Batteriguiden

Batteriguiden

Allt fler säkerhetsprodukter som till exempel brandvarnare, larmdetektorer, övervakningskameror, elektroniska lås, ficklampor och hjärtstartare drivs av batterier. Batterier utgör därmed en allt viktigare del av säkerhetsprodukternas funktion och driftsäkerhet. Det finns dock stora skillnader mellan batterierna på marknaden och i denna guide om batterier har vi sammanställt dels några grundläggande information och dels några specifika produktegenskaper för batterier. 

Rekommenderade batterier

Upptäck hela vårt sortiment av batterier.

 

Batteriets egenskaper

Batterier sparar och avger vid behov elektrisk energi. Några viktiga egenskaper för alla batterier är:

 • Elektriskt ström, måttenheten är Ampere (A). Antalet Ampere anger hur mycket ström som avges. 1 Ampere motsvarar ungefär 6,24·10 18 elektroner per sekund.
 • Elektrisk spänning, måttenheten är Volt (V). Antalet Volt som ett elektriskt batteri är märkt med (den så kallade märkspänningen) anger spänningen när batteriet är fulladdat och obelastat. Spänningsfall uppstår när batteriet belastas på grund av dess inre resistans. Batterispänningen sjunker ytterligare i takt med att batteriets laddning förbrukas. Spänningen i ett kortslutet batteri är 0 Volt.
 • Batterikapacitet, måttenheten är Amperetimme (Ah). Begreppet Amperetimme betyder att ett batteri kan leverera ett visst antal ampere (en ström) i en timme. Om ett batteri har kapaciteten 75 Ah kan det (teoretiskt) leverera 75 ampere i en timme, eller en ampere i 75 timmar.

 

Batterityper

Batterier delas normalt upp i två kategorier, primärceller (även kallade engångsbatterier eller primärbatterier) och laddningsbara batterier. Primärceller är designade för att inte kunna återuppladdas och måste kasseras efter att de använts upp. Återvinning måste ske på speciellt anvisade platser då de, precis som alla andra batterier, innehåller miljöfarliga kemikalier. Exempel på vanliga engångsbatterier är alkaliska, kolzink, litium, silveroxid och zink-luftbatterier. Laddningsbara batterier kan laddas och återanvändas upp till 1000 gånger beroende på användning. Vanliga uppladdningsbara batterityper är NiMH (Nickel Metal Hybride), NiCd (Nickel Cadmium) och Li-On (Litium jon).

När du väljer batteri så behöver du veta vilka krav din enhet har på energi. Generellt behöver enheter som drar mycket ström högvoltsbatterier.

 • NiMH-batterier ger elektroniska enheter den längsta servicetiden, kan laddas upp till 1000 gånger och erbjuder den lägsta genomsnittliga kostnaden jämfört med alkaliska- och kolzinksbatterier. Passar för enheter som kräver mycket ström som exempelvis digitalkameror, MP3-spelare, handhållna spelkonsoler, ficklampor m.m.
 • Alkaliska batterier fungerar bäst med enheter som har ett medelmåttigt energikrav. Exempelvis MP3-spelare och ficklampor.
 • Kolzinksbatterier passar för enheter med väldigt lågt energibehov som till exempel klockradior, fjärrkontroller och brandvarnare.

 

1. Engångbatterier (även kallas "primärbatterier")

Batterityp  Förkortning Pluspol Minuspol Spänning Beskrivning
Alkaliska batterier Al Mangandioxid Zink  1,5 V Den mest vanliga batteritypen i hushållsbatterier, har högre kapacitet än brunstensbatterier.
Brunsten   Mangandioxid Zink   1,5 V Rn äldre och sämre, men miljövänlig typ av engångsbatteri.
Litium Li Litium diverse  3 V Litiumbatterier har högre kapacitet än alkaliska batterier och brunstensbatterier och har normalt dubbelt så hög spänning (3,0 V). Litiumbatterier förekommer bland annat som cylindriska battericeller till kameror, och som knappceller till exempelvis klockor. Litiumbatterier har högt energiinnehåll och kan avge brännbara gaser, eller till och med fatta eld om de kortsluts.
Silver Oxid S Silveroxid Zink  1,55 V Silveroxidbatterier har en väldig hög energittäthet (energi/storlek), men på grund av den relativ höga kostnaden för silver används batteriet endast i mindre batterier, till exempel till kockor med mera. 
Kvickslver   Kvicksilveroxid Zink 1,35 V  
Zink-luft   Luft/syre Zink 1,5 V  Zink-luft batterier har en hög energitäthet (dock mindre än silveroxidbatterier), och är relativ billiga att producera. De används ofta knappceller till hörapparater med mera.

Alkaliska hushållsbatterier

Det säljs ca 100 miljoner alkaliska batterier i Sverige per år och det är den typ av batterier som det säljs mest utav. Vanligaste användningsområdena av dessa är i t.ex. klockor, ficklampor, leksaker och kameror eller andra prylar där man vill ha längre driftstid. Det alkaliska batteriet fungerar i temperaturområdet: -5°C till +50°C. Vid belastning faller spänningen successivt från 1.5 volt för ett nytt batteri ned till 0.9 Volt per cell vid ett urladdat batteri, vid denna spänning slutar de flesta apparater att fungera och batteriet anses tomt.

Upptäck vårt sortiment av engångsbatterier.

 

2. Uppladdningsbara batterier (även kallas "sekundärbattier" eller "ackumulatorer")

Batterityp  Förkortning Pluspol Minuspol Spänning Beskrivning
Nickel Zink NiZn     1,6 V   
Lithium Ion Li-Ion  Litium  diverse  3,7 V Litium-Ion batterierna har blivit den mest populära uppladdningsbara batteritypen nuförtiden tack vare högre kapacitet och miljövänlighet.
Nickel Metall Hydrid NiMH       Ett Nickel-Metall Hydridbatteri har flera fördelar jämfört med en Nickel-Kadmiumbatteri, det har ca 50 % längre driftstid, är mer miljövänlig och har lägre vikt. Nackdelen är att den urladdas snabbare. Modernare NiMH batterier har dock betydligt lägre självurladdning än tidigare.
Nickel Kadmium NiCd   Kadmium     En populär batterityp från och med 1960-talet, men tungmetallen är mycket miljöfarlig och batteriet har lägre kapacitet och högre vikt än den modernare och bättre Nickel Metall Hydridbatteriet.
Bly    Blyoxid  Svavelsyra  2 V Blybatterier är tunga men lagrar mycket energi och används därför i bilar, båtar med mera.

Ja, i de flesta sammanhang kan NiMH ersätta engångsbatterier fullt ut – särskilt för riktigt strömkrävande enheter. Alkaliska batterier har normalt 1,5 V men när de används börjar styrkan sakta men säkert minska. Under laddning kommer de alkaliska batterierna ligga på 1,2 V – precis som laddningsbara batterier – och när de är helt slut kommer de att ha under 1 V. Den största skillnaden här är att ett alkaliskt batteri börjar på 1,5 V för att sedan sluta på under 1 V när de är urladdade, medan ett NiMH-batteri bibehåller 1,2 V under största delen av tiden.

Hur skiljer sig de olika batteritypernas kemiska struktur från varandra?

Li-on batterier (litiumjoner) har hög kapacitet och är lättviktade, med en nominell volt på 3,7 V. NiMH-batterier har högre energitäthet (mer än 2 gånger högre än NiCd batterier) och kan laddas snabbt, vilket tillhandahåller en stabil prestanda. Med 1,2 V är NiMH-batterier särskilt lämpade för energislukande enheter som digitalkameror och batteridrivna leksaker.

Upptäck hela vårt sortiment av uppladdningsbara batterier.

Batteristorlekar

Hushållsbatterier kallas de mest vanliga stavbatterier.

