Säkerhet på fritidshuset

Snart flyttar många svenskar till landets över en halv miljon fritidshus för att tillbringa sin välförtjänta semestertid där. Och oavsett om det bli mycket snickrande eller hängmattan, för att kunna slappna av ordentligt rekommenderar vi att man bör se över säkerheten även - eller framförallt - på landet. För att om någonting händer är hjälp ofta betydlig längre bort än hemma. På den här sidan har vi därför sammanställt våra 10 bästa säkerhetstips för ditt fritidshus. 

1

Den viktigaste säkerhetsprodukten som bör finnas i varje fritidshus - precis som den bör finnas i varje villa och lägenhet - är en eller fler fungerande brandvarnare av bra kvalitet. Brandvarnare kan nämligen rädda ditt liv.

2

En brandsläckare med 6 kg pulver är ett obligatorisk släckredskap i alla bostäder, och naturligtvis även på landet, där bland annat grillning, öppna eldstäder eller kvarglömda glasflaskor på torr gräs utgör betydande brandrisker. Lyckligtvis finns det numera snygga designade brandsläckare i vit, svart och krom, du behöver alltså inte längre gömma brandsläckaren i städskåp eller dylikt. Kompletta gärna brandskyddet med en brandfilt.

3

Det snickras aldrig mer än under semestertid, men cirkelsåg, borrmaskin, kniv och stege utgör även stor olycksrisk, speciell för den ovane snickaren. Om det händer någonting, är det viktigt att första hjälpen kan ges direkt på plats. En första hjälpen väska, helst en större modell, rekommenderas. 

4

Ett något överraskande tips kanske, men en hjärtstartare (defibrillator) kan vara en mycket god investering, framförallt om man själv eller någon i familjen har hjärtproblem. Hjärtstopp är den i särklass vanligaste dödsorsaken utanför sjukhus med över 10.000 dödsfall varje år. Idag överlever endast 5-7 % av de som får hjärtstopp och anledningen till att det antalet är så lågt beror till stor del på att det saknades tillgång till en hjärtstartare vid många av de andra fallen. En hjärtstartare måste användas inom 5 minuter (!) från att ett hjärtstopps inträffade för att öka överlevnadschansen till 50-75 % och för att undvika bestående hjärnskador, det klarar ambulansen i regel inte ens i en storstad.

5

De flesta olyckor är lyckligtvis av lindrigare karaktär, och ofta handlar det om mindre men smärtsamma brännskador från öppen eld (oftast i samband med grillning), solen, brännässlor, brännmaneter, heta ytor och dylikt. Brännskadegelet Burnshield lindrar brännskador och även smärtan efter bet och stick.

6

Fritidshusområden är framförallt under våren och hösten utsatta för inbrottsvågor. Att komma fram till huset till helgen eller semestern och upptäcka att en inbrottstjuv har varit där upplevs av många som väldig otäck. Men ett minst lika stort problem är att inbrottstjuvar ofta förstör ett fönster eller en dörr för att komma in i huset eller inte bryr sig att stänga dem på vägen ut, vilket kan orsakar omfattande vattenskador om det regnar in i huset under en längre tid. Med en GSM-baserat övervakningskamera som YOYOCam, som automatiskt skickar bilder via MMS eller e-post säkerställer att du blir informerad om någonting händer, och med bilderna som underlag kan avgöra om och vad som behövas åtgärdas.

7

Plånbok, mobiltelefon, digitalkamera, GPS:en, nycklar till båten... även på landet har vi många värdesaker rund omkring oss. Ett dokumentskåp eller digitalmediaskåp är ett enkelt sätt att säkerställa att dina värdesaker finns kvar när du kommer tillbaka från dagsutflykten.

8

Ett bra hänglås är alltid bra att ha för att låsa fast eller in någonting av värde!

9 

Fästingar finns det tyvärr gott om i Sverige, och man bör nog både vaccinera sig och kontrollera dagligen att inga fästingar har fått fäste i arm- eller benveck och andra omtyckta ställen. Har en fästing trots allt lyckats, ska man genast ta bort den, till exempel med en fästingsplockare.

10

Åskväder är ganska vanligt på sommarmånaderna och med ett överspänningsskydd skyddar du dina elektriska och elektroniska apparater från förstörelse.

Visa som Rutnät Lista

18 Varor

Per sida
Fallande ordning
 1. Brandskyddspaket till fritidshuset
  Rekommenderat brandskyddspaket till fritidshus

  Från 968,05 kr Ordinarie pris 1 019 kr

 2. Rekommenderat brandvarnarepaket till fritidshuset
  Rekommenderat brandvarnarepaket till fritidshuset

  Från 1 767 kr 1 767 kr Ordinarie pris 2 360 kr 2 360 kr

 3. Rekommenderad brandsläckare för bostaden
  Rekommenderad brandsläckare för bostaden
  525 kr
 4. Larm- och övervakningskamera YOYOCam G33 Inomhus
  Larm- och övervakningskamera YOYOCam G33 Inomhus
  1 495 kr Ordinarie pris 1 995 kr
Visa som Rutnät Lista

18 Varor

Per sida
Fallande ordning