Överlista tjuven med ett godkänt lås till utombordaren

Överlista tjuven med ett godkänt lås till utombordaren

En härlig dag på sjön med fritidsbåten kan snabbt förvandlas till besvikelse, när det plötsligt ekar tomt på aktern. Under 2020 stals 1.733 båtmotorer enligt preliminär statistik från Brottsförebyggande Rådet. Genom att använda rätt utombordarelås som är godkända av försäkringsbolag slipper du få påhälsning av ligor och tjuvar.

 

Välj ett utombordarelås som är godkänt enligt SSFN026

En bra tumregel är att välja ett lås för utombordare som följer regelverket SSFN 026. Har du en mindre utombordare med en effekt under 50 hästkrafter? Då ska du välja ett godkänt hänglås, kätting och låsbygel i klass 3 eller högre. Har du en större utombordare får du ett bra stöldskydd om du monterar den enligt tillverkarens anvisning. Försäkringsbolagen rekommenderar dock fortfarande att du investerar i ett godkänt bultlås i klass 3, för att vara på den säkra sidan.

Det finns olika typer av lås

 

Tips för att förebygga båtmotorstöld

Du som båtägare kan ta till förebyggande åtgärder för att minska risken för båtmotorstöld. Här kommer tips som gör att du slipper oroa dig för att bli av med dyr båtutrustning:

  • När du tittar till båten, gör det ordentligt. Kom ihåg att lyfta på presenningen för att se att inga bultar saknas, eller att slangar är klippta.
  • Lås in utombordaren under vinterförvaringen hos en båthandlare, eller i eget låst utrymme.
  • Gå samman med andra båtägare genom Båtsamverkan, och dela på ansvaret för bevakning av bryggor och uppställningsplatser.
  • Med en spårsändare kan du följa båtmotorn i realtid, det ökar också chansen att du får tillbaka motorn om den skulle bli stulen
  • Genom att fylla i Polisens båtkort med fotografier och identifikationsuppgifter är du väl förberedd den dag något skulle hända med båten. Förvara båtkortet på en säker plats hemma.


St George hjälper dig när du har frågor och funderingar kring stöldskydd för båt, välkommen att kontakta oss!

3 månader sedan
51 view(s)
Gillade du detta inlägg?
0
0
Kommentarer
Leave your comment