  AAA  AA  C  D 9V
ANSI (1) AAA AA C D 9V
IEC (2) R03  R6 R14 R20 6F22 
JIS (3)     UM3  UM2  UM1  
Dimension i mm
(diameter x höjd) 
10,5 x 44,5   14,5 x 50,5  26,2 x 50,0  34,2 x 61,5  17,5 x 26,5 x 46,4

(1) ANSI: American National Standards Institute, www.ansi.org
(2) IEC: International Electrotechnical Commission, Geneva, Switzerland, www.iec.ch
(3) JIS: Japanese Industrial Standard

 

Seriekopplade vs parallelkopplade batterier

 • Seriekopplade batterier eller battericeller ökar spänningen vid samma kapacitet (till exempel ger två seriekopplade 1,5 V batterier tillsammans 3 V i spänning).
 • Parallelkopplade batterier eller battericeller ökar kapaciteten vid samma spänning (till exempel ger två parallelkopplade 1,5 V batterier tillsammans 1,5 V i spänning men dubbel så stor kapacitet, till exempel 4 timmar istället för 2).

 

Laddning

Nedan besvarar vi några av de vanligast frågor kring laddning av batterier.

 • Vilket är bättre, snabb eller långsam laddning? Snabbladdare kan fulladda ett batteri på 15 min till 2 timmar, medan en standard- eller specialladdare kan kräva över 12 timmar för att nå en full laddning. Resultatet beror på laddningshastighet nominell kapacitet. Föreställ dig, en större hink tar längre tid att fylla men du kan även öka vattenflödet för att fylla den snabbare.
 • Vad är kontinuerlig laddning/underhållsladdning? Underhållsladdning innebär att batteriet laddas vid mycket låg hastighet för att hålla batterierna fulladdade utan att överladda dem.
 • Hur väljer jag en passande laddare till mina laddningsbara batterier? Både snabba och långsamma laddare har sina fördelar, beroende på syftet med batterianvändningen och vilken budget du har. Snabbladdare fulladdar dina batterier på kortare tid och har ofta en mer sofistikerad design, men är snäppet dyrare än standardladdare. Eftersom överladdning kan skada NiMH-batterier så är snabbladdare utrustade med flera säkerhetsfunktioner för att undvika överladdning, som statusindikering för spänning och temperatur bland annat, vilket också bidrar till högre priser. Därför, om kort laddningstid inte är högsta prioritet, är standardladdare ett mer ekonomiskt val både när det gäller pris och livslängd. Om snabbhet däremot är viktigt, som för till exempel digitalkameror och radiostyrda bilar, så kan det vara värt att investera i en snabbladdare för pålitlig och snabb energitillförsel.
 • Hur lång tid tar det att fulladda ett batteri? Det beror på två faktorer: milli-ampere (mA) för laddström och milli-ampere per timma (mAh) för kapacitetsnivå. Om vi tänker oss laddström som hastighet när du kör bil och kapacitetsnivå som den totala kördistansen, så kan tiden för laddningscykeln beräknas på följande sätt: Kapacitetsnivå / laddström x 120%. Laddningstiden ska normalt ökas med 20 – 40% för att kompensera för kapacitetsförlust under laddningen.
 • Kan batterier underhålladdas / laddas kontinuerligt? Ja, men det beror på hur modellen är utformad. Teoretiskt sätt kan de underhålladdas om laddarens laddningshastighet är så låg som 0,1C.
 • Är det ett problem om batterierna blir varma under laddning? Nej, det är normalt att batterierna blir varmare under laddning.
 • Kan jag ladda en enhet med olika typer av batterier? Nej, blanda aldrig exempelvis alkaliska eller laddningsbara batterier i en enhet, inte heller gamla och nya batterier eller andra batterier med olika kemisk struktur, kapacitet eller energinivå. Det kan leda till bland annat läckage och försämrad batterilivslängd. Hur bra en batteridriven apparat fungerar påverkas av det minst kraftfulla batteriet i apparaten, ett gammalt eller svagt batteri kan försämra effektiviteten avsevärt även om övriga batterier är helt nya eller fulladdade.
 • Vad är minneseffekt? Minneseffekt uppstår när ett laddningsbart batteri laddas innan kapaciteten är förbrukad. Det inträffar om batteriet kommer ihåg den senaste urladdningsnivån och därefter bara accepterar den nivån för framtida laddningar, detta kan därför förkorta batteriet livslängd. Kortfattat behöver dessa batterier urladdas helt i början.
 • Kan NiMH-batterier påverkas av minneseffekt? Med den senaste tekniken drabbas extremt få eller inga NiMH-batterier av minneseffekt.
 • Vad menas med självurladdning av NiMH-batterier? Självurladdning innebär att laddningsbara NiMH-batterier gradvis tappar sin laddning efter att de tas ur laddaren. I genomsnitt förlorar vanliga NiMH-batterier 15%-20% av sin laddning varje månad när de förvaras i rumstemperatur. Men med förbättrad lagringsteknologi så kan nyare laddningsbara batterier (nya generationen), som GP ReCyko, behålla 85% av sin laddning efter ett år och är därför redo att användas även efter en lång tids lagring.

