Guide om ficklampor

Ficklampor

Denna guide om ficklampor, som gäller även pennlampor och pannlampor, ska hjälpa dig att förstå skillnader mellan olika modeller för att kunna göra ett medvetet val av lämplig produkt. Vid val av ficklampa är det i huvudsak följande faktorer man ska tänka på:

 

Rekommenderade ficklampor

Upptäck hela vårt sortiment av ficklampor, pannlampor och pennlampor.

 

Ljuskälla

Idag finns i huvudsak två ljuskällor; traditionella glödlampor samt LED-dioder. LED-dioder är mycket ljusstarka, energisnåla och har en mycket lång livstid och finns därför i de flesta bättre ficklampor.

 

Ljusstyrka 

Hur stark en ficklampa lyser utgörs av en rad olika faktorer, förutom ljuskällans ljusstyrka även lampans ljusflöde samt lampans konstruktion.

Candela

Candela är SI-enheten för ljusstyrka, med enhetssymbolen cd.

 

Lumen

Lumen är SI-enheten för ljusflöde, med enhetssymbolen lm, och är ett vanligt mått för att beskriva hur stark ljuset är i en lamp där ljuset är fokuserat i en viss riktning, till exempel i en ficklampa eller en pannlampa.

En lumen motsvarar det totala ljusflödet, lika med ljusstyrka (mätt i candela) multiplicerat med den rymdvinkel (mätt i steradianer) i vilken ljusets utsänds: 1 lumen = 1 candela * 1 steradian. En steradin motsvarar 1 / 12,57 del eller 8% av en sfär (en sfär är alltså lika med 12,57 steradiner). Detta innebär att ju mer ljuset är fokusera, desto större är ljusflödet.

Ljusflödet är proportionell med ljusstyrkan, samtiigt som även lampans konstruktion påverkar ljusflödet positivt eller negativt. De starkaste ficklamporna på marknaden idag har en ljusstyrka på ca 1.000 lumen, medan de enklaste modellerna har en ljusstyrka på ca 10 lumen - så det finns mycket stora skillnader. Nedanstående översikt visar ungefär hur många lumen som motsvarar traditionella glödlampor i watt.

Lumen   Watt
100 lm   15 W
 200 lm   25 W
400 lm   40 W
800 lm   60 W
   1.000 lm   75 W
1.500 lm   100 W
2.000 lm   150 W
3.000 lm   200 W
4.000 lm      300 W


Lux

Lux är lumen per kvadratmeter. Det beskriver alltså hur ljus det är på en plats i ett rum. Och det är ju många parametrar som påverkar det värdet. Alla armaturer, dagsljus från fönster etc.

 

Räckvidd

Räckvidden av en ficklampas ljus är resultatet av ficklampans ljusflöde och konstruktion. De starkaste ficklamporna har en räckvidd på flera hundra meter.

 

Ljuslägen

Enklare ficklampor har bara två lägen, på och av, medan mer avancerade ficklampor oftast har flera eller alla av följande ljuslägen:

  • Full ljusstyrka, 100%
  • En eller flera reducerade ljusstyrkor, till exempel 50%, 20% eller 5%, för situationer där inte full ljusstyrka behövs, till exempel om man vill använda ficklampan som läselampa. En fördel med reducerad ljusstyrka är en längre brinntid (se nedan).
  • SOS läge (kallas ibland även för stroboskop-läge) för att påkalla uppmärksamhet.
  • Momentary on, en funktion som gör att man kan sätta på ficklampan med  till exmempel om man vill skicka ljussignaler.

 

Brinntid

Brinntiden beskriver hur lång tid ficklampan kan vara på och beror på ficklampans ljusstyrka, ljuskälla och kapaciteten i energikällan (se nedan). Idag har de flesta bättre ficklampor en LED-chip som ljuskälla, som har både en hög ljusstyrka och en låg energiförbrukning, som garanterar en lång brinntid.

 

Energikälla

De allra flesta ficklampor är batteridrivna, och därmed avgör batterikapaciteten direkt ficklampans brinntid. Det finns även ficklampor som inte drivs av ett batteri utan av en handriven dynamo och som därmed har en - åtminstone teoretisk - obegränsad brinntid.

Vid batteridrift ska man beakta om batterierna är av standardstorlek (till exempel AA eller AAA) eller specialstorlek. Batterier av specialstorlek har ofta en hög batterikapacitet men kan vara lite svårare och dyrare att ersätta. Vissa ficklampor har dessutom en inbyggd batteriladdare som gör att batterierna kan enkelt laddas med en USB kabel.

 

Konstruktion

Slutgiltigen är ficklampans konstruktion, storlek och vikt viktiga faktorer.

Materialet avgör hur stöttålig en ficklampa är. Anoniserad flygplansaluminium är ett ytterst robust och samtidigt lätt material som används i de bästa ficklamporna, medan enklare modeller är oftast gjort av plast.

Det finns även ficklampor, pennlampor och pannlampor som är vatten- och dammtäta med tillhörande IP klassning. Läs mer om IP-klassning.