycket tålamod. Såhär gör man: 1. Försök att hålla skruvmejseln eller donet rak och still och slå med hammaren med lätta slag* på skruvmejseln / donet så att det bildas ett litet spår eller hål. 2. Använd spåret eller hålet och slå med hammaren med lätta slag* på den vinklade skruvmejseln / donet så att envägsskruven börjar rotera moturs. Det är de första varven som är jobbigast, sedan går det "lättare". 3. Till slut går det att skruva ut envängsskruven med en vanlig bredbladigare skruvmejsel under tryck.
Passar detta låspaket till villadörrar till standard ytterdörrar?
Detta låspaket till villadörrar passar till de allra flesta ytterdörrar. Tyvärr finns det inte en enhetlig standard för alla ytterdörrar, därför kan man aldig garantera att ett lås kommer att passa alla dörrar. Tanken med detta låspaket är man ska kunna konfigurera sitt eget paket ifall man inte behöver eller vill byta ut samtliga delar.
Jag har idag ett Yale Doorman som jag vill byta ut mot ett vanligt lås, t ex till låspaketet ASSA D12 som ni säljer. Kommer det att passa?
Att byta ut ett Yale Doorman lås mot ett mekanisk ASSA lås som ASSA Entré är enkelt eftersom låshusen har samma mått och slutblecken är till och med identiska (ASSA 1487-2). Man behöver alltså inte byta slutblecket och inte heller göra någon förändring i dörren, utan det är bara att demontera ditt Yale Doorman och montera ett ASSA Entré eller motsvarande lås.
Hur byter man ut en befintlig tryckcylinder ASSA 7310 till en ny. Dvs hur lossar man själva tryckcylindern, den sitter ju fast med en fjädrande låsning ”inne” i låset.
För att ta bort en tryckcylinder från ett låsbart handtag behöver du först demontera handtaget så du kommer åt baksidan av handtaget. Därefter måste trycka i spärrstiften som finns på tryckcylindern, vrida nyckeln och dra ut låscylindern.
Jag är intresserad av både klass 5 hänglås och bästa bygellåset typ ABUS. Kan jag ha samma nyckel?
Hej Johan, Nej det är tyvärr inte möjligt eftersom ABUS inte har ett hänglås i klass 5 i sitt sortiment. Det finns ett hänglås i klass 4 (Hänglås ABUS Granit 37RK/70 HB100 Klass 4) men eftersom det har en Plus cylinder och de bästa ABUS bygellås har...
Hur många nycklar följer med vid köp av 2 st lås ASSA 309 med lika låsning.
Vid köp av 2 eller fler tillhållarlås ASSA 309 ingår alltid 6 st nycklar.
Passar låspaketet till villadörrar vår ytterdörr från 1968?
Förmodligen gör det det men det är tyvärr omöjligt att svara på din fråga med säkerhet eftersom det genom åren har funnits väldigt många olika lås och låsbehör. Vid byte av lås rekommenderar vi därför alltid att börja med att ta reda på vilket låshus ni har idag som ska bytas ut; antingen finns fortfarande en modellbeteckning på låshuset och om inte, så går det bra att ta reda på ett passande låshus genom att ta reda på alla mått.
Vid valet ”lika låsning”, ska man välja 3 ifall man köper ett kit och har 2 dörrar till som man vill byta på?(jag får inget alternativ i någon rullgardinsmeny och kan inte göra något extra val.) Hur vet jag att cylindrarna passar redan befintliga låshus/kistor?
Hej, Jag är lite osäker vad du vill göra. - Om du vill byta lås på tre dörrar och ha nya behörssatser på alla tre dörrar med lika låsning, ska du välja tre stycken behörssatser med "Lika låsning". - Om du vill byta lås på tre dörrar och ha en ny behörssats...
Har köpt låsbara handtag till fönster hos er. Behöver ha en förhöjnings bricka till dessa. Vart kan jag få ta I detta?
Hej! Jag undrar vad en ASSA-cylinder 1308 som kostar 575kr, vad ingår vid en beställning och vad kostar frakten? m v h Leif Andreasson
Hej Leif,Tack för ditt meddelande. Det är bara en låscylinder som ingår men självklart säljer vi all lås- och låscylinderbehör också. Någonting specifik du behöver eller undrar över?Frakten kostar från 69 kr med MyPack Collect.Återkom gärna om du har...
Hej! Passar ASSA 1312 cylinder till Assa 2002 lås? David
Hej David,Tack för ditt meddelande. Ja, alla låscylinder vi säljer passar till alla cylinderlåshus, så ASSA Basic 1312 passar till ASSA 2002.Återkom gärna om du har ytterligare frågor.Vänlig hälsning,Marc
Kan man köpa separat krok tll fönsterlås ASSA 147? I så fall vad kostar det? (jag behöver ev 2 st)
Nej, tyvärr kan man inte köpa krokar separat.
Hej! har ett gammalt tillhållarlås LB-lås 9910 och skulle vilja byta till ASSA Entré d12-K1 undrar om måtten är samma?
Låshuset 9910 utgick för drygt 10 år sedan och ASSA Entré d12-K1 kommer inte att passa. Det närmaste man kommer är ASSA 90002 och vi tror att det ska passa rakt av att byta.
Hur får jag bort de runda låscylindrarna som sitter i dörren, det finns ett skydd för skruvarna?
Vrid nyckeln först till vänster till "klockan 10" och ta bort den ena 
proppen från urtaget mellan skruvarna på cylinderns
 hōgra sida. Vrid nyckeln sedan till höger till "klockan 2" och ta bort den andra proppen från urtaget mellan skruvarna på cylinderns vänstra sida.
Sida
Fick du inte svar på din fråga?