Skillnader mellan olika DNA-märkprodukter

Det finns flera DNA-märkningsprodukter på markanden, som skiljer sig avsevärt på en rad punkter. Följande översikt ger en vägledning:

Produkt

SmartDNA®

SelectaDNA

SSF (Datatag)

Godkänd
(enligt SSF 1098 utg. 1)

DNA Innehåller organisk DNA från växtriket. Innehåller syntetisk DNA-kod klassad som en forensisk kod.
Innehåller märkvätska blandad av lim.
Innehåller syntetisk DNA-kod klassad som en forensisk kod.
Mikropunkter* Går att få med eller utan mikropunkter. Mikropunkter av nickel, går ej att bränna bort, bildar inte en kladdig yta. Innehåller mikropunkter av metall. Innehåller 1000 st mikropunkter av plast.
Vätskans viskositet Låg viskosistet, dvs tunn vätska att pensla på. Vätskan lämnar inga synliga spår. Hög viskositet (tjock vätska) och mikropunkter ger en något förändrad struktur som inte är helt "osynlig". Hög viskositet (tjock vätska) och mikropunkter ger en något förändrad struktur som inte är helt "osynlig".
Färg / synlighet Rödrosa i UV-ljus som är lätt att identifera eftersom den inte kan förväxlas med något annat. Blått UV-ljus som är svårt att identifiera eftersom den kan förväxlas med andra ämnen såsom t ex klädfibrer, damm och SSFs märkning från Datatag. Blått UV-ljus som är svårt att identifiera eftersom den kan förväxlas med andra ämnen såsom t ex klädfibrer, damm och SSFs märkning från Datatag.
Innehåll 5 ml 8 ml 3 ml
Antal märkpunkter** 400 400 130
Pris per märkning*** ca 1,70 kr ca 2,00 kr ca 3,80 kr
  Köp SmartDNA® här.    
Övrigt Finns även i HeavyDuty- utförande till företag, hantverk, verkstäder, industrier, militär med mera i 38 ml, 100 ml samt 500 ml. Större sprayflaska finns för företagsbehov. Finns även i företagsanpassade storlekar för 100 och 500 föremål.


* Svensk Polis är enbart utrustad med UV-lampa i polisbilarna och därför är mikropunkter ett onödigt tillägg utifrån dagens arbetsmetoder.
** Enligt tillverkarens egna uppgifter. 
*** Per 1 oktober 2020.

 

Mer information

Mer information

Läs mer i vår guide om stöldskyddsmärkning.