Batterier och miljön

Batteriguiden

Det säljs flera hundra miljoner batterier endast i Sverige varje år och dessa batterier har en stor miljöpåverkan. i denna guide om batterier och miljön beskriver vi hur man genom användning av uppladdningsbara batterier och batteriladdare kan reducera sin miljöpåverkan.

 

Portable Power Bank (PPB)

Vi har alla haft problem med batteritiden någon gång, den tar slut mitt i ett samtal, på bussen eller under flygresan. Med en portabel laddare kan du föreviga varje ögonblick, hålla dig mobil längre och ladda precis var du vill, när du vill. GP Portable PowerBank har flertalet inbyggda säkerhetsfunktioner som har för avsikt att maximera laddarens livslängd. Vilket inte bara gör det till en bra investering för framtiden utan undviker även läckage och överhettning som i värsta fall kan få riktigt tråkiga konsekvenser. Kort och gott förhindrar det batteriet från att reagera på externa och interna aktiviteter som påverkar batteriets kapacitet negativt. För att det ska hålla längre och vara säkrare för dig och din omgivning. Samtidigt bidrar det till minskad konsumtion och mindre negativ inverkan på vår miljö.

Batteriet i en portabel laddare är i de flesta fall mycket mer kraftfullt än det du har i din telefon. En GP Portable PowerBank laddar fullt relativt snabbt och har därefter en kraft som kan ladda din telefon upp till 6-7 gånger. Du sparar tid och med sin låga självurladdning så tar du dessutom tillvara på energin till fullo.

 

Uppladdningsbara batterier

GP ReCyko är ett av de kraftfullaste laddningsbara batterierna på marknaden idag. De kan laddas upp till 1000 gånger och ersätter därför 1000 engångsbatterier, vilket har stor positiv inverkan på vår miljö. GP ReCyko tillhör den nya generationen laddningsbara batterier och innehåller varken kadmium eller kvicksilver som många andra batterier idag. De har låg självurladdning och behåller 85% av sin laddning efter ett års lagring, vilket betyder att du inte behöver ladda de direkt efter köp eller om de har legat oanvända under en period. Energieffektivitet när den är som bäst.

Fördelarna är många, förutom det som nämns ovan så innebär detta även färre turer till och från affären och återvinningsstationen. Enklare, snällare mot miljön och ekonomiskt – ett självklart val!

Ett exempel:

Ett uppladdningsbart AA batteri GP ReCyko  kostar ca 45 kronor. Ett GP Ultra Alkaline-batteri kostar ca 8 kronor styck. Säg att den laddare du väljer kostar 150 kronor. Totalt har du betalat 195 kronor för det batteriet. Laddar du batteriet 1.000 gånger har det fortfarande kostat 195 (plus elkostnad) medan 1.000 engångsbatterier uppgår till 8.000 kronor. Även om du inte använder ett batteri 1.000 gånger så kan du själv se hur stor skillnad ett laddningsbart batteri kan göra för din plånbok, och framförallt för vår miljö.

 

Batteriladdare

Ladda dina batterier och bidra till en bättre miljö och minskad konsumtion. ReCyko-batterier innehåller färre miljöfarliga kemikalier än ett alkaliskt batteri, kan laddas upp till 1000 gånger och ersätter därför 1000 engångsbatterier. Laddare finns i olika storlekar, för olika batterier, med olika snabbhet och kraftfullhet. Allt för att du inte ska behöva välja en laddare som ger dig för lite eller för mycket än det du faktiskt behöver, utan en som är perfekt lämpad för dig och dina behov. En batteriladdare är en säker investering, GP Batteries laddare har inbyggda funktioner som undviker överhettning, överladdning och som indikerar om någonting är fel i laddaren. För längre hållbarhet, säkrare användning för dig och minskad risk för miljöfarliga läckage mm.

  

Solarladdare

Solen ger oss evig energi och teknikutvecklingen har nu gjort det möjligt för dig att använda den för att ladda dina prylar. Varför inte ta tillvara på den energi som redan finns runt omkring oss? Solarladdaren är anpassad att kunna användas även vid disigt och dimmigt väder. Prisvärt och framförallt, miljösmart!

 

Billaddare

Bilen kanske inte är den snällaste ur miljösynpunkt även om det hela tiden tas fram nya, miljösmartare modeller. När du ändå är på väg kan du utnyttja bilens energi för att ladda dina prylar. Det är tidseffektivt, du använder energi som ändå skulle förbrukas och du sparar på energi i hemmet. Ett enkelt och snabbt sätt att lösa energibehovet och du kommer alltid att komma fram fulladdad. 

 

Svanenmärkning av batterier

Kriterier för engångsbatterier

Svanenmärkta engångsbatterier har en lång utprovad livstid och uppfyller de hårdaste kraven på innehåll av farliga metaller. Med Svanenmärkta engångsbatterier minskar man därmed mängden miljöfarligt avfall.

 

Kriterier för laddningsbara batteier

Med Svanenmärkta uppladdningsbara batterier och batteriladdare minskar man mängden avsevärt på miljöfarligt avfall eftersom de har lång utprovad livstid och de hårdaste kraven på innehåll av farliga metaller. Tänk på att ett enda uppladdningsbart batteri ersät­ter upp till 1000 engångsbatterier. Ett svanenmärkt laddningsbart batteri har minst 80% kapacitet efter 400 laddningar.

För mer information om svanenmärkning besök www.svanen.se

  

Insamling av batterier

Även om batterierna är miljöcertifierade, skall alla batterier lämnas in för återvinning. Alla butiker som säljer batterier är skyldiga att ta emot förbrukade batterier men du kan även lämna dina uttjänta batterier på återvinnings­centraler eller batteriholkar runt om på stan.

 

Rekommenderade batterier

Upptäck hela vårt sortiment av miljösmarta batterier.

Mer information om batterier

Mer information

Vill du veta mer om batterier? Då kan vi rekommendera följande guider: