Guide om ficklampor

Ficklampor  

Denna guide om ficklampor (som gäller även pennlampor och pannlampor) ska hjälpa dig att förstå skillnader mellan olika modeller, för att kunna göra ett medvetet val av lämplig produkt. Vid val av ficklampa är det i huvudsak följande faktorer man ska tänka på:

  • Ljusskälla
  • Ljusstyrka
  • Ljuslägen
  • Brinntid
  • Energikälla
  • Konstruktion

Ljuskälla

Idag finns i huvudsak två ljuskällor; traditionella glödlampor samt LED-dioder. LED-dioder är mycket ljusstarka, energisnåla och har en mycket lång livstid och finns därför i de flesta bättre ficklampor.

 

Ljusstyrka 

Hur stark en ficklampa lyser utgörs av en rad olika faktorer, förutom ljuskällans ljusstyrka även lampans ljusflöde samt lampans konstruktion.

Candela

Candela är SI-enheten för ljusstyrka, med enhetssymbolen cd. Enheten candela definieras som ljusstyrkan i en given riktning från en ljuskälla. 

Lumen

Lumen är SI-enheten för ljusflöde, med enhetssymbolen lm, och är ett vanligt mått för att beskriva hur stark ljuset är i en ficklampa. En lumen motsvarar det totala ljusflödet, lika med ljusstyrka (mätt i candela) multiplicerat med den rymdvinkel (mätt i steradianer) i vilken ljusets utsänds: 1 lumen = 1 candela * 1 steradian. Ljusflödet är proportionell med ljusstyrkan, samtiigt som även lampans konstruktion påverkar ljusflödet positivt eller negativt. De starkaste ficklamporna har en ljusstyrka på 1000 lumen, med de enklaste modellerna har rund 10 lumen så det finns mycket stora skillnader.

Räckvidd

Räckvidden av en ficklampas ljus är resultatet av ficklampans ljusflöde och konstruktion. De starkaste ficklamporna har en räckvidd på flera hundra meter.

 

Ljuslägen

Enklare ficklampor har bara två lägen, på och av, medan mer avancerade ficklampor oftast har flera eller alla av följande ljuslägen:

  • Full ljusstyrka, 100%
  • En eller flera reducerade ljusstyrkor, till exempel 50%, 20% eller 5%, för situationer där inte full ljusstyrka behövs, till exempel om man vill använda ficklampan som läselampa. En fördel med reducerad ljusstyrka är en längre brinntid (se nedan).
  • SOS läge (kallas ibland även för stroboskop-läge) för att påkalla uppmärksamhet.
  • Momentary on, en funktion som gör att man kan sätta på ficklampan med  till exmempel om man vill skicka ljussignaler.

 

Brinntid

Brinntiden beskriver hur lång tid ficklampan kan vara på och beror på ficklampans ljusstyrka, ljuskälla och kapaciteten i energikällan (se nedan). Idag har de flesta bättre ficklampor en LED-chip som ljuskälla, som har både en hög ljusstyrka och en låg energiförbrukning, som garanterar en lång brinntid.

 

Energikälla

De allra flesta ficklampor är batteridrivna, och därmed avgör batterikapaciteten direkt ficklampans brinntid. Det finns även ficklampor som inte drivs av ett batteri utan av en handriven dynamo och som därmed har en - åtminstone teoretisk - obegränsad brinntid.

Vid batteridrift ska man beakta om batterierna är av standardstorlek (till exempel AA eller AAA) eller specialstorlek. Batterier av specialstorlek har ofta en hög batterikapacitet men kan vara lite svårare och dyrare att ersätta. Vissa ficklampor har dessutom en inbyggd batteriladdare som gör att batterierna kan enkelt laddas med en USB kabel.

 

Konstruktion

Slutgiltigen är ficklampans konstruktion, storlek och vikt viktiga faktorer.

Materialet avgör hur stöttålig en ficklampa är. Anoniserad flygplansaluminium är ett ytterst robust och samtidigt lätt material som används i de bästa ficklamporna, medan enklare modeller är oftast gjort av plast.

Det finns även ficklampor, pennlampor och pannlampor som är vatten- och dammtäta med tillhörande IP klassning. Läs mer om IP-klassning.

 

 

Upptäck hela vårt sortiment av ficklampor, pannlampor och pennlampor.