Med rätt lås till båten slipper du oroa dig för stöld

Runt 2000 båtar stjäls varje år i Sverige. Stölderna rör sig ofta om beställningsjobb och många gånger lämnar båten landet mycket snart efter stölden. Med ett godkänt lås för båt i form av hänglås, kätting eller kättingbeslag i klass 3 har du ett bra skydd som gör att din båt får vara ifred. Utökar du stöldskyddet med andra produkter som DNA-märkning eller spårsändare är det ännu bättre.

 

Vilken låskonstruktion ska jag välja?

Med klass 3-lås uppfyller du försäkringsbolagens krav, du får också lägre premier och självrisk. Men vilka olika lås finns på marknaden?

  • Kätting med hänglås - Består av ett fritt hängande lås med en rörlig bygel som kan öppnas och träs in genom det som ska låsas fast. Kätting med hänglås finns i många olika utföranden, och skiljer sig i material, ytbehandling och länkarnas diameter och mått
  • Låskätting – En kedja med kraftiga länkar, ofta täckt med ett tåligt textilhölje. Låskättingens längd är oftast den viktigaste aspekten innan köp. Den måste vara tillräcklig lång för att kunna låsa fast båten vid bryggan. Låskättingar testas och certifieras enligt normen SSFN 022.
  • Låsbygel – Även kallad stävögla, en bygel som monteras fast där låset kan fästas. Modellerna hos St.George är tillverkade av ett syrafast rostfritt material. Dessa behandlas enligt den senaste tekniken för att uppnå en oöverträffad hårdhet och korrosionsbeständig yta. Observera att stävöglan ska vara av motsvarande klass som hänglåset och kättingen.

 

Faktorer att fundera över vid val av hänglås

När du väljer hänglås till din båt finns en del att tänka på:

  • Vilket material är låset gjort av? Mässing är inte godkänt av försäkringsbolagen.
  • Vad har hänglåset för mekanism? Fjäderbelastade stift har en tendens att kärva och rosta. Tvångsstyrda skivcylindrar är däremot pålitliga vid tuffa förhållanden.
  • Var är båten placerad? Har du båten i en salt havsmiljö är det viktigt att du väljer ett vattentätt lås som tål att doppas.
  • Vad är det du ska låsa? Flera ställen eller endast båten i bryggan? Med så kallad lika låsning har du samma nyckel för kättingen till bryggan, motorlåset och dörrar. Du slipper alltså hålla reda på flera olika nycklar och kan istället ha en till alla lås.

 

Missa inte vår guide om låskättingar. Välkommen att kontakta oss om du har frågor om lås för båt!

13 dagar sedan
4 view(s)
Did you like this post?
0
0
Kommentarer
Leave your comment