Alternativ till bankfack

I takt med att bankkontoren digitaliseras eller läggs ner så försvinner tillgången till bankfack. Men det finns både prisvärda och säkra alternativ till bankfack som ger en trygg förvaring av dina dokument, kontanter och smycken. St.George guidar dig till det viktigaste som är bra att veta om kassaskåp.

 

Vilken typ av kassaskåp passar mig bäst?

Näst efter bankfack är ett godkänt fastbultat värdeskåp det säkraste stället för dina dyrbarheter. Några olika kassaskåpstyper är bland annat:

  • Brand- och stöldskyddsskåp. När du vill skydda ditt innehåll mot både stöld och brand. Skulle det börja brinna är värdesakerna skyddade i 30 eller 60 minuter (P30 respektive P60).
  • Värdeskåp. Perfekt för förvaring av kontanter, klockor, guld med mera till ett högt värde. Ger ett mycket kraftigt stöldskydd där värdeskåpen klassas i sju olika skyddsnivåer, s.k. grades, beroende på värdet på det som ska skyddas.
  • Deponeringsskåp. För förvaring av dagskassor, även här klassificeras skåpet från grade 0 upp till grade 4 beroende på hur mycket kontanter som ska förvaras. Deponeringsskåpen är inbrottstestade enligt EN 1143-2.
  • Säkerhetsskåp. Kraftigt stöldskyddande plåtskåp för nycklar, datorer, mobiltelefoner, kameror och vapen. Skåpen är testade och certifierade enligt svensk standard SS 3492, dock inte brandtestade.
  • Dokumentskåp. Ger brandsäker förvaring av journaler, kontrakt, affärshandlingar och andra viktiga dokument i pärmar. Brandklassificeringen i brandklasserna P60, P90 eller P120 anger antal minuter innehållet är skyddat mot brand.
  • Digitalmediaskåp. För företag och privatpersoner som behöver skydda hårddiskar, USB-minnen, CD- och DVD-skivor m.m. från brand. Datamedia är mycket känsligare för värme än papper, därför är ett digitalmediaskåp bättre än ett brand- och stöldskyddsskåp. Skåpen är särskilt testade för att brandskydda datamedia enligt DIS- eller UTL-standarden.

 

Vad är bra att veta om klassificeringar?

Svenska och internationella standarder syftar till att guida användare och försäkringsbolag kring vilka kassaskåp som uppfyller viktiga krav. Klassiciferingarna visar att skåpen klarar inbrott och brand, och att de har testats med tuffa metoder.

Söker du efter ett kassaskåp med godkänt stöldskydd? Då ska du välja ett skåp som är certifierat enligt SSF 3492 eller S2, alternativt standarderna EN 1143-1 och EN 1143-2. Beroende på om du är privatperson eller företag varierar beloppsgränserna. Har du ett kassaskåp hemma täcker försäkringsbolagen kontanter upp till 4000 kr. Om beloppsgränser för företag och brandskydd kan du läsa i vår guide om kassaskåp.

Har du frågor om stöld- och brandsäkra kassaskåp? Välkommen att höra av dig till oss!

13 dagar sedan
9 view(s)
Gillade du detta inlägg?
0
0
Kommentarer
Leave your comment