Så väljer du rätt cykellås

Så väljer du rätt cykellås

Vilket cykellås ska jag välja för att minska stöldrisken? Hur försvårar jag för tjuven?  St. George hjälper dig att navigera den brokiga marknaden av cykellås.

Olika typer av cykellås

Varje typ av cykellås har sina styrkor och svagheter när det kommer till vikt, säkerhet och konstruktion. Några vanliga låskonstruktioner:

  • Ramlås är ofta fastskruvade på standardcyklar när du köper cykeln. Det är ett enkelt och diskret låsalternativ, kom bara ihåg att ta med dig cykelnyckeln när du går. Denna låsdesign gör det dock svårt att låsa cykeln i ett fast föremål.
  • Vajerlås är ett smidigt lås som ger mycket säkerhet för pengarna, samtidigt som låset har lätt vikt. En extra stor fördel är att vajern är rörlig och på så vis blir det enkelt att låsa fast cykeln i fasta föremål, som ett cykelställ eller lyktstolpe.
  • Bygellås är ett kompakt och U-format lås där bygelns tjocklek gör låset svårt att ta sig igenom. Den kommer ofta med fäste till cykelramen vilket gör den lätt att ha med sig. Låsets fasta form kan göra det svårt att låsa cykeln vid t.ex. en stolpe.
  • Kättinglås är en textilbeklädd kättingkedja där låset öppnas antingen med nyckel eller kod. Kättinglåsen är robusta och svåra för tjuven att bryta upp med hjälp av verktyg. Nackdelen är att de ofta är tunga, vilket gör att de kan upplevas som klumpiga att ha med sig på cykelturen.
     

Vad innebär att ett cykellås är certifierat?

Cykelstölder är ett av Sveriges vanligaste brott. Genom att titta efter cykellås som är certifierat enligt Stöldskyddsföreningen kan du vara säker på att låset uppfyller högt ställda krav enligt SSF:s normer. Samtidigt är ett godkänt cykellås en trygghet som gör att du har större chans att få ersättning av ditt försäkringsbolag, om din cykel skulle bli stulen.

Tester från Sveriges Forskningsinstitut har visat att ocertifierade cykelkabellås går att bryta upp med bara en skruvmejsel. Genom att slå in mejseln i kolven och vrida om ger låset med sig. De godkända cykellås som bar Stöldskyddsföreningens symbol klarade tester med både mejsel, bultsax och hammare. Det är med andra ord en god idé att investera i godkända lås om du vill försvåra för cykeltjuven.

Tips för att försvåra för cykeltjuven

När vår- och sommarsäsongen är i antåg kan det löna sig att se över ditt cykellås och fundera över stöldförebyggande rutiner. Några tips som minskar stöldrisken:

  • Parkera cykeln på en upplyst och befolkad plats, istället för en mörk och avskild
  • Skruvar du bort sadeln och tar med dig den, blir det svårare för tjuven att cykla
  • Skriv ner och kom ihåg cykelns ramnummer. Polisen får ofta in stulna cyklar, har du ramnumret till hands kan du lättare identifiera din cykel
  • Använd stöldskyddsmärkning för cykel, dessa underlättar för polisen att hitta ägaren om cykeln skulle bli stulen.


Vi på St.George hjälper dig gärna när du söker efter ett nytt cykellås, välkommen att kontakta oss!


4 månader sedan
67 view(s)
Gillade du detta inlägg?
0
0
Kommentarer
Leave your comment