Guide om dörrhandtag

Dörrtrycken

I vår guide om dörrhandtag går vi igenom olika användningsområden, ytbehandlingar, funktioner och montage av dörrhandtag. Observera att alla handtag säljs i par. 

 

Användningsområde

Dörrhandtag till ytterdörrar och innerdörrar

Beroende på handtagets funktion (låsning, returfjäder) och ytbehandling lämpar sig vissa dörrhandtag till ytterdörrar medan andra endast till innerdörrar. Dessutom finns det handtag med toalettbehör.

Låsbara eller ej låsbara dörrhandtag

De flesta dörrhandtag är inte låsbara men det finns även vissa dörrhandtag som är låsbara, framförallt dörrhandtag med kodlås som ASSA Code Handle

 

Ytbehandling

De flesta dörrhandtag finns i en rad olika ytbehandlingar.

 

Returfjäder

Vissa dörrhandtag är utrustade med en returfjäder som hjälper till att lyfta dörrhandtag tillbaka i ett horisontellt läge. Dörrhandtag med returfjäder avlastar fjädern i låshuset och garanterar en bättre funktion och längre livslängd. Dörrhandtag med returfjäder rekommenderas framförallt till ytterdörrar och andra dörrar som används ofta.

 

Montage av dörrhandtag

Installation

Vid val av dörrhandtag måste följande faktorer beaktas: Dörrhandtag fäste samt dörrens tjocklek.

  • Vissa dörrhandtag (framförallt dörrhandtag med returfjäder) har ett större fäste och förutsätter att det finns ett större hål i dörrbladet.
  • Observera även att dörrhandtag passar till dörrens tjocklek, det kan finnas olika varianter på dörrhandtag för olika tjocklekar.

 

Montage av dörrhandtag på gamla dörrar och innerdörrar (utan returfjäder)

Dörrar har ett mindre hål i dörrbladet rund tryckesroddaren och nyckelhålet. Dörrhandtag monteras med träskruv i dörrens trä.

 

Montage av dörrhandtag på nya dörrar och ytterdörrar (med returfjäder)

Dörren har ett större hål (ca 40 mm) i dörrbladet rund tryckesroddaren och nyckelhålet. Dörrhandtag monteras med genomgående skruvar.

Montage av dörrtrycken på gamla dörrar  
Montage av dörrtrycken på gamla dörrar

 

   

Upptäck hela vårt sortiment av dörrhandtag. Nedan ett litet urval.