Låskättingar - perfekta för att låsa allt från trailers till cyklar

Låskättingar - perfekta för att låsa allt från trailers till cyklar
Posted in: Stöldskydd

Lås fast din stöldbegärliga egendom med låskättingar. Med en låskätting minskar du risken dramatiskt att bli av med din moped, motorcykel, trailer eller båt. Du väljer låskätting beroende på dess motståndskraft (klassningen) som innefattas av material, länkarnas diameter, ytbehandling och användningsområde. 

 

Låskätting - klassning 

Låskättingar testas enligt normen SSFN 022 och delas upp i fem olika klasser. Klass 1 är den lägsta, klass 5 är den högsta. Klassningen anger vilken motståndskraft låskättingen har mot olika angrepp, såsom kapning, borrning och sågning. För att din försäkring ska gälla om ditt föremål blir stulet, kräver försäkringsbolaget i regel att objektet har låsts med en godkänd låskätting i klass 2, 3 eller 4. Tänk på att välja en låskätting med tillräckligt lång längd för att kunna låsa fast ditt föremål, såsom en båt vid en brygga eller en motorcykel i golvankare osv. 

  • Klass 1 - Här avses de enklaste klassade låskättingar, som egentligen inte har någon större praktisk relevans, men som i stundens hetta kan avskräcka tjuven.
  • Klass 2 - Krävs för låsning av cyklar och båtar med en vikt under 200 kilo.
  • Klass 3 - Krävs för låsning av moped, motorcyklar och båtar med en vikt under 200 kilo, liksom övriga fordon.
  • Klass 4 och 5 - Krävs om man har särskilda låskrav. Dessa klasser rekommenderas om du har behov av en extra säker låsning, ofta i kommersiella sammanhang som i låsning av byggmaskiner och containers m.m.

Om du är på jakt efter ett godkänt låskätting- och hänglåspaket i klass 3 till exempelvis motorcykeln, kan vi rekommendera detta låskättingpaket från ABUS. 

 

Ytbehandling av låskätting – varför? 

Beroende på användningsområde får låskättingen en ytbehandling (oftast någon form av kromatering). En del modeller levereras även med ett skyddande hölje som motverkar repor på det fastlåsta föremålet. 

Ytbehandlingen tjänar tre huvudsakliga syften:

  • Skydd - Ytbehandlingar kan ge beläggningar som skyddar mot eller fördröjer korrosionsprocessen (rost)
  • Funktion - Du vill att låskättingen ska ha en yta som har bra slitstyrka med låg friktion
  • Estetik - Ytbehandlingen gör produkten mer estetiskt tilltalande, en inte helt oviktig detalj

Läs mer i vår guide om ytbehandlingar.

Välkommen att kontakta oss på St George!

1 månad sedan
11 view(s)
Gillade du detta inlägg?
0
0
Kommentarer
Leave your comment