Var listigare än tjuven - så skyddar du dina värdesaker när du inte är hemma

Är du villaägare och ska resa bort och orolig att någon ska göra inbrott? Då gäller det att ligga ett steg före tjuven – försvåra flyktvägar, skaffa aluminiumskydd utanför träkarmen på altandörren och sist men inte minst; lås alltid dörren – även när du är hemma. Inbrottstjuvar tar inte hänsyn till sakers affektionsvärde – de tar allt som de kan sälja vidare. Här kommer tips som får dig att överlista tjuven.

Skyddar du dina värdesaker med ett säkert värdeskåp?

De flesta känner till någon som råkat ut för ett inbrott och kanske har du rent utav drabbats själv. Känslan av inkräktare i ditt eget hem kan skapa stor oro även lång tid efter inbrottet – hemmet som egentligen ska vara ens tryggaste plats. Ännu värre blir det om tjuven tagit värdesaker, såsom exempelvis datorn likväl som det lilla gulhjärtat som du ärvt från mormor. Med rätt värdeskåp kan du låsa in dyrbara värdesaker i ditt hem och du kan tryggt åka iväg på resan utan att vara rädd för att bli av med dina käraste ägodelar. Se till så att värdeskåpen har blivit inbrottstestade enligt den svenska och europeiska standarden. Värdeskåp är ett låsbart skåp och en variant av ett kassaskåp och det finns antingen skåp med nyckel eller kodlås, beroende på vad du föredrar.

Vilket värdeskåp ska man välja?

Se till att välja ett värdeskåp Grade 3 om du vill skydda dig mot inbrottstjuvarnas olika verktyg – såsom exempelvis vinkelslipar, skärbrännare och borrmaskiner. Med den tredje säkerhetsgraden kan du lita på att skåpet klarar de flesta inbrott och dessutom fungerar de även som brandskåp eftersom dina värdesaker skyddas från brand upp till 60 minuter.

Gör det svårt för tjuven - här kommer de viktigaste tipsen

Utöver säkra värdeskåp så bör man tänka på flera andra saker för att skydda sig från inbrott. Här kommer fler viktiga tips att tänka på:

  • Få det att se ut som att du är hemma genom att tidsinställa belysningen i hemmet, låt bilen om möjligt stå kvar på parkeringen och se till så att någon tar bort post ur brevlådan.
  • Grannsamverkan genom att t.ex. ha en gruppchatt på messenger, där ni lätt kan få tag i varandra om ni ser något konstigt eller misstänkt. Ju bättre kontakt du har med grannarna, desto sämre chans har tjuven att komma åt dina saker. Det är också bra att berätta för grannar (som du litar på) att du ska vara bortrest, så att de kan hålla ett extra öga på huset.
  • Avslöja aldrig resan på Facebook och vänta med att visa semesterbilder tills du har kommit hem. Tjuvarna kan annars snabbt notera att du är bortrest.
  • Radion kan också tidsinställas – ljud skrämmer bort tjuvar
  • Larm minskar risken för inbrott
  • Se till så att nycklar och andra värdesaker är beläget långt bort från ytterdörren eftersom många tjuvar tar sig in när dörren är upplåst då du faktiskt är hemma.
  • Locka inte tjuven med att ha värdesaker fullt synliga från fönster.