Så väljer du rätt MC-lås

Så väljer du rätt MC-lås

Att mötas av ett sönderklippt lås på platsen där du parkerade din motorcykel är inte roligt. Se till att du har ett ordentligt motorcykellås som är godkänt i klass C, eller ett hänglås och kätting som uppfyller minst klass 3. Många försäkringsbolag kräver att du ska använda två separata lås som är godkända, men var noga med att kolla upp vad som gäller hos just ditt försäkringsbolag.

Vilket MC-lås passar min motorcykel bäst?

Det finns en del olika typer på marknaden, det viktigaste är att du har två godkända lås (motorcykelns styrlås räknas som godkänt) och att du fäster låset runt ett fast objekt – även när du har MC:n hemma i garaget.

 

  • Bromsskivelås för MC är i princip omöjliga att forcera. Skulle tjuven försöka köra iväg med motorcykeln så hindrar låsmekanismen hjulet från att snurra. Det kommer alltså ta tvärstopp. Ett godkänt bromsskivelås är ett enkelt och mycket effektivt lås som förhindrar stöld.
  • Kättinglås består av kraftiga textilbelagda kedjor med ett låshus. Kombinationen av lås och kedja är en mycket bra lösning för att låsa fast motorcyklar i fasta föremål. Det finns smarta larmade varianter, där ett larm på ca 100 dB går igång om någon flyttar på motorcykeln.
  • Kätting med hänglås består av ett kraftigt hänglås med tillhörande tjock kedja. Ofta är låshuset härdat med ytbehandling för att skydda mot korrosion. Använder du dig av kätting med hänglås behöver det vara certifierat enligt SSF:s norm klass 3.

Överlista tjuven med enkla åtgärder

Runt 10 000 motorcyklar och mopeder stjäls varje år och antalet stölder går av naturliga skäl upp under sommarsäsongen. Genom att göra några enkla åtgärder till en vana minskar du stöldrisken av din MC:

  • Genom att sätta fast låset i det tyngsta MC-hjulet gör du processen besvärligare för tjuven
  • Parkera MC:n på en upplyst plats där många människor rör sig
  • Märk upp MC:n med personnummer och notera ramnumret
  • Lås in motorcykeln i ett garage under natten
     

Vad är viktigt att tänka på när det gäller försäkring?

Har du en halv- eller helförsäkring för din MC så ingår också stöldförsäkring, som täcker stöld och tillgrepp. Med stöld menas att någon olovligen tar din motorcykel för att behålla eller sälja den. Tillgrepp betyder att någon olovligen tar din mc för att använda den, men inte tänker behålla eller sälja den. Kom ihåg att stöldförsäkringen inte gäller om stölden har utförts av någon som tillhör samma hushåll som du. Är din motorcykel utrustad med GPS-sändare? Isåfall kan du slippa betala självrisken om din MC blir stulen men hittas med hjälp av sändaren.

Har du frågor om motorcykellås eller andra säkerhetsprodukter? Välkommen att kontakta oss!


4 månader sedan
125 view(s)
Gillade du detta inlägg?
0
0
Kommentarer
Leave your comment