Rökvarnare - vad är det och hur fungerar den?

Rökvarnare - vad är det och hur fungerar den?

Rökvarnare - vad är det och hur fungerar den?

Enligt Brandskyddsföreningen dör mellan 80 och 90 personer i bränder varje år. De flesta som omkommer i brand avlider av röken, inte av lågorna. Brandrök är mycket giftigt, och det är när du sover som du är mest försvarslös mot röken som bildas av en brand.

Med en optisk rökvarnare blir du och din familj väckta i tid för att ta er ut eller för att släcka branden. Denna typ av brandvarnare skiljer sig från joniska brandvarnare på så sätt att den inte innehåller någon radioaktiv kärna. Den är dessutom bättre på att upptäcka små pyrande bränder, och lättare att återvinna eftersom den inte innehåller någon radioaktivitet.

 

Hur fungerar en optisk rökvarnare?

I rökvarnaren finns en infraröd ljuskälla som reflekteras mot en ljussensor. Om rökpartiklar skulle komma in i rökvarnaren påverkar de ljusflödet, och vid upprepade störningar i sensorn sätts den högljudda sirenen igång. En jonisk brandvarnare består istället av en radioaktiv del som reagerar på det elektriska motståndet i luften vid en brand.

 

Brandvarnarens placering är viktig

Beroende på hur din bostad ser ut rekommenderas lite olika placering i taket och rummen. Det finns dock några huvudsakliga riktlinjer att beakta:

  • Du bör ha minst en brandvarnare på varje våningsplan i din bostad, alternativt en brandvarnare som placeras där trappan mynnar till den övre våningen.
  • Ett fritt utrymme på minst 50 cm ska finnas runt om brandvarnarna.
  • Placera inte optiska rökvarnare nära köksspisen eller i badrum, vind, källare eller garage då de kan orsaka irriterande falsklarm på grund av fukt eller damm
  • Avståndet mellan två brandvarnare bör inte vara större än 12 meter.

 

Hos St George kan du beställa moderna rökvarnare smidigt online

Vi erbjuder ett stort sortiment av rökvarnare för såväl singelhushållet som stora flervåningsvillan. Utforska våra olika modeller där du hittar exempelvis:

Vill du veta mer? Läs vår stora guide om brandvarnare och kontakta oss om du har frågor om brandsäkerhet!

1 månad sedan
8 view(s)
Gillade du detta inlägg?
0
0
Kommentarer
Lämna din kommentar