Vattenbrandsläckare - var använder man dem?

Vattenbrandsläckare - var använder man dem?

En brandsläckare med vatten som släckmedel är effektiv mot glödbränder i papper, trä, textil och andra fibrösa material - så kallade klass A-bränder. Dessutom är släckmedlet bra för miljön och kräver således inte lika mycket sanering efter branden som en skum- eller pulversläckare gör.

 

Släck inte brand i elektronik eller fett med vattenbrandsläckare

Vatten är elektriskt ledande, därför ska du istället använda en koldioxidsläckare mot brand i elektronik. Du bör inte heller använda vattensläckare mot brand i heta oljor på t.ex. spisen eller i en fritös. Risken är stor att vattnet förångas av den höga temperaturen vilket leder till en explosion och stänk av brinnande olja.

 

Hur använder man en vattenbrandsläckare?

 1. Dra ur säkringen och lossa slangen.
 2. Rikta munstycket mot det som brinner.
 3. Sikta innan du trycker in handtaget.
 4. Sikta långt ner, inte mot toppen av lågorna.
 5. Gå nära branden och huka dig ner.
 6. Tryck in handtaget.
 7. Rör dig runt branden så att du kommer åt ordentligt. Töm hela innehållet och kontrollera noggrant att glöden inte flammar upp igen.

 

Vattensläckaren består av avjoniserat vatten som kyler flammorna

Ett ytspänningssänkande medel tillsätts ofta till vattnet, som gör att det blir avjoniserat. Det leder till att dropparna blir mindre vilket förhöjer kyleffekten. Det speciellt utformade munstycket gör också att släckaren bidrar till en effektiv vattendimma som kväver elden.

Brandsläckare med vatten som släckmedel lämpar sig för sammanhang där miljöhänsyn är särskilt viktig. Det kan vara platser i behov av en ren och miljövänlig släckning, där brandrisken bedöms vara glödbrand i papper eller trä. Exempel på miljöer:

 • offentliga omgivningar
 • kontor
 • butiker
 • gallerior
 • hotell
 • skolor

Lär dig allt du behöver veta i vår stora guide om brandsläckare.

 

Hos St George hittar du certifierade vattensläckare från Housegard

St George är Sveriges ledande säkerhetsbutik på nätet. Vi lägger stor vikt vid att endast erbjuda de bästa säkerhetsprodukterna från ledande varumärken. Hos oss hittar du därför SS-EN 3-certifierade vattenbrandsläckare från Housegard. Välj mellan modeller såsom:

 

Välkommen att kontakta oss!

19 dagar sedan
11 view(s)
Gillade du detta inlägg?
0
0
Kommentarer
Leave your comment