Fettbrandsläckare - för kök & restaurang | St George®

Nästan hälften av alla bränder på restauranger och hotell startar i köket. Många av bränderna har startat i fett och olja från spisar och stekbord. Denna risk förekommer också i hemmet vid matlagning där fett hettas upp till höga temperaturer i t.ex. fritöser.

Med en fettbrandsläckare är du förberedd om olyckan skulle vara framme. Fettbrandsläckare är speciellt utvecklade för att släcka flammor i matfett och frityrgrytor (s.k. F-bränder). Släckaren fungerar även mot brinnande papper, tyg och andra fibrösa material.

En brandsläckare för brinnande fett har en släcklans istället för en vanlig slang. Detta för att du ska kunna komma åt branden utan att behöva gå för nära.

 

Hur ska jag använda fettbrandsläckaren om fettet i köket börjar brinna?

Använd inte vatten till en fettbrand, då fett brinner vid ca 400° C riskerar du att orsaka en flammande explosion. Skulle lågor uppstå i fritösen eller kastrullen, bibehåll lugnet och lossa fettbrandsläckaren från sitt fäste. Sedan följer du dessa instruktioner:

  1. Dra ut säkringen
  2. Rikta släcklansen mot lågornas bas
  3. Tryck ned utlösningshandtaget
  4. Släck med svepande rörelser över brandens område
  5. Töm hela behållaren och ha uppsikt så att inte fettet självantänder igen

 

Att komma ihåg när du använder en fettbrandsläckare:

  • Utsätt inte fettbrandsläckaren för temperaturer under 0°C
  • Titta efter CE-märkning och certifiering enligt SS-EN 3.
  • Din släckare ska uppfylla brandklass Brandklass F, vilket innebär att släckaren är provad och godkänd för att användas mot brand i matolja

 

Hos oss på St George hittar du testade och godkända fettbrandsläckare

St George är Sveriges ledande säkerhetsbutik på nätet. Vi ger gärna expertrådgivning om brandsäkerhet och hjälper dig att ta fram rätt produkt för just dina behov. Våra fettbrandsläckare är testade och uppfyller höga krav på säkerhet och användning. I vårt sortiment hittar du brandsläckare såsom:

  • Fettbrandsläckare Housegard 6 liter har ABF-klassning och lämpar sig till bl.a. storkök, restaurang, verkstäder och industri.
  • Släckspray Housegard FireStopper en mindre brandsläckare som endast ska användas när branden är liten och under kontroll. Lättillåtkomlig när den placeras vid högriskområden som exempelvis spisen eller arbetsbänken.

 

Lär dig mer om de olika typer av brandsläckare, effektivitetsklassningen av brandsläckare, SS-EN 3 samt färgval och mycket mer i vår guide om brandsläckare eller kontakta oss.

22 dagar sedan
3 view(s)
Gillade du detta inlägg?
0
0
Kommentarer
Leave your comment