Värt att veta om pulversläckare i hemmet | St George®

Värt att veta om pulversläckare i hemmet | St George®

En godkänd pulversläckare om minst 6 kilo är det som bland annat Räddningsverket och Svenska Brandskyddsföretag rekommenderar som släckredskap i lägenhet, villa och fritidshus. Men varför?

 

Därför bör du ha en pulversläckare med minst 6 kilo i hemmet

Pulversläckare med minst 6 kilo har i förhållande till sin vikt och storlek en oöverträffad släckkapacitet. Den är lätt att använda även för ovana användare och ger goda förutsättningar att kunna släcka de bränder som kan uppstå i hemmet.

En pulversläckare kan släcka alla typer av bränder; trä, papp, olja, bensin och elektroniska apparater (släckmedlet är inte strömförande) och ger en bra räckvidd, omkring 5 – 7 meter, beroende på vind.

Pulversläckare ska uppfylla och vara märkta med den europeiska standarden. Standarden har olika effektivitetsklasser (som beskriver hur stor brand av olika typer som släckaren klarar att släcka), där en 6 kilos pulversläckare bör vara av effektivitetsklass 43 A 233B C. Ju högre siffror, ju högre effektivitet.

Pulversläckare ska enligt den europeiska standarden vara märkt med SS-EN 3-7.


Bra att veta om pulversläckare:

  • Pulvret i en pulversläckare är frostbeständigt och inte elektriskt ledande
  • Släckaren är normalt sett funktionsduglig i temperaturer från -30°C till +60°C
  • Pulvret är inte giftigt. Att andas in pulvret en längre tid kan orsaka irritation på slemhinnorna
  • Det finns inga kända miljöaspekter med en pulversläckare mer än att pH-värdet ändras

 

Var i hemmet ska jag placera min pulversläckare?

När brand uppstår är varje sekund värdefull. Placera brandsläckaren väl synlig, gärna i hemmets entré eller bredvid altandörren och se till att den aldrig är blockerad. Ställ släckaren med instruktionssetiketten utåt, så att du snabbt kan ta del av informationen. Du kan med fördel ha flera pulversläckare hemma, fördelade på varje våningsplan. 

 

Hur ofta ska man kontrollera sin brandsläckare?

Du ska själv kontrollera dina brandsläckare i hemmet. Det gör du genom att:

  • Se till att tryckmätaren står på grönt
  • Kontrollera att slangen är hel
  • Se till att plomberingen sitter kvar
  • Kontrollera att brandsläckaren inte är skadad på något sätt
  • Följ tillverkarens anvisningar om skötsel och service

OBS! En brandsläckare används bara en gång. Därefter ska du omedelbart lämna in den för översyn och påfyllning, även om du bara har använt den litegrann.

 

Designade pulversläckare för hemmet

De allra flesta handbrandsläckare är röda. Röd är den färg som tillåts för handbrandsläckare gällande egenskaper, funktionskrav och provningsmetoder. 

Idag finns det dock varianter och snygga designade pulversläckare. När du väljer en brandsläckare i en annan färg än röd, se då till att den uppfyller kraven enligt standarden och att du tydligt kan se instruktionstexten. 

Vi erbjuder ett brett sortiment av pulversläckare, klassiskt röda som stilrent vita och svarta. Självklart uppfyller samtliga gällande standarder. [https://www.stgeorge.se/brandskydd/brandslackare/pulverslackare]

1 månad sedan
15 view(s)
Gillade du detta inlägg?
0
0
Kommentarer
Leave your comment