Skumsläckare – Det självklara valet för brand i känsliga miljöer | St George®

Skumsläckare – Det självklara valet för brand i känsliga miljöer | St George®

I vilka miljöer passar det att använda en skumsläckare?

En skumsläckare har lägre släckkapacitet än pulversläckare, men de sistnämnda smutsar som bekant ner. Därför är skumsläckare lämpliga i känsliga miljöer där man vill undvika nedsmutsning, som till exempel hotell, trapphus, kulturmiljöer och kontor. 


Hur fungerar en skumsläckare?

Släckmedlet i en skumsläckare består till största delen av vatten blandat med filmbildande skum. Det gör det därför relativt enkelt att sanera efter användning. Eftersom medlet består av så mycket vatten behövs behållaren förvaras inomhus då skumvätskan är frostkänslig. 

Skummet från skumsläckaren kväver elden och lägger sig som en yta över branden. Skummet gör också att släckvattnet lättare kommer in i det brinnande materialet. Mot brand i fibrösa ämnen fungerar en skumsläckare i princip som en vattensläckare, med undantaget att den kyler glödhärden något effektivare. 

Viktigt att veta är att en skumsläckare inte är lika effektiv som en pulversläckare. En nioliters skumsläckare kan bara släcka ungefär en hälften så stor brand som en sexkilos pulversläckare. Väljer du mellan skumsläckare och pulversläckare? Här kan du läsa mer om pulversläckare och hur de fungera.


Hur använder man en skumsläckare?

Att använda en skumsläckare är relativt okomplicerat. Så här gör du:

  1. Dra ut säkringen
  2. Rikta munstycket mot lågornas bas
  3. Tryck ned utlösningshandtaget
  4. Släck med svepande rörelser över branden

OBS! Vatten och skum är elektriskt ledande, så om möjligt ska du alltid dra ur kontakten innan du släcker brand i elektronisk utrustning. 

Du får omkring fem meter kastlängd med en skumsläckare och det tar omkring 30 – 35 sekunder att tömma en sexlitersbehållare. 

1 månad sedan
4 view(s)
Gillade du detta inlägg?
0
0
Kommentarer
Leave your comment