Newton-klasser

Flytutrustning

Ett flytplagg som är CE-märkt är testat och godkänt enligt EUs regler. Flytplaggen testas och certifieras enligt europeiska standarder, t ex EN 393, och klassas enligt bärkraft i Newton-klasser. Newton är en beteckning för kraft och förkortas med N.

En vuxen person behöver ca 20-30N bärförmåga för att hålla sig flytande (oavsett kroppsvikt). En flytväst i 50N-klassen håller dig därmed flytande med god marginal. Vill du att flytvästen skall hjälpa dig till ryggläge, ifall du t ex är medvetslös när du hamnar i vattnet, krävs fler Newton = mera kraft.

 


   

50 Newton för simkunnig person

50N-klassen håller en person flytande med god marginal. Ett flytplagg i 50N-klassen hjälper inte användaren till ryggläge, och rekommenderas därför endast till simkunniga personer.
 


   

100 Newton för både simkunniga och icke-simkunniga personer

Räddningsvästar i 100N-klassen hjälper en medvetslös eller icke simkunnig person till ryggläge. Flytkraften är koncentrerad framtill och plagget har stor krage.    


150 Newton för simkunnig person

Uppblåsbara räddningsvästar i 150N-klassen har god vändningsförmåga. Finns med automatisk eller manuell gasuppblåsning. Erbjuder i ouppblåst form ingen bärförmåga och rekommenderas därför endast till simkunniga personer.
    


275 Newton för simkunnig person

Uppblåsbara räddningsvästar i 275N-klassen tillhandahåller extremt god vändnings- och bärförmåga. Specifikt lämpade för industriellt bruk och användare som bär tung utrustning. Finns med automatisk eller manuell gasuppblåsning. Erbjuder i ouppblåst form ingen bärförmåga och rekommenderas därför endast till simkunniga personer.
 

 

Upptäck vårt utbud av flytvästar, räddningsvästar och flytkläder.