JavaScript seems to be disabled in your browser.
Du måste ha JavaScript aktiverat i din webbläsare för att kunna använda funktionaliteten på denna hemsida.

Ytbehandlingar

Ytbehandling förhindrar eller fördröjer korrosion (rost). Här får du tre skäl till hur och varför vi använder ytbehandling.

  • Ytbehandling skapar beläggningar som skyddar mot, eller åtminstone fördröjer korrosionsprocessen. 
  • Ett annat skäl är funktionsskäl. Här vill man uppnå en yta som har god slitstyrka eller har låg friktion. 
  • Det tredje – och inte minst viktiga – skälet att ytbehandla är för att göra produkten estetiskt tilltalande.

 

Ytbehandling Tillverkning  Egenskaper Användningsområde  
Mässing Ståldetaljer pläteras med koppar och nickel på detaljen varefter ett tunt skikt mässing pläteras ovanpå nicklet, slutligen lackeras detaljen med en klarlack. Mässing är en legering mellan koppar och zink. När mässingen oxiderar förändras dess karaktär och ytan skiftar i utseende. Denna process påskyndas i kustnära miljöer varefter mässingen får ett mer antikt utseende. Mässingsdetaljer poleras till höglans varefter de lackeras med en klarlack.  Inomhus, mindre lämplig utomhus i kustnära regioner.   
Blankkrom  Galvaniskt pläterat nickel och krom på mässing eller stål. Blankkrom är en mycket slitstark ytbehandling lämplig för både inom- och utomhusmiljöer i dörrar med hög öppningsfrekvens.  Utomhus och inomhus.  
Mattkrom Galvaniskt pläterat nickel och krom på mässing eller stål. Mattborstning sker innan förkromning. Mattkrom är en mycket slitstark ytbehandling lämplig för både inom och utomhusmiljöer i dörrar med hög öppningsfrekvens. Utomhus och inomhus.  
Brunoxid  Ståldetaljer pläteras först med ett nickelskikt sedan ett kopparskikt. Kopparskiktet oxideras, kratsas och lackeras lika som ovan.  Brunoxid är en dekorativ ytbehandling som efter en tids användning slits ned, då slitstyrkan är begränsad. Detta medför att beslagen får ett mer antikt utseende. Inomhus, mindre lämplig utomhus i kustnära regioner.    
Nickel  Galvanisk pläterad nickel på mässing eller stål. Nickel har god slitstyrka och lämpar sig därför i dörrar med hög öppningsfrekvens. Nickel är dock allergent och kan orsaka besvär för personer med nickelallergi.  Inomhus, ståldetaljer mindre lämpligt för utomhusmiljö.  
Prion® Galvaniskt pläterad legering mellan koppar, tenn och zink. Prion® är en nickelfri ytbehandling anpassad för människor med kontaktallergi. Prion har en god slitstyrka och lämpar sig för både inom och utomhusbruk i offentliga och privata miljöer.  Utomhus och inomhus.  
Addion® Galvaniskt pläterad legering mellan koppar, tenn, zink och silver. Addion® är en antibakteriell och nickelfri ytbehandling som lämpar sig i miljöer där många människor är i omlopp och bakterier lätt sprids. Då bakterier sprids via händer och de föremål händerna tagit i, är Addion-behandlade beslag ett naturligt val för att minska risken för smittspridning.  Utomhus och inomhus.