Med låsbara handtag säkrar du dina fönster mot inbrott

Med låsbara handtag säkrar du dina fönster mot inbrott
By St George
More from this author

Med låsbara handtag säkrar du dina fönster mot inbrott

När kontrollerade du dina fönsterlås senast? Närmare hälften av alla inbrott begås genom fönster på markplan. Ett vanligt tillvägagångssätt är att tjuven slår ett litet hål i fönsterglaset för att öppna fönstret med handtaget inifrån. Genom att byta ut ditt vanliga fönsterhandtag mot ett låsbart handtag som är godkänt av Stöldskyddsföreningen minskar du inbrottsrisken. Och väljer du att komplettera handtaget med ett godkänt fönsterlås har du ett fullgott skydd. Idag kan du välja mellan låsbara handtag som öppnas med nyckel och handtag som öppnas elektroniskt.

 

Hur vet jag vilket låsbart handtag som passar till mitt fönster?

För att kunna välja rätt modell finns några saker som är bra att känna till

  • Har fönstret en låsbar eller icke-låsbar spanjolett? En spanjolett är en låsskena för fönster och fönsterdörrar (balkongdörrar, altandörrar, skjutdörrar). Skenan kopplar handtaget till kolvar på fönstret för att få en bättre fasthållning. Läs gärna vår guide om spanjoletter.
  • Har fönstret en enkel båge eller en kopplad båge? Karmen kallas den del av fönstret som är fastsatt i väggen, medan bågen är den öppningsbara delen. Bågen är monterad i karmen och kan antingen vara enkel eller kopplad. Det senare innebär att två eller flera enkelbågar är hopsatta med varandra.

Vill du kunna låsa handtagen exempelvis via mobilen eller genom fingertrycksavläsare? Välj ett elektronisk låsbart handtag. För dig som istället föredrar mekaniskt låsbara handtag med cylinder finns många modeller att välja bland. Kontrollera att handtaget uppfyller kraven enligt Svensk Standard SS 3620, klass A för lås till fönster eller klass B som avser lås till fönsterdörrar.

 

Tips för att göra det svårare för tjuven att bryta sig in genom dina fönster

Ingen vill komma hem från semestern och upptäcka att man har haft ovälkommet besök. Här är några tips som minskar risken för inbrott:

  • Ta bort eller lås fast stegen på baksidan, så att denna inte kan användas för att nå fönster som är belägna på en högre höjd
  • Skruva fast fönster du inte använder med envägsskruv.
  • Har du två- eller tre-glasfönster hemma, s.k. kassetter? Tjuven kan lyfta ur karmen på dessa eftersom det går att skruva bort listen som håller rutan på plats. Överväg att limma fast rutorna med silikon
  • Installera både ett godkänt fönsterlås och ett låsbart handtag på samma fönster, för bästa skydd

Välkommen att kontakta oss på St George!

20 dagar sedan
Did you like this post?
0
0
Kommentarer