Hänglås

Hänglås  

Hänglås är fritt hängande lås med en rörlig bygel som kan öppnas och träs in genom det som ska låsas fast vid varandra. Låsningstekniken är i princip densamma som för fasta lås. Säkerhetsklassningen av hänglås sker mot bakgrund av försäkringsnormer; för att försäkringen ska täcka en skada måste man ha ett hänglås som motsvarar normen. Svenska Stöldskyddsföreningen har en förteckning över vilka hänglås som är certifierade (säkerhetsklassade). Säkerställ att ditt skalskydd uppfyller kraven från ditt försäkringsbolag. 

 • Hänglås i klass 1 är enkla lås där inga specifika krav på inbrottsskydd finns uppställda. Verktygslådor, elskåp, mätarskåp, förvaringsskåp och fönster inifrån är  typiska objekt där ett hänglås i klass 1 ger rätt låsning.
 • Hänglås i klass 2 är lämpliga för användning där kraven på inbrottsskydd i vissa delar måste underordnas kraven på snabb utrymning. Fönster, vindskontor, cykel, källare, vindskontor, cykel eller båt under 200 kg är exempel på typiska objekt där ett hänglås i klass 2 ger rätt låsning.
 • Hänglås i klass 3 är lämpliga för användning där kraven på inbrottsskydd är väsentligare än kraven på snabb utrymning. Ett av försäkringsbolagen godkänt lås är normalt ett lås i klass 3. Typiska användningsområden för hänglås i klass 3 är motorcyklar, mopeder, båtmotorer, båtar etc.
 • Hänglås i klass 4 är lämpliga för användning på objekt med förhöjda krav på inbrottsskydd. I försäkringsbolagens krav ingår ofta komplettering med borrskydd och dörrförstärkningar. Portar, dörrar, containers, långtradare och järnvägsvagnar är exempel på typiska objekt där ett hänglås i klass 4 ger rätt låsning.
 • Hänglås i klass 5 uppfyller fordringar enligt SS-EN 12320/SSFN 01 och är avsedda för låsning av speciellt krävande användningsområden, t ex sprängkistor, vapen och ammunitionskasuner.

Läs gärna mer om hänglås i vår guide om hänglås.

Visa som Rutnät Listvy

Artiklar 1-32 av 68

Sida
per sida
Sätt fallande sortering
 1. Hänglås ABUS 145/30 Kombinationslås
  Hänglås ABUS 145/30 Kombinationslås
  Från 145,00 kr
 2. Hänglås ABUS 145/40 Kombinationslås
  Hänglås ABUS 145/40 Kombinationslås
  Från 165,00 kr
 3. Hänglås ABUS 72/40
  Hänglås ABUS 72/40
  Från 225,00 kr
Visa som Rutnät Listvy

Artiklar 1-32 av 68

Sida
per sida
Sätt fallande sortering