Så väljer du rätt fönsterlås

Så väljer du rätt fönsterlås
By St George
More from this author

Så väljer du rätt fönsterlås

Enligt Stöldskyddsföreningen är fönstrena en av de svagaste punkterna om du bor i villa, radhus eller har sommarstuga. De allt effektivare säkerhetsdörrarna gör att många tjuvar riktar in sig mot fönster med gamla eller bristfälliga lås. Utrustar du ditt hus med godkända fönsterlås avskräcker du inbrottstjuven från att länsa ditt hem. Här guidar vi dig till vad som är bra att tänka på gällande fönsterlås.

 

Vilket lås ska jag välja till mitt fönster?

Det finns flera olika typer av fönsterlås, vilken typ du ska välja beror på hur hög säkerhet du är ute efter och vilken budget du har. Den generella rekommendationen är att du monterar godkända fönsterlås på alla fönster som nås från marken, eller där tjuven kan arbeta utan större risk för upptäckt. Välj mellan:

Titta efter fönsterlås som är godkända enligt SS 3522 klass 3, eller låsbara handtag som uppfyller SS 3620 klass B. På så vis vet du att låset uppfyller en testad kvalitetsstandard, att det ger ett kraftfullt inbrottsskydd och att det uppfyller försäkringsbolagens krav. Ta för säkerhets skull kontakt med ditt försäkringsbolag för att kontrollera villkoren, innan du köper fönsterlås.

 

Vilka fönsterlås är barnsäkra?

Ett öppet fönster utan spärr är lätt att knuffa upp. Befinner sig barnet på andra våningen behövs det bara några sekunder för att en katastrof ska inträffa. Genom att ta en runda kring ditt hus och åtgärda fönster med bristfälliga lås har du gjort mycket för säkerheten. Fönsterlås har i huvudsak en inbrottsskyddande funktion, så en bra idé är att satsa på vädringsbeslag för att barnsäkra dina fönster.

Kom dock ihåg att vädringsbeslag inte anses vara godkänd låsning och inte ersätter godkända fönsterlås eller låsbara handtag. Enligt försäkringsbolagens villkor får vädringsbeslag nattetid stå på glänt endast i det rum du sover i och dagtid endast om du har tillsyn över bostaden.

Du är alltid välkommen att kontakta oss på St George om du har frågor om fönsterlås eller andra säkerhetsprodukter!

Rekommenderade fönsterlås, låsbara handtag och vädringsbeslag

23 dagar sedan
Did you like this post?
0
0
Kommentarer