 

Batterier och temperatur

De elektrokemiska reaktionerna i batterier påverkas av temperaturen och både för höga och för låga temperaturer kan försämra batterierna kapacitet. I drift (när batterierna används) har batterierna bäst kapacitet vid rumstemperatur (18-25 grader). Vid lagning (när batterierna inte används) får det gärna vara lägre temperaturer. Observera dock att kyla ofta går hand i hand med kondens och luftfuktighet skadar också batterierna.

 • Vid höga temperaturer ökar självutladdningen (batteriernas kapacitet minskar) och vid alltför höga temperaturer kan batterier skadas oåterkalliga. I extrema fall kan batterierna även explodera och börja brinna. Det är därför viktigt att man inte laga och använda batterier i allt för högt värme och att man undvika direkt solljus.
 • Vid låga temperaturer rör sig elektronerna långsammare och batterierna tappar därmed spänning. Denna spänningsförlust är dock bara tillfällig och så fort batterierna blir varmare igen kommer de att fungera som vanligt igen. Vid mycket låga temperaturer (-25 C) kan batterier dessutom frysa.
 

Se nedan hur olika batterityper klarar kyla:

 • Lithium batterier* tål kyla bäst av alla batterityper och tappar nästan ingen kapacitet alls.
 • Nickel Metall Hybrid (NiMH)** batterier klarar kyla näst bäst.
 • Lithium-Ion batterier tappar upp till 50% vid -20 C och up till 90% vid -40 C.
 • Alkaliska batterer* tål kyla sämst. Redan vid 0 C grader har de tappat mellan 20% och 40% av sin kapacitet.

* ej uppladdningsbara primärbatterier
** uppladdningsbara battierer

 

Batteriets livslängd

Batteriets livslängd beskriver antalet fulla upp- och urladdningar ett batteri klarar av innan dess kapacitet understiger en viss nivå av sin ursprungliga nominella kapacitet. Generellt så avslutas ett batteris livslängd om den nominella kapaciteten understiger 60 – 80% av den ursprungliga kapaciteten. Detta varierar dock mellan olika laddnings- och urladdningssituationer.

Laddningsbara batterier påverkas av:

Laddning

 • Välj en smart laddare som automatiskt stängs av vid olika förhållanden. Som till exempel när batterier är fulladdade eller överladdade vid negativ spänning eller överhettning. Generellt är långsamma laddare bättre än snabbladdare när det kommer till att bibehålla batteriets långa livslängd.

Urladdning

 • Urladdningsdjup (på engelska Depth of Discharge, förkortat DOD) påverkar batteriets livslängd märkbart. Desto högre urladdningsdjup desto kortare livslängd för batteriet och vice versa. Därför ska du undvika att överurladda batterier till extremt låg spänningsgrad. Beroende på urladdningsspänningen så varierar de acceptabla anslutningspunktsspänningarna mellan 0.8V – 1.0V.
 • Urladdning vid höga temperaturer förkortar batteriets livslängd.
 • Om den elektriska enheten inte stoppar all urladdningsström (t.ex. viloström) så kan batterier som lämnas i laddaren för länge överurladdas.
 • En kombination av gamla och nya batterier, batterier med olika kapacitet, kemiska strukturer och laddningsstatus kan resultera i överurladdning, eller omvänd laddning.

