Låsguiden

Lås

Låsguiden handlar i första hand om dörrlås och ska ge en tydlig överblick över vilka låstyper som finns, vad en låsenhet är, vilka låsningsalternativ man kan välja mellan. Slutgiltigen ger vi en överblick och jämförelse av de vanligaste ytterdörrlås på marknaden.

Guider om lås

Om du vill eller behöver fördjupa dig inom låsets olika beståndsdelar och användningsområden, rekommenderar vi en av följande guider:

 

Övriga guider

 

Låstyper

Mekaniska lås är fortfarande den vanligaste låstypen för ytterdörrar, men vid sidan om finns ett brett utbud av olika elektromekaniska lås och låstillbehör.

  • Mekaniska lås är de traditionella lås som öppnas endast med en fysisk nyckel och en låscylinder.
  • Elektromekaniska lås består av både mekaniska och elektroniska komponenter, där elektroniken möjliggör olika öppningsalternativ såsom kod, fjärrkontroll, passerbricka, mobiltelefon och biometrisk öppning. 
  • Passersystem är ett system bestående av sammankopplade elektromekaniska lås med central styrning och loggning. Passersystem används dock framförallt för kommersiella fastigheter och bostadsrättsföreningar, och inte för enskilda bostäder.
  • Elektromekanisk låstillbehör är inget lås ianvänds i samband med ett befintligt lås, ett populärt låstillbehör är ett motordrivet

 

Låsenhet

En låsenhet består av ett låshus, en låscylinder, ett slutbleck samt diverse åsbeslag och -behör. En låsenhet där samtliga delar, var och för sig och tillsammans, är godkända i klass 3 kallas för en "godkänd låsenhet". Godkända låsenheter kan vara ett särskild låskrav från försäkringsbolagen. Läs mer om krav från försäkringsbolag.

Illustration av låsenhet

Läs mer om låshus och slutbleck i vår guide om låshus och slutbleck eller upptäck vårt sortiment av låshus och slutbleck.

Läs mer om låscylinder i vår guide om låscylinder eller upptäck vårt sortiment av låscylinder.

Upptäck vårt sortiment av låsbeslag och låstillbehör.

 

Låsningsalternativ

Ovanstående låstyper innebär olika öppningsalternativ, där samtliga har sina för- och nackdelar. Principiellt är samtliga öppningsalternativ lika säkra, under förutsättning att:

  • Nyckeln - För bästa säkerhet rekommenderas lås med patenterat (kopieringsskyddat) nyckelsystem som till exempel ASSA d12-serien.
  • Kod utgör det vanligaste öppningsalternativet för elektromekansika lås. Antal koder som kan lagras och längden på koden (antal siffror) skiljer sig mellan olika kodlås.
  • Passerbrickor är små plastbrickor som fungerar som elektroniska nycklar. Fördelen med passerbrickor är att man enkelt kan dela ut dem själv, dvs man behöver inte gå till en låssmed för att kopiera nycklar. Dessutom kan man spärra enskilda passerbrickor när de tappas bort eller blir stulna, man behöver alltså i så fall inte byta ut samtliga låscylindrar som man måste göra med mekaniska lås.
  • Mobiltelefonen är ett annat populärt redskap för att styra elektromekaniska lås och låstillbehör. Anslutningen till låset kan ske både på plats genom Bluetooth och på distans genom Internet (WLAN) och styrningen sker genom speciella appar. Fördelen är att man på detta sätt enkelt kan dela ut "digitala" nycklar via SMS eller e-post till andra personer som vänner, grannar, leverantörer, handverkare med mera.
  • Biometrisk öppning innebär att man behöver ingenting annat än sin egen kropp för att identifiera sig och öppna ett lås. De vanligaste biometriska låsen idag använder fingeravtrycksläsare.
  • Fjärrkontroller innebär ytterligare en möjlighet att styra elektromekaniska lås och låstillbehör genom radiokommunikation.

Principiellt är samtliga ovanstående öppningsalternativ lika säkra, förutsatt att man hanterar dessa på rätt sätt (till exempel bör man alltid använda långa och komplicerade koder istället för korta enkla som "1234" osv).

 

Översikt över vanliga ytterdörrlås

Nedan ger vi en överblick över de mest populära ytterdörrlåsen avseende låstyp, öppningsalternativ, godkännanden samt kompatibilitet med olika låshus (ifall man önskar ersätter eller komplettera ett redan befintligt låshus).

  ASSA Yale Yale Friday Glue
Produkt ASSA Entré Yale Doorman Yale Easy Friday
Smart Lock
Glue
Smart Lock 
Typ av lås Mekaniskt lås Elektromekaniskt lås   Elektromekaniskt lås Elektromekaniskt låstillbehör Elektromekaniskt låstillbehör
Låsningsalternativ          
Nyckel Ja Nej Nej Ja Ja
Nyckelbricka  Nej Ja(max 10 stycken) Nej Nej Nej
Kod Nej Ja(2 koder) Ja(2 koder, 4-12 siffror) Nej Nej
Fjärrkontrol Nej  Ja Nej Nej Nej
Mobil (app) Nej Ja(med tillbehör) Nej Ja Ja
Biometrisk Nej Nej Nej Nej Nej
Certifiering och godkännanden          
Godkänt Ja Ja* Nej Ja** Ja**
Certifikat  SS 3522  SS 3522  n/a  n/a  n/a
CE-märkning  Ja Ja Ja Ja Ja
Passar till följande låshus ASSA 2002 Connect (ingår) Endast till Yale Doorman (ingår) ASSA 576 (ingår) De vanligaste låsen i Sverige, till exempel ASSA 560, 562,1560, ASSA 2000, 2002, 8765, 565 De vanligaste låsen i Sverige, till exempel ASSA 560, 562,1560, ASSA 2000, 2002, 8765, 565
Länkar  Till produkten...  Till produkten...  Till produkten...  Till produkten...  Utgått
Övrigt Kan fås med samma låsning som andra ASSA d12 lås som fönsterlås, hänglås Kan kopplas ihop med Verisure hemlarm   Friday är enda låset med stöd för Apple HomeKit Glue har samarbete med bl a ICA och Bring om hemleverans

 

* Yale Doorman är godkänt under förutsättning att låset används i bortasäkrat läge med advanced mode, kodblockering och automatisk låsning aktiverat, så att bara nyckelbricka kan användas för att öppna dörren.
** Låstillbehör påverkar tekniskt sätt inte certifieringen av själva låset, och dessa låstillbehör är godkända av flera försäkringsbolag som If och Länsförsäkringar

 

Rekommenderade låsprodukter

Upptäck hela vårt sortiment av inom lås.