Säkerhetstips

Det är oftast under dagtid som både du och tjuven är som mest aktiva, så se till att säkra hemmet när du går till jobbet. Slipp inbrott och skaffa säkra dörrlås, fönsterlås och altanlås och kombinera detta med en förstärkt dörrkarm - det är en liten investering som ger ett bra skydd och förhindrar tjuvarnas framfart.

Priset varierar beroende på om du byter låset själv eller om du använder dig av en låssmed. Kolla upp med ditt försäkringsbolag och din fastighetsägare innan byte av lås för att försäkra dig om att lås är godkänt och ibland kan de också ha bra rabatter. En låssmed kostar oftast mellan 2000 - 3000 kr vid byte av lås på dagtid, inklusive material.

För att en dörr ska klara säkerhetskraven och ge ett säkert skydd, så rekommenderas klass 3. Det är också denna klass som brukar godkännas av försäkringsbolagen. En annan sak som är bra att tänka på är att låsen bör vara ögomärkta, vilket innebär att låset rekommenderas av Svenska Stöldskyddsföreningen samt har certifierats av Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering.
Hemmet bör vara en trygg plats och med ett säkert dörrlås, så slipper du riskera inbrott. De vanligaste typerna av dörrlås, är exempelvis tillhållarlås, cylinderlås, mekaniska dörrlås och elektriska dörrlås. Säkerhetsklasserna skiljer låsen åt och för att uppnå säkerhetskraven bör man ha minst klass 3. Cylinderlås och tillhållarlås har i regel säkerhetsklasser mellan 1 - 5.
Hemmet ska vara en trygg och säker plats både från bränder och inbrott. Med en säker brandutrustning så skapas ett säkert skydd mot brand. Brandvarnare alarmerar innan branden tar vid. Här kan du läsa en guide om brandvarnare.
Även den mest erfarne kocken kan glömma att stänga av en spisplatta. Genom att ha en spisvakt ökar säkerheten i hemmet, eftersom den bryter strömmen innan det börjat brinna. Vid alltför hög värme aktiveras strömbrytaren och hindrar därmed att en brand kan starta. Spisvakter passar i så gott som alla hrm eftersom de har en diskret design.
Våra brandskyddspaket är anpassade efter olika behov, där de har olika storlek beroende på vart de ska vara. Brandstege och en större brandsläckare ingår i de paket som är anpassade för villor. Det ger ett bra skydd mot brand och ökar säkerheten i hemmet. För båtar och bilar har vi små paket utrustade med pulversläckare och brandfilt, för att de ska passa de mindre utrymmena.

Först och främst så bör du ha brandsläckare på flera platser i hemmet, där de är lätta att komma åt dem om det skulle uppstå en brand. Om bostaden har flera våningar, så bör det finnas brandsläckare på varje våning och det är även bra att ha brandfiltar som kan kväva branden. Att ha en brandstege är också viktigt för dig som bor i flervåningshus.

Kassaskåp är märkta med olika kvalificeringar. Här reder vi ut benämningarna, vilket kassaskåp du bör välja baserat på dina behov och varför det är så viktigt, att du väljer ett kassaskåp som uppfyller marknadens krav.

Ett kassaskåp går inte sönder i första taget, men det kan ändå vara värt att tänka efter om det är dags att uppdatera det till en nyare version. Eller har dina behov förändrats så att du behöver en helt ny variant?

Idag är det inte lika vanligt som förr att förvara sina värdesaker i ett bankfack. Detta har flera orsaker; det anses dyrt, många tror inte att ens värdesaker har något värde för inbrottstjuvar och man vill snabbt och enkelt få tillgång till dem. Dock så ökar bostadsinbrotten och skulle din bostad vara en av de 22 000 som brinner i Sverige varje år, går mycket tyvärr förlorat på kort tid. Det är här ett kassaskåp kommer in i bilden.
Att välja rätt kassaskåp kan vara en djungel. De är utformade för att förvara allt mellan viktiga dokument, farmors pärlhalsband och känslig datamedia. Sitt lugnt i båten, vi guidar dig till vilket skåp som passar dig bäst.
Har man en lägenhet högt upp i ett hus, så är det främst ytterdörren som behöver ett säkert dörrlås, eftersom det är väldigt svårt att ta sig in genom fönster och balkongdörrar flera våningar upp. Om du däremot har en villa eller en lägenhet på bottenvåning, så behöver man säkra även fönster och altandörrar, eftersom det i många fall är här som inbrott sker.

Inbrottstjuvar har ofta koll och scannar av bostadens säkerhet på några få minuter. Ofta är inbrotten planerade, där tjuvarna vet vilka tider som villan eller lägenheten står tom. Om du har en villa, som är inbrottssäker på alla sidor, så anser ofta tjuven att det är för stor risk att göra ett inbrott. Det är därför bra att ta ett varv runt huset och se vilka svaga punkter man kan behöva åtgärda.

Många satsar på bra dörrlås, men glömmer att fönster och altandörrar också måste säkras med rätt lås. Det är just fönster och altandörrar som är bostadens svagaste punkter när det kommer till inbrott. Det är också på baksidan av huset, som vanligtvis altandörrar är placerade, vilket gör det insynsskyddat och gynnsamt för tjuven när hen försöker genomföra inbrottet.
Sida