Lagring

 • Förvaring av batterier på väldigt varma platser under en lång tid förkortar batteriets livslängd.
 • Undvik att ha batterier i laddaren för länge.

 

Hur kan jag få mina batterier att hålla längre?

För att förlänga batteriernas livslängd ska du:

 • Stäng av batteridrivna enheter när de inte används.
 • Förvara batterierna på en torr och ventilerad plats i rumstemperatur utan kontakt med direkt solljus. För långvarig förvaring bör det inte vara mer än 30 grader Celsius i rummet. Använd eller ladda inte batterier vid extremt höga temperaturer.
 • Ladda batterierna genom att använda passande laddare och undvik överladdning. Använd laddare med spänningsskydd och om möjligt bör du välja förpackningar som innehåller både laddare och batterier.
 • Ladda och urladda batterier emellanåt för att undvika att spänningen understiger 0.8V.
 • Plocka ur batterier ur enheter som inte kommer att användas på ett tag.
 • Undvik överladdning genom att följa laddningstiden som anges av batteritillverkaren (se information på förpackningen eller läs specifikationen på smrtpower.com)
 • Ladda inte olika batterier samtidigt eller batterier med olik kemisk struktur, kapacitet eller energinivå.

 

Påverkas batterier av olika temperaturer?

Extrem hetta eller kyla reducerar batteriets prestanda och batteridrivna enheter bör inte användas i väldigt höga temperaturer. Batterier bör förvaras i rumstemperatur i torra utrymmen för att behålla optimal prestanda. Förvaring i kylskåp är inte nödvändigt eller någonting vi rekommenderar.

 

Förvaring och Bäst-före datum

Ni har säkert hört att man skall förvara sina batterier i kylskåp för att de skall hålla längre och visst kan man göra det om man vill, men det finns ofta bättre saker att förvara i sitt kylskåp, till exempel mat. Batteriet klarar sig nämligen utmärkt även utanför kylskåpet och alkaliska batterier för­varas med fördel i rumstemperatur på ett torrt ställe. Desto högre temperatur desto snabbare förlorar NiMH-batterier sin laddning. Förvara batterierna på en torr och ventilerad plats i rumstemperatur utan kontakt med direkt solljus. För långvarig förvaring bör det inte vara mer än 30 grader Celsius i rummet. Använd eller ladda inte batterier vid extremt höga temperaturer. Förvara helst batterierna i originalförpackningen till dess att batterierna ska användas. För mer information se svaret under frågan ”Hur kan jag få mina batterier att hålla längre?”.

Bäst-före datum för batterier

På etiketten som finns på alla alkaliska batterier finns en sifferkombination som förklarar batteriets bäst före datum. "11-20" till exempel betyder att i november 2020 så finns 90% kvar av batteriets ursprungliga kapacitet om batteriet förvarats i rumstemperatur (ca. 20-25 grader Celsius). Så slutsatsen blir alltså; förvara batteriet i normal rumstemperatur på ett torrt ställe. Vill du dock kunna förvara batteriet ännu längre kan du förvara det kallt och torrt (kylskåp har ofta fuktig luft).

När bör jag ta ur batterierna ur min batteridrivna utrustning?

 • När apparaten inte ska användas på flera månader.
 • När batterierna är förbrukade. På detta sätt kan du undvika skador som orsakas av batteriläckage.
 • När apparaten drivs av hushållsel (växelström).

 

Återvinning av batterier

Förr eller senare blir batterier förbrukade och då behöver de återvinnas på speciellt anvisade platser och återvinningsstationer. Alkaliska batterier tas emot av metallindustrin där stål, zink och ferromangan bland annat återvinns ur dem. NiCd- och NiMH-batterier återvinns för att ta tillvara på kadmium och nickel. Ur litiumjonbatterier återvinns kobolt och i knappcellsbatterier återvinns kvicksilver.

 

Mer information om batterier

Mer information

Vill du veta mer om batterier? Då kan vi rekommendera följande guider: