Lithiumsläckare vid brand i elbilar & mobiltelefoner

Lithiumsläckare vid brand i elbilar & mobiltelefoner

I maj 2021 fick en familj utrymma sitt hem i Örebro efter att en kraftig brand spridit sig i lägenheten. Brandkåren misstänkte att lithiumjonbatteriet i en hoverboard hade exploderat.

Enligt Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap har lithiumbränder blivit allt vanligare i takt med att batterierna ökar runt om kring oss i vardagen. Dessa batterier har hög energieffekt i förhållande till sin vikt och är därför populära att använda i datorer, elcyklar, verktyg, elektriska fordon och hushållsprodukter. En lithium brandsläckare är speciellt utvecklad för att släcka bränder i lithiumbatterier. 

 

Med en lithiumsläckare är du förberedd mot svårsläckta lithiumbränder

Om ett lithiumjonbatteri utsätts för skada, överladdning eller kortslutning kan batteriet drabbas av termisk rusning. Då frigörs energin snabbt i form av värme och antändning. Det blir en självgenererande process som sker explosionsartat och är mycket svårsläckt.

De vanligaste typerna av brandsläckare såsom pulversläckare, skumsläckare och koldioxidsläckare, är helt ineffektiva vid bränder i lithiumjonbatterier - därför behövs en särskild brandsläckare för lithium. Släckmedlet innehåller AVD (Aqueous Vermiculite Dispersion). Det är ett vattenbaserat medel som består av mineraler från ämnet vermikulit, dessa bildar en barriär som kväver och kyler elden.

 

Hur använder man en brandsläckare för lithiumbränder?

 

  1. Lösgör brandsläckaren från fästet, gå närmare branden och ta loss lansen
  2. Dra ut säkringen på det övre handtaget. Lyft upp brandsläckare och håll slangens munstycke med den andra handen. Om branden uppstår i teknisk utrustning, försök lokalisera batteriet och rikta släckmedlet mot detta
  3. Sikta munstycket mot lågornas bas och tryck ner det övre handtaget helt
  4. Sprid ut släckmedlet över brandhärden genom att göra svepande rörelser med munstycket
  5. Släpp upp det övre handtaget när det inte längre syns några lågor. Var noga med att tömma hela släckarens innehåll i avsikt att kyla ned battericellerna ordentligt.
  6. Övervaka batteriet så det inte börjar flamma upp igen.

 

Hos St George hittar du certifierade och användarvänliga lithium brandsläckare

St George erbjuder marknadens mest kompletta sortiment av säkerhetsprodukter från ledande varumärken. Här hittar du därför kvalitetssäkrade och certifierade lithium brandsläckare från Housegard. Välj mellan modeller såsom:

  • Lithiumsläckare Housegard/CGS 2 liter som släcker mindre bränder i lithiumbatterier.
  • Lithiumsläckare Housegard/CGS 6 liter som släcker medelstora bränder i lithiumbatterier.
  • Lithiumsläckare Housegard/GS 9 liter mot brand i litiumjonbatterier som uppgår till 750 Wh
  • Housegard Lith EX släckspray 500 ml som släcker begränsade bränder i mindre lithiumbatterier.


Hör av dig till oss om du har frågor om brandsäkerhet, vi hjälper dig!


1 månad sedan
9 view(s)
Gillade du detta inlägg?
0
0
Kommentarer
Leave your comment